Άρθρο στην εφημερίδα Τα Νέα.
Η Τουρκία, το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί με δική της ευθύνη εκτός των θετικών ενεργειακών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιμένει να αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο και να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες. Οι σχέσεις της με τα κράτη της περιοχής, όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος διανύουν δύσκολους καιρούς. Όπως συμβαίνει άλλωστε και με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Από τη στρατηγική των «μηδενικών προβλημάτων» έχει περάσει πλέον σε με μια πολιτική «κανένας γείτονας χωρίς πρόβλημα». Έχει εξελιχθεί σε έναν ιδιαίτερα δύσκολο γείτονα για την Ελλάδα και την Κύπρο, έναν αβέβαιο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, και συνολικότερα έναν παράγοντα αστάθειας. Για την Ευρώπη δεν είναι πια ένα υποψήφιο μέλος με ιδιαιτερότητες, αλλά μια χώρα που κατ ουσίαν έφτασε να αντιστρατεύεται στην Ανατολική Μεσόγειο την πολιτική ενεργειακής ασφάλειας και των επιλογών ενεργειακού εφοδιασμού της Ε.Ε.
Οι σχέσεις της Τουρκίας με το μεγαλύτερο μέρος του διεθνούς συστήματος δοκιμάζονται, ενώ και στο εσωτερικό μέτωπο της γείτονος οι εκλογές της Κωνσταντινούπολης έγιναν αφορμή έντασης της εγχώριας αμφισβήτησης.
Τα παραπάνω δεδομένα συνηγορούν στο ότι το επόμενο διάστημα η τουρκική τακτική των προκλήσεων και της έντασης θα διατηρηθεί. Η Άγκυρα θα δοκιμάσει τα όρια. Τα δικά της και των άλλων. Είναι κάτι που είχε διαφανεί εδώ και καιρό. Όμως η απερχόμενη, πλέον, κυβέρνηση επιδίδονταν σε μια συστηματική επιχείρηση εξωραϊσμού της κατάστασης. Με συναντήσεις κορυφής που διασκέδαζαν τις εντυπώσεις αλλά ούτε προσέθεταν ουσία στις διμερείς σχέσεις, ούτε έλυναν τα προβλήματα, ούτε καν εκτόνωναν την κατάσταση. Οι πολυδιαφημιζόμενοι δίαυλοι επικοινωνίας σε επίπεδο κορυφής είχαν φράξει πριν καν ανοίξουν για λόγους εντυπώσεων.
Η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για την πορεία που θα είχαν οι εξελίξεις. Είχαμε τονίσει και προς τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι οι δηλώσεις δεν αρκούν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαμηνύσει ότι εάν επιμείνει η Τουρκία στην τακτική των προκλήσεων η Ευρωπαϊκή απάντηση οφείλει να είναι συντεταγμένη και ουσιαστική. Να περνά από τα λόγια σε συγκεκριμένες ενέργειες στήριξης και αλληλεγγύης. Αυτή η θέση θα εκφραστεί εμφατικά στην επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς έχει πλέον γίνει σαφές ότι η κατάσταση δεν μπορεί να αφεθεί να εξελίσσεται ανεξέλεγκτα. Η Ε.Ε. διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία πίεσης με περιοριστικά μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν στη διαφύλαξη θεμελιωδών συμφερόντων της ΕΕ. Και των Κρατών Μελών της όπως η Κύπρος. Οι ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι πλησιάζουμε σε ένα σημείο καμπής.
Σε αυτό το πλαίσιο και η κυβέρνηση, έως την καταληκτική ημερομηνία της 7ης Ιουλίου, οφείλει να διαχειριστεί το σοβαρό αυτό ζήτημα με ψυχραιμία και σωφροσύνη, χωρίς άλλη σκοπιμότητα πέραν της διασφάλισης του εθνικού συμφέροντος. Αποφεύγοντας ανεύθυνες δραματοποιήσεις και δηλώσεις με λάθος μηνύματα.
Η συγκυρία απαιτεί υψηλό αίσθημα ευθύνης από όλους.
Η ισχυρότερη αποτροπή σε κάθε αποσταθεροποιητική πολιτική ήταν και παραμένει πάντα η ενότητα και η αποφασιστικότητα των Ελλήνων.