ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟ
Θέμα: Συνέντευξη του Γ. Κουμουτσάκου στο NEWPOST: Απαντήσεις για τις προκλήσεις της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας και οι ελληνικές κόκκινες γραμμές, οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, οι παρακολουθήσεις, η παρέμβαση Κ. Καραμανλή και οι επερχόμενες εκλογές.
Με τον κ. Γ. Κουμουτσάκο βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών και πρώην Αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης & Ασύλου συνομίλησε το NEWPOST και ο δημοσιογράφος Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο κ. Γ. Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις Τουρκικές προκλήσεις και την εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας τόνισε πως «δεν είναι και δεν πρέπει να είναι, έκπληξη ότι η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.» Ο κ. Γ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως «ήδη από τη δεκαετία του 70, η Τουρκία, έχει την ίδια αναθεωρητική στρατηγική ανατροπής του status quo στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.» Ενώ τώρα, ανέφερε «συντρέχουν τουλάχιστον δύο λόγοι που επιδεινώνουν την κατάσταση και οδηγούν στη διαρκή κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων.» Ο πρώτος, σημείωσε είναι η ανακάλυψη και η δυνητική αξιοποίηση σοβαρών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στις ΑΟΖ Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ. Και ο δεύτερος, οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. Ο συνδυασμός των δύο, επιδρά στην κλιμάκωση της έντασης από πλευράς Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γ. Κουμουτσάκος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω πρόκλησης και επεισοδίου.
Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα έχει κόκκινες γραμμές, κ. Γ. Κουμουτσάκος ήταν ξεκάθαρος «Ασφαλώς και έχει» απάντησε. Τόνισε πως το απέδειξε τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς στο Αιγαίο και το αποδεικνύει -σχεδόν καθημερινά- απαντώντας σε κάθε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου από την τουρκική πολεμική αεροπορία. Ο κ. Γ. Κουμουτσάκος τόνισε πως «Η Ελλάδα είναι χώρα της σταθερότητας και του διαλόγου. Πρωτίστως και πάνω απ´όλα όμως, είναι χώρα με φρόνημα και εθνική αξιοπρέπεια.»
Σε ερώτηση για το εάν η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης συμφέρει τη χώρας μας και εάν υπάρχει κίνδυνος να τεθούν άλλες διεκδικήσεις από την Τουρκία, ο κ Γ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως «η προσφυγή στη Χάγη ήταν και είναι για την Ελλάδα και την εξωτερική της πολιτική μια σταθερή επιλογή δικαίου και ειρήνης.» Διευκρίνισε πως «στο Δικαστήριο δεν πας ούτε για θέματα εδαφικής κυριαρχίας -δηλαδή για τις δήθεν «γκρίζες ζώνες» των τουρκικών φαντασιώσεων- , ούτε για θέματα εθνικής ασφάλειας και άμυνας όπως το δικαίωμα νόμιμης άμυνας και εξοπλισμού των νησιών μας. Ο κ. Γ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε πως τα ζητήματα αυτά η Ελλάδα τα έχει επίσημα εξαιρέσει από τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου» και τόνισε πως το μόνο θέμα προς δικαστική ρύθμιση με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Ο κ. Γ. Κουμουτσάκος εξήγησε πως για να πάμε στο δικαστήριο με την Τουρκία χρειάζεται πριν να έχει συμφωνηθεί το «παραπεμπτικό», το λεγόμενο συνυποσχετικό. Και αναρωτήθηκε, πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί τη στιγμή, που με ευθύνη της Τουρκίας δεν υφίσταται καν διάλογος και οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι κλειστοί. Ο κ. Γ. Κουμουτσάκος ανέφερε χαρακτηρίστηκα ότι «το ταγκό θέλει δύο», και σημείωσε πως «η Τουρκία όχι μόνον δεν θέλει, έχει διώξει και την ορχήστρα.»
Όσον αφορά το σοβαρό ζήτημα των υποκλοπών και το εάν ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει τι ακριβώς έγινε, ο κ.Γ.Κουμουτσάκος ανέφερε χαρακτηριστικά «Όχι σκιές, όχι εκκρεμότητες, όχι συσκοτίσεις. Όλα στο φως. Το απαιτεί η ομαλή δημοκρατική λειτουργία.» Όσον αφορά στην παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού κ. Γ. Δημητριάδη και την παραπομπή του Διοικητή της ΕΥΠ, ο κ. Γ. Κουμουτσάκοςσημείωσε πως τα ανακλαστικά του Πρωθυπουργού ήταν άμεσα και ουσιαστικά, καθώς ζητήθηκαν παραιτήσεις και μπήκαν σε λειτουργία τα θεσμικά αντίβαρα και οι θεσμικές εγγυήσεις του πολιτεύματος. Ο κ. Γ. Κουμουτσάκοςτοποθετήθηκε και στο ζήτημα της προστασίας του απαραβίαστου της ιδιωτικής σφαίρας. Υπογράμμισε ότι «Στην αστική φιλελεύθερη δημοκρατία η προστασία του απαραβίαστου της ιδιωτικής σφαίρας βρίσκεται στον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων, στην καρδιά της Δημοκρατίας.» Ο κ. Γ. Κουμουτσάκος, σημείωσε πως «στη Δημοκρατία μας είναι θεμελιώδης η παραδοχή ότι επί της αρχής ουδείς παρακολουθείται εκτός εάν συντρέχουν αυστηρά καθορισμένες προϋποθέσεις και λόγοι, ποινικοί ή λόγοι εθνικής ασφάλειας, προκειμένου να γίνει κάποιος αντικείμενο παρακολούθησης.» Όσον αφορά στην παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή από τα Ανώγεια, κ. Γ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως «δεν υπάρχει κάποιος που διαφωνεί με την ουσία των όσων είπε. Άλλωστε τα όσα είπε ο πρώην Πρωθυπουργός βρίσκονται σε συστοιχία με τα όσα ήδη πράττει η Κυβέρνηση, τα συμπληρώνουν και τα ενισχύουν.»
Ερωτηθείς για το εάν το πολιτικό κόστος μπορεί να στερήσει τους εκλογικούς στόχους της ΝΔ, ο Βουλευτής της Αθήνας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το πολιτικό κόστος όταν είναι πρόσκαιρο και επιδερμικό, δεν επηρεάζει τους στρατηγικούς εκλογικούς στόχους. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν μπροστά εννέα ολόκληροι μήνες έντονης κυβερνητικής δράσης μέχρι τις επόμενες εκλογές.» Ο κ. Γ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε πως «δεν πρέπει το ζήτημα αυτό να αφεθεί να σέρνεται γκρίζο και αδιάφανο»και συνέχισε λέγοντας πως «μόνον έτσι δεν θα δώσουμε όπλα στους αντιπάλους μας, στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ.»Ο κ. Γ. Κουμουτσάκος τόνισε πως δεν πρέπει να αφήσουμε το ζήτημα των υποκλοπών να δηλητηριάσει τον υδροφόρο ορίζοντα της πολιτικής μας ζωής, γιατί θα το βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας.
Ο κ. Γ. Κουμουτσάκος ήταν ξεκάθαρος απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα μπορούσε να γίνει Πρωθυπουργός πρόσωπο εκτός των ηγεσιών των κομμάτων (ακόμα και τεχνοκράτης), σε πιθανή συγκυβέρνηση, εφόσον δεν προκύψει εκλογικό αποτέλεσμα που να επιτρέπει σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης. Ο Βουλευτής του Βόρειου Τομέα Αθηνών, σημείωσε πως δεν πιστεύει στις «μεταγραφές» τεχνοκρατών στο κεντρικό μέτωπο της πολιτικής, και τόνισε ότι η εκλογική λαϊκή εντολή είναι η μόνη στέρεη νομιμοποίηση που εάν δεν την έχεις, δεν πατάς ποτέ γερά. Τέλος,υπογράμμισε, πως «οι εποχές απαιτούν ηγεσίες με στέρεες, βαριές περπατησιές.».