Σημεία συνέντευξης Αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, στο «Έθνος της Κυριακής» και τον Β. Ιγνατιάδη.
«Η απαράδεκτη πολιτική σχεδιασμένης μαζικής εξώθησης μεταναστών προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, θα μπορούσε να καταστήσει την Τουρκία υπόλογη ακόμη και για πολιτική απόπειρα διασποράς της πανδημίας».
Για τις αλλαγές που φέρνει η πανδημία του κοροναϊού στη μεταναστευτική πολιτική.
«Μία ήδη πολύπλοκη κατάσταση έγινε ακόμη πιο σύνθετη. Απαιτείται αποφασιστική πολιτική πολλών επιπέδων: προστασία των συνόρων και της εθνικής ασφάλειας, προστασία της δημόσιας υγείας, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στα σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, συνεχίζεται αμείωτη η διαρκής επαγρύπνηση και οι ενέργειες αποτροπής, έναντι της τουρκικής επιδίωξης, να χρησιμοποιηθούν άμαχοι, οικογένειες και παιδιά ως μέσο επίτευξης γεωπολιτικών στόχων και άσκηση εκβιαστικής πίεσης προς την Ευρώπη. Ο έλεγχος των συνόρων, απόλυτα επιβεβλημένος πριν την κλιμάκωση της πανδημίας του κορωνοϊού, γίνεται πλέον ζωτικής σημασίας. Η απαράδεκτη πολιτική σχεδιασμένης μαζικής εξώθησης μεταναστών προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, θα μπορούσε να καταστήσει την Τουρκία υπόλογη ακόμη και για πολιτική απόπειρα διασποράς της πανδημίας».
Για το ενδεχόμενο κρούσματος σε δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
«Έως αυτήν τη στιγμή δεν έχει σημειωθεί κρούσμα μεταξύ των ανθρώπων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Ετοιμάζονται χώροι απομόνωσης και καραντίνας. Όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα, σε συνθήκες κρίσης. Η καθημερινή λειτουργία στα ΚΥΤ έχει αναπόδραστα υποστεί τις συνέπειες των νέων δεδομένων, που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού. Η Υπηρεσία Ασύλου και η διαδικασία εξέτασης αιτημάτων, που προϋποθέτει άμεση ανθρώπινη επικοινωνία, έχει προς το παρόν ανασταλεί. Οφείλουμε να προστατεύσουμε και τους αιτούντες μετανάστες ή πρόσφυγες, αλλά και το προσωπικό που εξετάζει τα αιτήματά τους. Σε καθημερινή βάση, γίνονται ανακοινώσεις σε ένα ευρύ φάσμα γλωσσών με οδηγίες, για τα αναγκαία μέτρα πρόληψης. Λειτουργούν ειδικοί χώροι απομόνωσης σε κάθε ΚΥΤ μεταναστών και προσφύγων. Μειώνονται οι άσκοπες μετακινήσεις, εντός και εκτός του κάθε Κέντρου. Έχουν διακοπεί όλες οι δραστηριότητες που συνεπάγονται συγκέντρωση ανθρώπων σε περιορισμένο χώρο. Αυξάνονται οι χώροι για παροχή των αναγκαίων ιατρικών υπηρεσιών και εξετάσεων. Επίσης, σε επίπεδο ΕΕ, συνεργαζόμαστε στενά, τόσο με την Επιτροπή, όσο και με κράτη-μέλη για την ενίσχυση της βοήθειας προς την χώρα μας».
Για το ενδεχόμενο αίτησης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης εξαιτίας της πανδημίας.
«Έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση, για την παροχή οικονομικής στήριξης από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ανάγκης, της ΕΕ. Χρηματοδότηση τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ, η οποία θα καλύπτει τις επείγουσες ανάγκες που έχουν προκύψει τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Ενδεικτικά, ζητάμε χρηματοδότηση για την προμήθεια υγειονομικού και εργαστηριακού εξοπλισμού, όπως για παράδειγμα περισσότερων τεστ για τον COVID – 19, τα οποία θα διατεθούν στα ΚΥΤ. Η πρόταση μας, όμως, προβλέπει ακόμη και την λειτουργία 10 κινητών νοσοκομείων, με 10 κλίνες το καθένα, για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Πρόκειται για την ενεργοποίηση ενός χρηματοδοτικού εργαλείου, για το οποίο καταθέσαμε την εισήγηση μας σε τεχνικό επίπεδο και τώρα αναμένεται η απόφαση για την έγκριση του, αλλά και για το ακριβές ύψος του ποσού της χρηματοδότησης. Να τονίσω στο σημείο αυτό, ότι μιλάμε για ένα νέο ευρωπαϊκό κονδύλι, επιπλέον της χρηματικής στήριξης ύψους 700 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσε κατά την επίσκεψη της στον Έβρο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν».
Για τις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας στον Έβρο και το Αιγαίο.
«Τις τελευταίες ημέρες, δεν υπάρχει η ένταση των πρώτων ημερών. Όμως, αυτό δεν μπορεί να είναι λόγος ακόμα και για τον παραμικρό εφησυχασμό. Η Άγκυρα, ακόμα και στην εποχή της πανδημίας, δεν έχει εγκαταλείψει τις τακτικές έντασης και τις πολιτικές αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Εάν πραγματικά η Άγκυρα επιθυμεί την εκτόνωση της κατάστασης, θα πρέπει με έργα και όχι με λόγια, να αποκατασταθεί σταθερά, όχι περιστασιακά, η προτεραία κατάσταση. Δηλαδή, όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο δημόσια στο πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο και την Βιέννη, όσο και στην επιστολή του – της 16ης Μαρτίου – προς την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, χρειάζεται να επιστρέψουν πίσω, εκείνοι που οδηγήθηκαν κατόπιν σχεδίου, στα σύνορα με την Ελλάδα και την Ευρώπη. Επιπλέον, μία πραγματική κίνηση οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θα ήταν να πάρει πίσω η Τουρκία, εκείνους, περίπου 2.000, που με την ενθάρρυνσή της, τελικά πέρασαν παράνομα τα σύνορά μας».
Για την αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας του 2016.
«Μετά τα γεγονότα στον Έβρο, τίποτα δεν είναι όπως πριν. Η Τουρκία την τραυμάτισε θανάσιμα. Όμως, η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016, δεν μπορεί ούτε και πρέπει να εγκαταλειφθεί. Πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Αυτό μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους. Πρώτον, ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη στην Τουρκία, όμως στη βάση διαρκούς ελέγχου ως προς την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των συμφωνηθέντων. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ένα σύστημα χρηματοδότησης στη βάση της απλής λογικής, “περισσότερη χρηματοδότηση για λιγότερες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη” – και αντίστροφα “λιγότερη ή καθόλου χρηματοδότηση, όταν ο έλεγχος δεν είναι επαρκής και οι ροές αυξάνονται”. Δεύτερον, ενίσχυση της παρουσίας της Frontex, στο πλαίσιο κοινών-μεικτών περιπολιών, με τις αντίστοιχες τουρκικές Αρχές, στο έδαφος και τη θάλασσα, κατά μήκος των ακτών της Τουρκίας. Και τέλος, επιστροφές από την Ελλάδα προς την Τουρκία, όχι μόνον εκείνων που έχουν περάσει από τη γείτονα και βρίσκονται στα νησιά, αλλά και από τον Έβρο και την ενδοχώρα. Άλλωστε, ο σημερινός γεωγραφικός περιορισμός επιστροφής, δεν προβλέπεται στο κείμενο της Κοινής Δήλωσης του 2016. Προέκυψε από ερμηνεία της, την οποία, κάνοντας μεγάλο λάθος, είχε αποδεχθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».