Συνέντευξη στην εφημερίδα Μακεδονία και τον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου
Κύριε Κουμουτσάκο, ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 26ης Μαΐου; Είναι εθνικό ή ευρωπαϊκό;
Είναι και τα δύο. Οι εκλογές είναι κρίσιμες για την Ευρώπη με δεδομένο ότι κρίνεται η κοινή μας πορεία από την εκλογική καταγραφή που θα κάνουν οι ευρωφοβικές δυνάμεις. Για την Ελλάδα όμως έχουν ξεκάθαρα χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Θα είναι το καίριο πλήγμα από τους πολίτες στην καταρρέουσα κυβέρνηση. Θα είναι η δική τους απάντηση στην συστηματική κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ, τη σφαγιαστική φορολόγηση, την πλήρη αποδιοργάνωση του κράτους, στην κραυγαλέα έλλειψη ασφάλειας, στους «τακτικούς επισκέπτες του Μαξίμου» που συνδέονται με σκοτεινά συμφέροντα και βεβαίως τη στάση της στο Μακεδονικό. Και μετά τις ευρωεκλογές, θα έρθει η χαριστική βολή με τις εθνικές εκλογές.
Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αναγάγει τις ευρωπαϊκές κάλπες σε δημοψήφισμα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το σύνθημα «ως εδώ» δεν αδικεί τη σημασία τους;
Όχι. Διότι στην πραγματικότητα αναδεικνύει τη διπλή διάσταση που αντικειμενικά συνυπάρχει στις εκλογές του Μαΐου. Ψήφος στη Νέα Δημοκρατία, σημαίνει ψήφος για μια Ελλάδα που διεκδικεί και κερδίζει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση του κοινού μας ευρωπαϊκού αύριο. Αντίθετα, ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος στην πολιτική ασυναρτησίας ενός κόμματος που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ούτε καν σε ποια ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ανήκει.
Στην Ευρώπη οι δυνάμεις του λαϊκισμού αλλά και οι ευρωσκεπτικιστές εμφανίζονται ισχυροποιημένες. Ποιον θεωρείτε ποιο επικίνδυνο αντίπαλο;
Την απάθεια των πολιτών για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Την αδιαφορία για τις Ευρωεκλογές. Και το λέω αυτό διότι είδαμε το παράδειγμα της Βρετανίας όπου η χαλαρή ψήφος, το μειωμένο ενδιαφέρον, η αποχή των υποστηρικτών της παραμονής στην ΕΕ έχασε τελικά από τη συντεταγμένη άρνηση των brexiters. Η Ευρώπη είναι σε μια ιστορική καμπή. Δεν είναι ώρα για να παρακολουθούμε τις εξελίξεις από τον καναπέ, αλλά για να τις διαμορφώνουμε. Με τη συμμετοχή και την ψήφο μας.
Τι σημαίνει «μεγάλη και ευρεία νίκη» στις εκλογές, όπως ήταν και η διατύπωση του Κυριάκου Μητσοτάκη;
Σημαίνει ότι ο χάρτης της Ελλάδας στις τριπλές εκλογές του Μαΐου θα βαφτεί μπλε. Το μήνυμα των εκλογών δεν θα χωρά παρερμηνεία ό,τι κι αν λέει η κυβέρνηση. Γι αυτό και καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη, σε κάθε κάλπη, σε κάθε εκλογικό γύρο. Από τις δημοτικές, τις περιφερειακές έως τις ευρωεκλογές οι πολίτες θα γυρίσουν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ.
Συμμερίζεστε τους έντονους προβληματισμούς των επιχειρηματιών της βόρειας Ελλάδας για τα εμπορικά σήματα; Μπορεί να βλάψει η συμφωνία των Πρεσπών και την επιχειρηματικότητα;
Από την πρώτη στιγμή επισημάναμε τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούσε η συμφωνία των Πρεσπών, τα οποία ήρθαν στην επιφάνεια πριν καν στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής. Μια σημαντική διάσταση είναι η εμπορική χρήση του ονόματος των προϊόντων από τη Μακεδονία μας. Η κυβέρνηση ολιγώρησε. Άφησε «εκτεθειμένους» τους επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναλάβει πέντε ξεκάθαρες δεσμεύσεις: επικοινωνιακή εκστρατεία για την προστασία του brand “Μακεδονία”, διευκόλυνση των επιχειρήσεων να κατοχυρώσουν εμπορικά σήματα για την προστασία των προϊόντων τους, κατοχύρωση περισσότερων μακεδονικών προϊόντων ως Π.Ο.Π. και ΠΓΕ, κατοχύρωση όλων των μακεδονικών επιχειρήσεων ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτά τα είναι προϊόντα ελληνικά. Και το σημαντικότερο, άρνηση συναίνεσης κατά τη διαδικασία της ενταξιακής πορείας της γείτονος στην ΕΕ, εάν τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας δεν διασφαλίζονται και αν δεν επιλυθούν τα σχετικά με τα μακεδονικά προϊόντα προβλήματα. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις μας για να αντιμετωπίσουμε μερικές από τις επιβλαβείς συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Υπάρχει κάτι θετικό από τη συμφωνία με τα Σκόπια;
Θετική διάσταση έχει η αναγνώριση του ιστορικού αυτονόητου για τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία της Μακεδονίας. Αλλά όπως σας είπα ήταν το αυτονόητο ελάχιστο. Δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε γι αυτό.
Πολλοί λένε ότι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης θα είναι να έρθει σε συμφωνία με την Αλβανία κλείνοντας διάφορα ανοιχτά εθνικά θέματα. Πως θα το αντιμετωπίζατε κάτι τέτοιο;
Έχω ξεκαθαρίσει, εκ μέρους της ΝΔ, στον Υπουργό των Εξωτερικών, ότι μια κυβέρνηση που βρίσκεται στο τέλος της θητείας της δεν μπορεί να δεσμεύσει τη χώρα σε μείζονα εθνικά ζητήματα. Ειδικά μάλιστα αυτή η κυβέρνηση που το ιστορικό των διαπραγματεύσεών της έχει σημαδευτεί από υποχωρήσεις και έχει αποδείξει ότι αντιμετωπίζει τα μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής ως εργαλεία επικοινωνιακής διαχείρισης. Σε αυτή μας τη θέση θα μείνουμε αμετακίνητοι.
Το θέμα της διαπλοκής και της διαφθοράς αναμένεται να είναι από τα βασικά όπλα της κυβέρνησης στην επερχόμενη προεκλογική εκστρατεία, όπως φάνηκε και από το πόρισμα Novartis. Η ΝΔ έχει τίποτα να φοβηθεί από αυτό;
Η υπόθεση Novartis παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεων ελληνικού κράτους και εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο πολιτικό ναυάγιο από συστάσεων κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αποκαλύφθηκαν οι μεθοδεύσεις, οι απαράδεκτες προπαγανδιστικές της μέθοδοι, η σπίλωση αθώων- όπως αποδείχθηκε. Η κυβέρνηση αδίστακτα έριξε λάσπη στους αντιπάλους της. Πλέον, κρίνεται από τους πολίτες. Και κρίνεται αυστηρά.
Τα ίδια τα σκάνδαλα, όπου υπάρχουν, πλήττουν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, γι αυτό και οφείλουμε να είμαστε άτεγκτοι στην διαλεύκανσή τους και πάταξη όσων εμπλέκονται. Όμως, η ακόρεστη σκανδαλολογία όμως κάνει ένα πολύ μεγαλύτερο κακό: αποσαθρώνει την ίδια τη δημοκρατία. Γι’ αυτό έχει ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή θα του καταλογιστεί: Κέρδισαν την εξουσία με ψέματα και θα τη χάσουν απ’ αυτά. Η Ύβρις του 2015 θα γίνει Νέμεσις το 2019.