Στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης που διοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κλινικών Εμβρυολόγων συμμετείχε, ως προσκεκλημένος ομιλητής, με την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπή Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Kουμουτσάκος.
Χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών του Συνέδριου ο Γ. Κουμουτσάκος τόνισε την ιδιαίτερη σημασία του καθώς οι παρατηρήσεις, οι προβληματισμοί, τα πορίσματα και τα επιχειρησιακά συμπεράσματα -επιστημονικά και επαγγελματικά- που θα προκύψουν από αυτό το 1ο Συνέδριο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης αφορούν, όχι μόνο τον επιστημονικό κόσμο, αλλά τα όνειρα, τις προσδοκίες και τις ελπίδες χιλιάδων ζευγαριών στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον Κόσμο.
Αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για ιδιαίτερο, εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα σημείωσε πως “χρειάζονται περαιτέρω πρωτοβουλίες για πιο συγκεκριμένο και καλά στοχευμένο νομοθετικό πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή”. “Δε δικαιολογείται η διαιώνιση ενός ελλιπούς νομοθετικού πλαισίου” τόνισε ο ευρωβουλευτής προσθέτοντας: “το χρειάζεστε εσείς ως επιστήμονες και επαγγελματίες, το χρειάζονται όμως και τα χιλιάδες ζευγάρια που προστρέχουν και προσβλέπουν στην πολύτιμη αρωγή και βοήθειά σας”.
Για το Γ. Kουμουτσάκο “η επαναλειτουργία της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη χώρα μας”. Oλοκληρώνοντας το χαιρετισμό του δήλωσε πως “θα είμαι στη διάθεσή σας για την αρτιότερη δυνατή παρουσία και παρέμβασή σας στις ευρωπαϊκές διαδικασίες”.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης:
Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής,
Kύριε Πρόεδρε της Πανελλήνιας Ένωσης Κλινικών Εμβρυολόγων,
Κυρίες και κύριοι Καθηγητές, εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής Κοινότητας,
Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,
Ευχαριστώ θερμά τους διοργανωτές για την τιμή της πρόσκλησης να απευθυνθώ στο πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης.
Εύχομαι οι εργασίες του να στεφθούν με την προσδοκώμενη από οργανωτές και συνέδρους επιτυχία.
Το συνέδριο αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Γι’ αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Είναι γνωστό ότι ακόμα και τα μεγαλύτερα ταξίδια ξεκινούν με το πρώτο βήμα.
Καλοτάξιδοι λοιπόν!
Ό,τι συζητήσετε αυτές τις ημέρες στο συνέδριο σας, οι παρατηρήσεις, οι προβληματισμοί, τα πορίσματα και τα επιχειρησιακά σας συμπεράσματα, -επιστημονικά και επαγγελματικά- αφορούν, όχι μόνον όλες και όλους εσάς, αλλά τα όνειρα, τις προσδοκίες και τις ελπίδες χιλιάδων ζευγαριών στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον Κόσμο.
Πολλές φορές -τις περισσότερες- η ευτυχία τους, η χαρά της ζωής τους, κρέμονται στις γνώσεις, στην επαγγελματική αρτιότητα, μα πάνω απ’ όλα στο προσωπικό και επαγγελματικό σας ήθος.
Αυτό είναι μια πρόκληση, ένα στοίχημα που κερδίζεται κάθε στιγμή, κάθε μέρα.
Και εσείς το έχετε κερδίσει, καθώς τα έως σήμερα αποτελέσματα των κλινικών σας είναι μεταξύ των αρίστων σε Διεθνές επίπεδο.
Δεν είναι τυχαίο ότι, όλο και συχνότερα, ζευγάρια απ’ όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης, και όχι μόνον, έρχονται στην Ελλάδα προστρέχοντας στη δική σας τεχνογνωσία, στις δικές σας ικανότητες, για να δουν το όνειρο τους να γίνεται πραγματικότητα.
Η απήχηση και το καλό σας όνομα πέραν των συνόρων της χώρας μας δεν είναι τυχαίο γεγονός. Είναι καρπός προσπάθειας, υψηλού επαγγελματισμού και ήθους.
Έχετε χτίσει επάξια τη βάση – το δικαίωμα θα έλεγα – να προσβλέπετε σε ανάλογη κατανόηση και, όπου χρειάζεται, σε ανάλογη ενθάρρυνση και στήριξη από την Πολιτεία. Δεν δικαιολογείται η διαιώνιση ενός ελλιπούς ή και προβληματικού εθνικού νομοθετικού πλαισίου. Το χρειάζεστε εσείς ως επιστήμονες και επαγγελματίες, το χρειάζονται όμως και τα χιλιάδες ζευγάρια που προστρέχουν και προσβλέπουν στην πολύτιμη αρωγή και βοήθειά σας.
Στο ευρωπαϊκό επίπεδο, το ζήτημα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ρυθμίζεται κατά βάση από μια «μητρική» οδηγία του 2004 (Οδηγία 2004/23/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 31ης Μαρτίου 2004, για τη θέσπιση προτύπων ποιότητας και ασφάλειας για τη δωρεά, την προμήθεια, τον έλεγχο, την επεξεργασία, τη συντήρηση, την αποθήκευση και τη διανομή ανθρώπινων ιστών και κυττάρων) και από δύο ακόμη τεχνικές οδηγίες του 2006 (Oδηγία 2006/17/ΕΚ της Επιτροπής της 8ης Φεβρουαρίου 2006 σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2004/23/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά ορισμένες τεχνικές απαιτήσεις για τη δωρεά, την προμήθεια και τον έλεγχο ανθρώπινων ιστών και κυττάρων και Oδηγία 2006/86/ΕΚ της Επιτροπής της 24ης Οκτωβρίου 2006 για την εφαρμογή της οδηγίας 2004/23/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας, την κοινοποίηση σοβαρών ανεπιθύμητων αντιδράσεων και συμβάντων, καθώς και ορισμένες τεχνικές απαιτήσεις για την κωδικοποίηση, την επεξεργασία, τη συντήρηση, την αποθήκευση και τη διανομή ανθρώπινων ιστών και κυττάρων).
Kαι οι τρεις αφορούν εν γένει στη θέσπιση προτύπων ποιότητας και ασφάλειας ανθρωπίνων ιστών και κυττάρων.
H ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι ιδιαίτερο, εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα. Από πολλούς διατυπώνεται η άποψη- το πιστεύω κι εγώ- ότι το γενικό αυτό ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο δεν είναι επαρκές. Χρειάζονται περαιτέρω πρωτοβουλίες για πιο συγκεκριμένες και καλά στοχευμένες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Kρίσιμης σημασίας είναι η στενότερη συνεργασία μεταξύ κρατών μελών και εθνικών ρυθμιστικών αρχών. H καταγραφή των αποτελεσμάτων, η ανταλλαγή δεδομένων, εμπειριών, συμπερασμάτων, καθώς και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ αρχών και επαγγελματιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην προσπάθεια αυτή. Tέλος, η ενθάρρυνση της έρευνας και της καινοτομίας μπορούν να έχουν εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο και προστιθέμενη αξία.
Πέραν αυτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τις σημαντικές «ελληνικές» επιτυχίες, έχει αναγνωρίσει από το 2010 ότι η χώρα μας θα πρέπει να κάνει αρκετά ακόμα βήματα για να είναι πλήρως εναρμονισμένη, σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε διατυπώσει την άποψη ότι η χώρας μας, όπως και άλλα κράτη μέλη, πρέπει να εργαστεί για
Α. τη θέσπιση συστήματος διαπίστευσης, έγκρισης και αδειοδότησης
B. σύστημα επιθεώρησης και κυρίως
Γ. σύστημα επαγρύπνησης για την αναφορά, καταγραφή και διαβίβαση πληροφοριών σχετικών με σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα και αντιδράσεις.
Γι’ αυτό -και από Ευρωπαϊκής σκοπιάς- θεωρώ ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη χώρα μας, η επαναλειτουργία της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Θα συμβάλλει αποφασιστικά στον καλύτερο έλεγχο, στην εποπτεία, στην τήρηση των συμφωνηθέντων ορίων ασφάλειας. Στην καταπολέμηση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης γενετικού υλικού. Στην προάσπιση και προαγωγή, τελικά, της υγείας των πολιτών και των μελλοντικών γενεών.
Εκτιμώ ότι δε θα αργήσει ο χρόνος που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσει διαδικασία, είτε αναθεώρησης, είτε εμπλουτισμού του υπάρχοντος ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου.
Είναι, και αυτός, ένας πολύ σημαντικός λόγος που συνηγορεί στην ταχεία επαναλειτουργία της Ρυθμιστικής Αρχής και βεβαίως στην ακόμα μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των συνδιοργανωτών του σημερινού συνεδρίου: της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και της Πανελλήνιας Ένωσης Κλινικών Εμβρυολόγων.
Η ενεργός παρουσία σας στις Βρυξέλλες, με σκέψεις και προτάσεις θα πρέπει να ενταχθεί ακόμα πιο έντονα στο σχεδιασμό των δράσεών σας.
Κυρίες και κύριοι,
η αυστηρή διάκριση μεταξύ «εθνικού και ευρωπαϊκού», που συχνά διατρέχει το δημόσιο διάλογο για πολλά θέματα στη χώρα μας, είναι σε μεγάλο βαθμό τεχνητή.
Μετά από 35 χρόνια πλήρους συμμετοχής στην Ε.Ε. η τεχνητή αυτή διάκριση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η μεγάλη πλειοψηφία των εθνικών νομοθετικών ρυθμίσεων έχει τις ρίζες της στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι επιτυχία στις εργασίες του τόσο σημαντικού συνεδρίου σας.
Προσωπικά από τη θέση μου, θα είμαι στη διάθεσή σας για την αρτιότερη δυνατή παρουσία και παρέμβασή σας στις ευρωπαϊκές διαδικασίες.