Άρθρο στην ιστοσελίδα hellasjournal.com
Στην παρούσα συγκυρία στην Ανατολική Μεσόγειο, η συνεχής παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δημιουργεί συνθήκες επικίνδυνης έντασης: ένα παιχνίδι με την φωτιά που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Αιτία αυτής της στρατηγικής είναι ο αυτοαποκλεισμός της Τουρκίας από τις ενεργειακές και θετικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ένας αποκλεισμός αποτέλεσμα των δικών της επιλογών που πηγαίνουν ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και διαταράσσουν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία έχει επιλέξει να μη δεχθεί τους κανόνες του παιχνιδιού. Δεν θέλει εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Έχει αντικαταστήσει την στρατηγική των «μηδενικών προβλημάτων» με μια πολιτική «κανένας γείτονας χωρίς πρόβλημα». Ταυτόχρονα, έχει χάσει τον σταθερό δυτικό της προσανατολισμό και έχει εξελιχθεί σε έναν – κατά κοινή ομολογία πλέον – αβέβαιο σύμμαχο κι έναν ιδιαίτερα δύσκολο γείτονα για την Ευρώπη.
Απειλεί την πολιτική ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ δημιουργώντας εμπόδια στον ενεργειακό της εφοδιασμό, με τη στάση της στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Αυτός ο συνδυασμός έχει οδηγήσει την Άγκυρα σε έναν μονόδρομο συνεχούς έντασης προκειμένου να επιβάλει την παρουσία της στην περιοχή επιχειρώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις, καθώς και – κυρίως- τετελεσμένα.
Σε αυτή τη στρατηγική που δεν έχει συγκυριακά χαρακτηριστικά, οφείλει να υπάρξει μια στιβαρή αλλά και πολυδιάστατη απάντηση: Κατά πρώτον, να αλλάξει η αξιολόγηση που έχει κάνει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και να αναγνωσθεί το στρατηγικό βάθος των τουρκικών κινήσεων.
Να αναπροσαρμοσθεί η τακτική των επισκέψεων και των συναντήσεων εξωραϊσμού των διμερών σχέσεων που όμως δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, ούτε επηρεάζουν τις κινήσεις της άλλης πλευράς, όπως έχει αποδειχθεί πολλαπλώς στο πρόσφατο παρελθόν.
Να διαμορφωθούν νέες πολιτικές αποτροπής με επίμονες ενέργειες προς την Ε.Ε. έτσι ώστε εάν συνεχιστεί η πολιτική των προκλήσεων να γνωρίζει η Άγκυρα ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα επιβολής κυρώσεων.
Να ενδυναμωθεί ο διεθνής ρόλος της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας δημιουργώντας νέες ευκαιρίες στρατηγικού χαρακτήρα για την Ελλάδα.
Να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι διεθνείς και περιφερειακές συμμαχίες της χώρας, με στόχο να αυξηθεί το «βάρος των επιπτώσεων» που θα πρέπει να σηκώσει η Τουρκία αν συνεχίσει την προκλητική και παραβατική της στάση.
Είναι όμως σαφές ότι απέναντι σε αυτή την απαράδεκτη στάση, η Τουρκία βρίσκει το σύνολο των Ελλήνων, ενωμένους σ’ ένα αδιαίρετο εθνικό μέτωπο. Εξάλλου, πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας, την οποία την έχει υπηρετήσει με επιμονή παρά τις διχαστικές κυβερνητικές επιλογές, είναι ότι η εθνική ενότητα αποτελεί παράγοντα γεωπολιτικής ισχύος. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων και βεβαίως η πρώτη απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα.