Άρθρο στην εφημερίδα “Παραπολιτικά”.
Είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι η εξέλιξη του προσφυγικού/μεταναστευτικού φαινόμενου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με γεωπολιτικά δεδομένα και εξελίξεις.
Η διασύνδεση αυτή, που εξ αρχής υποστήριξα, ξένισε κάποιους, ωστόσο η εξέλιξη των γεγονότων δικαίωσε εκείνη την, προφανή, παραδοχή. Οι γεωπολιτικοί λόγοι που οδήγησαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 σε κατακόρυφη έξαρση των ροών και της πίεσης που δέχεται η χώρα μας από την ανατολή και ένα δύσκολο γείτονα θα είναι παρόντες και στη χρονιά που άρχισε. Μαζί με την διευρυνόμενη περιφερειακή αστάθεια, τις συγκρούσεις, τη διατήρηση των οικονομικών ανισοτήτων, τα δημογραφικά δεδομένα και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής συνθέτουν αυτή την πολυπαραγοντική εξίσωση που καλούμαστε να λύσουμε… Όχι μόνον εμείς, αλλά και η Ευρώπη μαζί με εμάς.
Το ενθαρρυντικό για το 2020 είναι ότι οι διαπιστώσεις του 2019 αποτελούν τη βάση για να μετασχηματισθούν – σε ευρωπαϊκό επίπεδο – σε νέες πολιτικές συντονισμένης αντιμετώπισης των κοινών προκλήσεων.
Ήδη έχει ξεκινήσει ο διάλογος για τo νέο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου.
Η προσπάθεια αυτή θα κορυφωθεί τους επόμενους μήνες με έντονη και πολύπλοκη διαπραγμάτευση, προκειμένου η ΕΕ να αποκτήσει μέσα στο 2020, μια αποτελεσματική κοινή πολιτική που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές αλλά και τις διαφαινόμενες διαστάσεις της μεταναστευτικής πρόκλησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα καταθέτει, τις επόμενες ημέρες, τις δικές της τεκμηριωμένες θέσεις, με συγκεκριμένες προτάσεις. Είναι το αποτέλεσμα σοβαρής προεργασίας, χαμηλών τόνων, αλλά υψηλής ποιότητας, που έγινε στη βάση της γνώσης των ευρωπαϊκών δεδομένων και συσχετισμών και σε συνδυασμό με την εμπειρία από τη διαχείριση στο πεδίο που έχουμε ως χώρα – ευρωπαϊκό σύνορο.
Με αυτήν την ειδική τεχνογνωσία μαζί με άξιους συνεργάτες μου έχουμε διαμορφώσει ένα πλέγμα προτάσεων και για την αντιμετώπιση των δικτύων των διακινητών, που αποτελούν πραγματική μάστιγα για όλη της Ευρώπη. Προτάσεις που θα κατατεθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.
Ταυτόχρονα, στην αρχή της χρονιάς κάνουμε πράξη τη συμφωνία έδρας της Ευρωπαϊκής Yπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου (EASO) στην Ελλάδα, έπειτα από χρόνια καθυστερήσεων, ενώ προωθούμε αντίστοιχες συμφωνίες με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται ελληνική πρωτοβουλία με σκοπό τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για το μείζον ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Πέραν από τις διμερείς μας συνεργασίες και τη διαμόρφωση της τριμερούς με την Κύπρο και τη Βουλγαρία, προωθούμε και τη συνεννόηση των ευρωπαϊκών χωρών πρώτης γραμμής με τις οποίες έχουμε συναντίληψη για το ζήτημα του νέου ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Το 2020 η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του Μεταναστευτικού/Προσφυγικού από ισχυρότερη θέση σε σχέση με το παρελθόν. Τόσο στο εσωτερικό, που αναμένεται να αποδώσουν καρπούς οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις και η νέα αντίληψη διαχείρισης και με τη συμβολή του εθνικού συντονιστή, όσο και στο διεθνές πεδίο, όπου η χώρα μας υλοποιεί επεξεργασμένη στρατηγική διεθνοποίησης του ζητήματος για την επίτευξη των εθνικών στόχων.