Ο Βουλευτής Β1 Βόρειου τομέα Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, στην εκπομπή «Ημερολόγιο» με τον Παύλο Τσίμα, τοποθετήθηκε για το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «σε μία εβδομάδα άλλαξε ο μεταψυχροπολεμικός κόσμος, άλλαξαν τα γεωστρατηγικά δεδομένα των ισορροπιών στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».
Επεσήμανε πως η εκτός μέτρου και Διεθνούς Δικαίου ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οδήγησαν σε μετάλλαξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από “πολιτικό νάνο”, όπως κάποιοι την έλεγαν, σε έναν στιβαρό διεθνή παίκτη.
Στο θέμα της στάσης της Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος υπογραμμίζει ότι αυτή θα έχει ενδιαφέρον θετικό αντίκτυπο στα “δικά μας”. Αυτό γιατί είναι αξιοσημείωτο ότι έξι μέρες μετά την επίθεση της Ρωσίας, η Τουρκία αποδέχεται πλέον ότι υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ τις προηγούμενες μέρες φαίνεται να είχε υιοθετήσει τον αρχικό χαρακτηρισμό περί «ειδικής στρατιωτικής αποστολής» από το Κρεμλίνο, προκειμένου να μη δοθεί νομικό πάτημα κλεισίματος των Στενών. «Η δήλωση της Τουρκίας ότι σέβεται και εφαρμόζει τη Συνθήκη του Μοντρέ, έχει μια θετική πτυχή. Διότι η συνθήκη αυτή προβλέπει και επιτρέπει τον επανεξοπλισμό των Στενών και των νησιών που συνδέονται γεωγραφικά ως συνέχεια των Στενών. Δηλαδή και των δικών μας νησιών στο βορειοανατολικό Αιγαίο» επεσήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.
Υπογράμμισε επίσης ότι η αντίδραση της Δύσης στον αναθεωρητισμό του Πούτιν, λειτουργεί – στο στάδιο αυτό – ανασταλτικά στην έκφραση αναθεωρητισμού της Τουρκίας, όμως δε τον ακυρώνει.
«Αναστέλλεται, αλλά δεν εγκαταλείπεται», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε:
«Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε πέντε προκλήσεις ταυτόχρονα: υγειονομική, οικονομική, γεωπολιτική, προσφυγική λόγω του κύματος από την εμπόλεμη Ουκρανία και τις παρενέργειες στο ενεργειακό. Ταυτόχρονα με αυτά βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση το ‘Μέλλον της Ευρώπης’. Είναι βέβαιο ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα επηρεάσουν πολύ αυτήν τη διαδικασία για προσδιορισμό του μέλλοντός της.
Η Ευρώπη οφείλει να προχωρήσει με πιο γρήγορα βήματα σε συνεκτική ή κοινή αμυντική, εξωτερική, οικονομική και ενεργειακή πολιτική. Και αναρωτιέμαι, αν όχι τώρα, τότε πότε;»
Ο επόμενος χρόνος θα είναι πολύ σημαντικός για να επιτύχουμε μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή συνοχή, υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.