Μετά από δέκα χρόνια κρίσης ήρθε η ώρα:
Να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της μιζέριας, των χαμηλών στόχων και των μικρών προσδοκιών.
Να τελειώσουμε με την παρακμή που μας πληγώνει και μας καθηλώνει.
Να χτίσουμε την Ελλάδα που αξίζουμε και μπορούμε.
Μετά από δέκα χρόνια κρίσης ήρθε η ώρα:
Να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της μιζέριας, των χαμηλών στόχων και των μικρών προσδοκιών.
Να τελειώσουμε με την παρακμή που μας πληγώνει και μας καθηλώνει.
Να χτίσουμε την Ελλάδα που αξίζουμε και μπορούμε.
Για να το πετύχουμε χρειάζεται ένα νέο εθνικό όραμα. Που να κοιτάζει μπροστά και ψηλά, σε μια δυναμική οικονομία, μια ευημερούσα κοινωνία και μια νέα εθνική πορεία. Χρειάζεται στιβαρό σχέδιο και αποτελεσματικό πρόγραμμα που να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα όχι με όρους συγκυρίας, αλλά με όρους ιστορίας. Χρειάζεται – και είναι συνειδητή επιλογή μου- άμεση επιστροφή στην ποιότητα του πολιτικού διαλόγου, με ειλικρίνεια και επιχειρήματα και όχι με ύβρεις και κραυγές.
Πιστεύω βαθιά ότι στις Δημοκρατίες η παραγωγή της πολιτικής μπορεί να γίνεται και μέσα από τη σύγκρουση διαφορετικών θέσεων και προγραμμάτων, αλλά όχι μέσα από τον εθνικό διχασμό. Η ιστορία, μας έχει διδάξει ότι το δηλητήριο της ακραίας πόλωσης, η κατάρα του διχασμού διαβρώνει την κοινωνία, την ίδια τη Δημοκρατία και τελικά βλάπτει σοβαρά τα εθνικά συμφέροντα.
Χρειάζεται μια άλλη νοοτροπία, που να ξεκινά από μια παιδεία που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις. Χωρίς φοβικότητα αλλά με πίστη και ρηξικέλευθες αντιλήψεις. Στόχος να έχει η νέα γενιά τη δυνατότητα και την ευκαιρία της δημιουργίας για να τραβήξει μπροστά. Να φέρει νέες ιδέες, εκεί που σήμερα ανακυκλώνονται οι αποτυχημένες αντιλήψεις του παρελθόντος. Και να πάει μαζί της τη χώρα στο μέλλον.
Στόχος είναι να μετατραπεί η αναδιανομή μιζέριας σε παραγωγή και δίκαιη αναδιανομή εθνικού πλούτου. Και ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας , την καινοτομία, τη μείωση των φόρων, την ενθάρρυνση των επενδύσεων, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας δίνει η 4η Βιομηχανική επανάσταση. Το πιστεύω ειλικρινά ότι μπορούμε να προσελκύσουμε υγιείς επενδύσεις, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα και δημιουργώντας νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της ανεργίας και ο ξενιτεμός των νέων μας. Έτσι ώστε η χώρα να αναπτύσσεται στα επόμενα δέκα χρόνια με μέσο ρυθμό 4%. Να μειωθεί δραστικά το χρέος. Να δημιουργηθούν στα επόμενα πέντε χρόνια 700.000 νέες θέσεις εργασίας και να δοθεί το μήνυμα στους Έλληνες του brain drain να γυρίσουν στην πατρίδα μας. (διαβάστε πως)
Ταυτόχρονα, η εθνική ενότητα είναι και παράγοντας γεωπολιτικής ισχύος της χώρας μας. Αυτή είναι η ισχυρή μου πεποίθηση. Ένα συμπέρασμα από τη μελέτη της ιστορίας που είχα πάντα ως πυξίδα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής την οποία έχω υπηρετήσει επί μακρόν. Ως διπλωμάτης, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών επί υπουργίας Πέτρου Μολυβιάτη και Ντόρας Μπακογιάννη και Πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, ως Ευρωβουλευτής, ως Βουλευτής, αλλά και ως ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια με Πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πιστεύω βαθιά ότι η Ελλάδα είναι χώρα ιδιαίτερης προστιθέμενης γεωπολιτικής αξίας. Με μεγάλη βαρύτητα σε μια περιοχή κρίσιμη για τα εθνικά συμφέροντα, τη διεθνή σταθερότητα, τη διεθνή οικονομία και, πάνω απ’ όλα, για την ειρήνη.
Πιστεύω βαθιά ότι η Πατρίδα μας με σωστή δέσμη πολιτικών μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τα συγκριτικά της πλεονεκτήματά.
Όμως, για να κάνουμε τη θεωρία πράξη πρέπει πρώτα να το πιστέψουμε και το παλέψουμε. Με αποφασιστικότητα, με σοβαρότητα και συνέπεια.
Πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα.
Διαβάστε αναλυτικά Η γεωπολιτική αξία της Ελλάδας
Η Ελληνική εξωτερική πολιτική οφείλει να στηρίζεται σε πέντε πυλώνες.
Στόχος μας είναι μια στιβαρή, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ανοικτών οριζόντων. Νηφάλια, αποφασιστική και δραστήρια. Πατριωτική και Ευρωπαϊκή.
Για να κάνουμε αυτό το συλλογικό εθνικό ποιοτικό βήμα μπροστά υπάρχουν ορισμένες θεμελιώδεις προϋποθέσεις:
• Ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Διότι η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία, δεν υπάρχει υγιής και δίκαιη ανάπτυξη.
• Σεβασμός στο κράτος Δικαίου και θωράκιση των θεσμών.
• Ενίσχυση του ελέγχου και της λογοδοσίας του πολιτικού προσωπικού και της διαφάνειας του κράτους.
Όλα αυτά δεν είναι μόνον οι γενικές γραμμές ενός προγράμματος. Αποτελούν βασικό κομμάτι της πολιτικής φιλοσοφίας της Νέας Δημοκρατίας. Όχι μόνο τώρα, αλλά από την ίδρυσή της από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Με βάση αυτήν την ιδεολογική και πολιτική παρακαταθήκη πήγαμε τη χώρα μπροστά. Με εθνική υπευθυνότητα, με κοινωνική ευαισθησία, με πίστη στη δημιουργικότητα της ελεύθερης αλλά όχι ασύδοτης οικονομίας.
Αυτά επαναβεβαιώσαμε στο τελευταίο Συνέδριό μας, με Πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σε αυτά τα ακλόνητα θεμέλια είναι εδραιωμένο το όραμα, το σχέδιο, το πρόγραμμά μας για την επόμενη μέρα.
Με αυτές τις σκέψεις, τις αρχές και τις αξίες σας καλώ να συστρατευτείτε εν όψει της επερχόμενης εκλογικής μάχης.
> Για να κερδίσουμε το μέλλον της πατρίδας μας.
> Για να επικρατήσει η αλήθεια, η λογική, η αξιοπρέπεια και ο ρεαλισμός.
> Για να απελευθερωθεί η χώρα από τις δυνάμεις του λαϊκισμού που την κρατούν αγκιστρωμένη στο παρελθόν.
> Για να υπηρετηθεί το εθνικό συμφέρον σε όλα τα μέτωπα.
> Για να γιορτάσουμε την επέτειο των δύο αιώνων εθνικής ανεξαρτησίας με την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία που ταιριάζει στους Έλληνες.
Σε αυτόν το συλλογικό, κοινό μας αγώνα είμαι απόλυτα και αμετάκλητα στρατευμένος.
Η δική σας στήριξη είναι η μεγάλη μου δύναμη.
Γιώργος Κουμουτσάκος
Οι οικονομικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας
Η φορολογία πρέπει όμως να ενθαρρύνει και τις επενδύσεις. Γι’ αυτό και προτείνουμε:
Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα σχέδιο για αυτό το οποίο αποκαλούμε βιώσιμη ανάπτυξη.
Για το πώς δηλαδή θα:
Στο πλαίσιο αυτό οραματιζόμαστε μια Ελλάδα πρωτοπόρο στη Μεσόγειο στη μάχη κατά του πλαστικού. Και εδώ δεν αρκεί μόνο η κεντρική πολιτική κατεύθυνση.
Χρειάζονται ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι πολίτες που θα αναγνωρίσουν ότι ο σεβασμός στο περιβάλλον δεν είναι μόνο μια αφηρημένη υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενεές, αλλά και μια ευκαιρία σήμερα να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη.
Όλα αυτά συνθέτουν ένα συνεκτικό αναπτυξιακό πλαίσιο, το οποίο θέτει την προστασία του περιβάλλοντος στο απόλυτο επίκεντρο. Είναι μια προστασία, η οποία έχει αναπτυξιακή διάσταση.
Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για την υλοποίηση μιας σοβαρής πολιτικής ασφάλειας, η οποία θα έχει στο επίκεντρό της τον πολίτη, με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματά, την ποιότητα ζωής και της ιδιοκτησίας.
Στη Νέα Δημοκρατία δεν επιθυμούμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε αστυνομικό κράτος, άλλα δεν πρόκειται να δεχθούμε μια χώρα ξέφραγο αμπέλι στο όνομα μιας δήθεν ελευθερίας και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Απέναντι στην έξαρση της εγκληματικότητας, της παραβατικότητας και της ανομίας, προτάσσουμε την άμεση και καθολική εφαρμογή του νόμου.
Συγκεκριμένα:
Επίσης προτείνουμε:
Ως Νέα Δημοκρατία θέλουμε ελεύθερους, θέλουμε ασφαλείς και θέλουμε αξιοπρεπείς πολίτες. Πολίτες με αυτοπεποίθηση, σε μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση.
Η Παιδεία αποτελεί τον καθρέφτη της αντίληψης που έχει ο καθένας από εμάς για το μέλλον αυτού του τόπου. Με στόχο να επιτρέπει σε όλα τα παιδιά να αποκτούν ίσες ευκαιρίες και εφόδια στη ζωή τους. Ειδικά τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών.
Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα είναι από τις πρώτες που θα προωθήσει η νέα Κυβέρνηση. Αναγεννημένη Ελλάδα, σημαίνει αναγεννημένη
Παιδεία σε πέντε βασικούς άξονες:
Ι. Παιδεία σύγχρονη, δημιουργική και ανοικτή.
ΙΙ. Μεγαλύτερη αυτονομία στις εκπαιδευτικές μονάδες, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς :
ΙΙΙ. Εκπαιδευτικό σύστημα που δημιουργεί ίσες δυνατότητες και περισσότερες ευκαιρίες για όλους
IV. Δημιουργία και μετάδοση της γνώσης σε ένα ασφαλές περιβάλλον
V. Αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα και διάδοση των καλύτερων πρακτικών
1. Προστασία του Εθνικού Συμφέροντος
2. Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.
3. Σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού.
4. Μη ανάμειξη στα εσωτερικά τρίτων χωρών.
5. Ισχυρή εθνική άμυνα.
Στη βάση των αυτών των αρχών χαρακτηρίσαμε επιζήμια την Συμφωνία των Πρεσπών και ασκήσαμε κάθε θεσμικό μέσο για να αποτρέψουμε την υπογραφή και την ενεργοποίησή της. Θέλουμε λύση αλλά όχι οποιοδήποτε λύση. Η ιστορία μας δεν παραγράφεται, δεν υφαρπάζεται, δεν εκχωρείται.
Στο πλαίσιο αυτών των θεμελιωδών άρχων αντιμετωπίζουμε και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Θέλουμε διάλογο. Αλλά διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει σε περιβάλλον παραβατικών ενεργειών, συνεχών προκλήσεων και διαρκούς έντασης εκ μέρους της Τουρκίας.
Όσο η Τουρκία διατηρεί αυτήν τη συμπεριφορά θα απαντούμε σε κάθε πρόκληση που θα αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα και τα δίκαια της Ελλάδας που θεμελιώνονται στέρεα στο Διεθνές Δίκαιο. Θα το πράττουμε πάντα με τον προσφορότερο τρόπο. Προληπτικά και κατασταλτικά. Διπλωματικά και επιχειρησιακά.
Το ιδρυτικό μας κείμενο αναφέρει με σοφία και διορατικότητα ότι η Νέα Δημοκρατία: