Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο κατόπιν προσκλήσεως του Κύπριου Υπουργού Εσωτερικών, κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη.
Κατά τις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν, ο κ. Κουμουτσάκος και ο κ. Πετρίδης συμφώνησαν πως το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και απαιτείται ευρωπαϊκός συντονισμός και δράσεις για την αντιμετώπισή του.
Υπογραμμίστηκε η ανάγκη συντονισμού των θέσεων Ελλάδας και Κύπρου και ανάλογης προβολής τους στην ΕΕ, εν όψει και του Συμβουλίου Υπουργών Μετανάστευσης που θα συνέλθει στις 8 Οκτωβρίου, με σκοπό να διαμορφωθεί ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπου η αρχή της αλληλεγγύης να μην εξαντλείται αποκλειστικά σε οικονομική βοήθεια.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε πως «το μεταναστευτικό ζήτημα ξεπερνάει τις δύο χώρες, ξεπερνάει την κάθε χώρα χωριστά, είναι ένα ζήτημα ευρωπαϊκό και, στην προοπτική του, διεθνές. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι το πρώτο από τα άλλα τμήματα της Μεσογείου που αντιμετωπίζει αυτήν την πρόκληση. Οφείλουμε Κύπρος και Ελλάδα, αλλά και άλλα κράτη-μέλη να ενεργήσουμε συντονισμένα προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε εταίρους και ευρωπαϊκούς θεσμούς, για να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα και προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο. Και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουμε έξαρση αφίξεων παράνομης μετανάστευσης. Αυτό μας υποχρεώνει να συντονιστούμε στο ευρωπαϊκό επίπεδο, και να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους εταίρους μας και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι η αρχή της αλληλεγγύης πρέπει να αποκτήσει σάρκα και οστά. Εμείς να κάνουμε αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, αλλά και η Ευρώπη να κάνει αυτό που προβλέπεται και από τις Συνθήκες, όταν κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν μια τέτοια εξαιρετική κατάσταση».
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη νέα συγκυρία που διαμορφώνεται για μια νέα ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, με τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτεραιότητα της οποίας είναι το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, και την ανάληψη της θέσης του Αντιπροέδρου από τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά.
Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε τη σημασία της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, καθώς «είναι σήμερα το πιο λειτουργικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της πρόκλησης του μεταναστευτικού».
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως η υλοποίηση της Κοινής Δήλωσης αφορά όλους τους εμπλεκόμενους – την Ελλάδα, την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση – και σημείωσε την «εξαίρετη και ουσιαστική συζήτηση» με τον Κύπριο ομόλογό του.