Σημεία συνέντευξης Αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά
Αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες:
Ο διάλογος είναι απαραίτητο στοιχείο κάθε πολιτικής. Ο διάλογος έχει προχωρήσει και έχει εξαντληθεί με τις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς φορείς. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει μία επείγουσα κατάσταση. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν δίκιο και κατανοώ την ένταση και την κόπωση που υπάρχει, γιατί αυτοί οι άνθρωποι έχουν δείξει ότι μπορούν να φιλοξενήσουν και να υποδεχθούν μετανάστες, όπως έκαναν το 2015 στο πρώτο κύμα. Τώρα πρέπει να κατανοήσουμε ότι πέντε χρόνια μετά υπάρχει κόπωση. Tο κατανοούμε, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε για το καλό των νησιών και της χώρας. Αυτό που θα τους πω είναι να μην αμφιβάλλουν για την έννοια και την φροντίδα που έχουμε για τα νησιά, τα νησιά που δέχονται το βάρος όλης της Ευρώπης. Αυτό που προτείνουμε είναι υπέρ τους. Χρειάζεται να κλείσουμε αυτή την ψαλίδα εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ των τοπικών αρχών και της κυβέρνησης.
Απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσουν τα έργα την Δευτέρα:
Η απόφαση της κυβέρνησης προχωράει κανονικά. Ο συνδυασμός κλειστών κέντρων, κέντρων που θα επιτηρούνται πολύ αυστηρά, με κλειστούς χώρους για εκείνους που έχουν παραβατική συμπεριφορά, εκείνους που έχουν λάβει άρνηση ασύλου και εκείνους που μόλις φτάνουν στη χώρα και πρέπει να μένουν περιορισμένοι μέχρι να εξεταστεί το αίτημα τους, είκοσι με εικοσιπέντε ημέρες το υπολογίζουμε περίπου. Αυτό γίνεται σε συνδυασμό με τον νόμο που έχουμε ψηφίσει που επιταχύνει πολύ την διαδικασία εξέτασης ασύλου, ώστε η χώρα και η ελληνική κοινωνία να ξέρει ποιος έχει δικαίωμα προστασίας και ποιος πρέπει να φύγει από την Ελλάδα. Ο συνδυασμός των δύο – νέα κέντρα, νέος νόμος – θα βοηθήσει και τους νησιώτες και την χώρα.
Ο πρωθυπουργός το είπε ξεκάθαρα. Η πολιτική της κυβέρνησης έχει διαμορφωθεί και είναι τελείως διαφορετική από εκείνη που είχαν οι προκάτοχοι μας. Θα προχωρήσουμε σε αυτή την πολιτική, αφού ακούσαμε με σεβασμό τις τοπικές κοινωνίες. Δεν είναι ότι τους αγνοούμε και προχωράμε. Ξέρουμε ποια είναι η σωστή λύση.
Δομές στην ηπειρωτική χώρα:
Επειδή συχνά ακούγεται στον δημόσιο διάλογο ότι είτε θα γίνουν τα νέα κέντρα είτε θα υπάρξει αποσυμφόρηση, αυτή η διάκριση είναι λανθασμένη και – το λέω και στον Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και στον Περιφερειάρχη – δεν είναι ή το ένα ή το άλλο. Και νέα κέντρα και αποσυμφόρηση των νησιών. Στην ενδοχώρα θα γίνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να μην επιβαρυνθούν και εκεί πέραν του δέοντος οι τοπικές κοινωνίες. Έχουμε προχωρήσει σε συνεννοήσεις πάντα με βάση τον κανόνα του 1% ανά περιφέρεια.
Δημοσίευμα Καθημερινής για βραχονησίδες:
Δεν είναι το πλάνο της κυβέρνησης αυτό. Διαβάζω ότι υπάρχουν κάποιες σκέψεις για την Λέσβο, για ένα νησί που είναι κοντά στην ακτή να χρησιμοποιηθεί, αλλά αυτό απαιτεί από την αρχή μεγάλες δομές και εκ θεμελίων διαμόρφωση του κέντρου. Αυτό θα πάρει πάρα πολύ χρόνο, την ώρα που έχουμε πολλές πιέσεις και έτσι δεν μπορεί να γίνει. Η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει την πολιτική της και αυτή θα ακολουθήσει, καθώς είναι μία επεξεργασμένη πολιτική.
Διαπραγματεύσεις στην Γερμανία:
Η συζήτηση στο Βερολίνο έγινε με όρους ειλικρινούς διαλόγου και τους είπα ότι εμείς είμαστε λόγω γεωγραφικής θέσης υποχρεωμένοι να αναλάβουμε την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά αυτή η ευθύνη πρέπει να είναι συν-ευθύνη, να είναι ισομερώς κατανεμημένη και κυρίως να εξισορροπείται. Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι αίτημα για χρήματα μόνο. Εμείς ως πραγματική αλληλεγγύη δεν ζητάμε χρήματα ή μόνο χρήματα. Πρέπει οι εταίροι να πάρουν κόσμο. Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ δεν έρχονται για να μείνουν στην Ελλάδα, προορισμός τους είναι η Γερμανία και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Για αυτό οι εταίροι μας δεν είναι μόνο για να πληρώνουν και να τους κρατάμε εμείς εδώ. Πρέπει να είναι συνδυασμός και οικονομικής στήριξης, αλλά, κυρίως, μίας δίκαιης κατανομής σε όλες τις χώρες. Για αυτό αγωνιζόμαστε και θα δείτε ότι σε αυτή την διαπραγμάτευση θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Μείωση προϋπολογισμού για το προσφυγικό:
Περιμένουμε να δούμε την τελική διαπραγμάτευση. Σε σχέση με το αρχικώς προταθέν ποσό των 31 δις ευρώ, θα πάμε στα 21 δις, τα οποία είναι περισσότερα από τον προηγούμενο προϋπολογισμό. Το ποσό που τώρα προβλέπεται, είναι δυστυχώς λιγότερο από αυτό που αρχικώς είχε προταθεί και για αυτό αγωνίζεται ο κ. Μητσοτάκης και όλοι για να δούμε τι περισσότερο μπορούμε να πάρουμε. Τα 21 δις, όμως, είναι σε σχέση με τον προηγούμενο προϋπολογισμό πολύ περισσότερα.
Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του ανθρώπου για μαζικές επιστροφές:
Αφορά ισπανικό έδαφος μέσα στο Μαρόκο με τρία φράγματα με συρματοπλέγματα, που – ενώ υπάρχει δυνατότητα στα 300 μέτρα να περάσουν σε ειδική πύλη εισόδου – οι μετανάστες πήγαν δίπλα και έριξαν τον φράχτη. Θέλω να πω ότι η απόφαση του δικαστηρίου η οποία είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, προσιδιάζει περισσότερο σε χερσαία και όχι σε θαλάσσια σύνορα, διότι όταν αυτή τη στιγμή περνάει κάποιος εκεί, είναι πάνω σε χερσαίο έδαφος και μπορούν να τον επιστρέψουν με βάση συγκεκριμένη νομοθεσία της Ισπανίας. Η απόφαση αυτή είναι πιο ρεαλιστική και βοηθά να κάνουμε επιστροφές, δεν έχει όμως γενική εφαρμογή και αυτό είπε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κ. Σισιλιάνος.