Την πρόταση να συσταθεί Έδρα Ναυτιλιακών Σπουδών, στην Ακαδημία Αθηνών ως ελάχιστος φόρος τιμής για την ελληνική ναυτιλία που είναι η πρώτη δύναμη παγκοσμίως με τεράστια οικονομική, κοινωνική και εθνική προσφορά στην Ελλάδα, κατέθεσε ο κ. Γ. Κουμουτσάκος βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών στη διάρκεια ομιλίας του ως προσκεκλημένος στο Rotary Club-ATHINAI HELLAS. Το θέμα της ομιλίας του κ. Κουμουτσάκου ήταν «Η ναυτοσύνη των Ελλήνων ως παράγων ισχύος για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού».
Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Η παγκοσμίως αναγνωρισμένη και εκτιμώμενη Ναυτιλία των Ελλήνων δεν έχει ακόμη τύχει της τιμής να πάρει τη θέση που αξίζει και δικαιούται στο Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της Ελληνικής Πολιτείας, την Ακαδημία Αθηνών. Έχει έρθει πλέον η ώρα να συσταθεί στην Ακαδημία Αθηνών, Έδρα Ναυτιλιακών Σπουδών. Κάτι τέτοιο και προβλέπεται από τον Ιδρυτικό της νόμο, αρθρ.1(β) και επιβάλλεται από την ιστορία και τη δόξα της Ναυτιλίας μας, από τη θάλασσά μας που είναι το εθνικό μας πεπρωμένο. Η σημερινή απουσία, το σημερινό κενό δεν πρέπει άλλο να παραταθεί. Το οφείλουμε πάνω απ’ όλα στην ναυτοσύνη των Ελλήνων»
Ο κ. Γ. Κουμουτσάκος ανέφερε επίσης: «Η ναυτιλία δεν είναι μόνον τα όσα καλά φέρνει μαζί της η ανάπτυξη, ευημερία, πολιτισμό και δύναμη εθνική. Τείνουμε να λησμονούμε ότι στην ευρύτερη της έννοια η Ναυτιλία είναι και επιστήμη. Και μάλιστα διακλαδική, καθώς τέμνει οριζόντια την πλειονότητα των Επιστημών: όπως τη Οικονομική Επιστήμη, τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Ανθρώπινου Δυναμικού, τη Ναυπηγική, τη Νομική (Ναυτικό Δίκαιο, Δίκαιο της Θάλασσας, Εμπορικό Δίκαιο), η Περιβαλλοντική Επιστήμη, η Γεωστρατηγική και Γεωπολιτική, η Φυσική, η Μηχανική, η Γεωγραφία, η Χαρτογραφία, η Μετεωρολογία, η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Αστρονομία, η Ηλεκτρομηχανολογική, η τηλε-Ιατρική κ.ά. Είναι λοιπόν η Ναυτιλία, για την Ελλάδα κάτι μοναδικά διακριτό. Ιστορικά, Εθνικά, Οικονομικά και Επιστημονικά, συμβάλλει ουσιαστικά στην έρευνα και διεύρυνση των γνωστικών πεδίων αυτών των επιστημών, σαν αποτέλεσμα η ανάγκη για διαρκή εξέλιξη και βελτιστοποίηση της ναυσιπλοΐας».
Τέλος, για τη συμβολή της ναυτιλίας στην ελληνική επανάσταση και στην εξέλιξη του ελληνικού κράτους, ο κ. Γ. Κουμουτσάκος ανέφερε: «Στα 200 χρόνια της ελευθερίας μας η ελληνική ναυτιλία έχει βάλει ανεξίτηλη σφραγίδα προόδου, ανάπτυξης, μεγαλείου και εθνικής ισχύος. Είναι η θαλασσινή έκφραση του μεγαλείο ενός έθνους που ο αγώνας για την ανεξαρτησία του κυοφορήθηκε στα νερά της Μεσογείου μέσα στα εμπορικά πλοία των Ελλήνων ναυτικών. Συνεχίστηκε ηρωικά στη θάλασσα μέσα στα πυρπολικά και επισφραγίστηκε στα νερά του Ναυαρίνου με την υποστήριξη των τριών Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής […]. Η περιπέτεια, η διαδρομή ελευθερίας της σύγχρονης Ελλάδος ξεκινά από τη θάλασσα και συνεχίζεται στη θάλασσα».
Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Rotary Club-ATHINAI HELLAS στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens, μεταξύ άλλων παρόντες ήταν ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων κ. Χαράλαμπος Σημαντώνης, ο πρόεδρος του Propeller Club Port of Piraeus κ. Κωστής Φραγκούλης.