1. Κύριε Κουμουτσάκο, βλέπετε να κλείνει η αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος μέσα στο μήνα και με ποιους όρους;
Μακάρι να κλείσει, θετικά για τους πολίτες και τη χώρα. Όμως με αυτήν την κυβέρνηση κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Δείτε τι έγινε την περασμένη εβδομάδα. Συνωστισμός άτυχων χειρισμών με αρνητικό αποτέλεσμα. Το ΔΝΤ, και στο πρόγραμμα έμεινε και ενισχυμένο βγήκε. Κανείς δεν ξεχνά άλλωστε την επικίνδυνα ανερμάτιστη διαπραγμάτευση του 2015, που οδήγησε στο χείλος της χρεοκοπίας και στο τρίτο μνημόνιο.
2. Θεωρείτε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν ανεβάσει τον λογαριασμό;
Η ίδια η Κυβέρνηση μιλάει για λογαριασμό της τάξης των 5,5 δις. Εάν επιβεβαιωθεί θα είναι οδυνηρή συνθηκολόγηση για την Κυβέρνηση και επώδυνη εξέλιξη για την πραγματική οικονομία και την κοινωνία που ήδη ασφυκτιά. Οι διαρκείς καθυστερήσεις εντείνουν την κατάσταση και το αίσθημα ασφυξίας. Μήπως τελικά, αυτό επιδιώκει η Κυβέρνηση, έτσι ώστε, στο παρά ένα να τα δεχτεί όλα;
3. Καταγγείλατε ότι οι διαρροές των συνομιλιών Τόμσεν – Βελκουλέσκου και η αντίδραση του πρωθυπουργού έχουν επιβαρύνει την θέση της χώρας. Πως δηλαδή;
Κάθε διαπραγμάτευση αποδίδει καλύτερα όταν διεξάγεται σε ατμόσφαιρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στοιχειώδους κατανόησης. Αυτό δεν σημαίνει εγκατάλειψη θέσεων, βοηθάει όμως την επίτευξη καλύτερης συμφωνίας. Η Κυβέρνηση έκανε ακριβώς το αντίθετο. Πάτησε στη σαθρή βάση μιας υποκλοπής για να στήσει παράσταση υπερδραματοποίησης που κατέληξε σε βάρος της χώρας.
4. Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι είστε οι πιο θερμοί υποστηρικτές του ΔΝΤ, συνεπώς το θέλετε στο πρόγραμμα γιατί έχει νεοφιλελεύθερη ατζέντα.
Εδώ και μήνες δεν γνωρίζω άλλο πιο ένθερμο υποστηρικτή του ΔΝΤ από τον κ. Τσακαλώτο. Εκείνος, κατά εντολή Τσίπρα, ζήτησε, σχεδόν παρακλητικά, τον περασμένο Ιούλιο, τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Όλοι γνωρίζουν πια εκείνην την επιστολή του. Έγιναν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος «νεοφιλελεύθεροι»; Εμείς πάντως «νεοφιλελεύθεροι» δεν είμαστε. Είμαστε φιλελεύθεροι και μεταρρυθμιστές.
5. Η ΝΔ καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα που έρχονται. Πως αλλιώς όμως μπορεί να καλυφθεί ο δημοσιονομικός στόχος 5 και πλέον δισ ευρώ που έχει πέσει στο τραπέζι;
Όλα δείχνουν ότι η Κυβέρνηση θα καλύψει το κόστος της αβελτηρίας και της ανικανότητας της, με καταιγίδα φόρων που θα ισοπεδώσουν την πραγματική οικονομία και τα νοικοκυριά. Εμείς δεν πιστεύουμε στους φόρους, αλλά στην μείωση των δαπανών. Υπάρχουν πολλά περιθώρια μείωσης της σπατάλης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, άρα της ανάπτυξης.
6. Λέτε λοιπόν να φύγει η κυβέρνηση. Πως;
Όπου και να κοιτάξει κανείς, σήμερα, βλέπει μια Ελλάδα που μοιάζει ακυβέρνητη πολιτεία. Κανένα πρόβλημα δεν λύνεται. Και νέα δημιουργούνται. Με ψέματα τίποτα δεν γίνεται. Η Κυβέρνηση συσσωρεύει αδιέξοδα. Από τη στιγμή λοιπόν που δεν μπορεί να κυβερνήσει, υπάρχει μόνον ένας δρόμος. Να παραιτηθεί. Τα άλλα τα προβλέπει το Σύνταγμα και οδηγούν με βεβαιότητα σε εκλογές.
7. Να υπάρξει άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ειδικού σκοπού ή άλλης συνεργασίας το αποκλείετε;
Σήμερα δεν υπάρχουν οι πολιτικές συνθήκες για ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα. Τις έχει σκοτώσει η ομάδα που κυβερνά, παράγοντας συνεχώς συγκρούσεις και διχαστικές αντιπαραθέσεις.
8. Το αίτημα για εκλογές δεν δημιουργεί νέο κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας;
Θεμελιώδης θέση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι η Ελλάδα χρ
ειάζεται πολιτική κανονικότητα και σταθερούς εκλογικούς κύκλους. Είναι μια από τις σημαντικότερες προτάσεις του, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Όμως η Ελλάδα δεν είναι σήμερα σε περίοδο κανονικότητας. Σε οκτώ μήνες ο κ. Τσίπρας έστησε τρεις φορές κάλπες με μικροκομματική και μόνο στόχευση. Το κόστος παραμονής του στην εξουσία είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος μιας εκλογικής διαδικασίας που θα επαναφέρει τη χώρα σε ήρεμα και προβλέψιμα νερά.
9. Με τα δημοσκοπικά στοιχεία αυτής της περιόδου και η ΝΔ αν είναι πρώτο κόμμα θα χρειαστεί να συνεργαστεί με άλλα κόμματα. Σε ποια βάση;
Η Νέα Δημοκρατία απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από το ποιες ήταν οι κομματικές τους επιλογές. Αυτό, και το πιστεύουμε και το κάνουμε, κάθε μέρα πράξη. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή πολίτική δύναμη που να μπορεί να την οδηγήσει οριστικά έξω από τη κρίση να της δώσει οξυγόνο ελπίδας και προσδοκίας. Χρειάζεται μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία. Αυτό δεν κλείνει αλλά ανοίγει δρόμους συνεργασιών με πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας στην ανάγκη γενναίων μεταρρυθμίσεων και αναβάθμισης των θεσμών.
10. Η ΝΔ μίλησε πρόσφατα για παρακρατικές πρακτικές. Υπάρχει θέμα δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους ή κάποιων κρατικών μηχανισμών;
Επαναλαμβανόμενα φαινόμενα αυταρχισμού μας κάνουν να ανησυχούμε. Η στάση της Κυβέρνησης απέναντί στις Ανεξάρτητες Αρχές, οι παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης καθώς και η εύκολη υιοθέτηση και εκμετάλλευση γκρίζων δημοσιευμάτων που συχνά βασίζονται σε προϊόντα υποκλοπών διαμορφώνουν μια νοσηρή ατμόσφαιρα, που δεν αρμόζει σε σύγχρονη Ευρωπαϊκή – Δημοκρατική χώρα. Μια δημοκρατία που θέλει να είναι άξια του ονόματός της δεν μπορεί να εφησυχάζει μπροστά σε τέτοιες πρακτικές.
11. Μια που πιάσαμε τις διαρροές να σας ρωτήσω και για το νέο θέμα Παπασταύρου με τα Panama Papers. Δεν είναι πολιτικό ζήτημα να βρίσκεται το όνομα του πρώην πρωθυπουργικού συμβούλου σε κάθε υπόθεση φοροδιαφυγής ή ξεπλύματος;
Ισχύει ό,τι για όλους τους πολίτες. Η Δικαιοσύνη και μόνον η Δικαιοσύνη αποφαίνεται για ενόχους ή αθώους. Η Δικαιοσύνη και όχι ο κ. Τσίπρας.
12. Όλο αυτό το κλίμα μήπως οδηγεί σε μία νέα διαχωριστική γραμμή, Δεξιάς- Αριστεράς και μάλιστα με αναχρονιστικούς όρους;
Η πιο βαθιά διαχωριστική γραμμή, είναι εκείνη που υπάρχει ανάμεσα στον λαϊκισμό και την υπευθυνότητα. Η δραματική κατάσταση που ζούμε σήμερα σε όλα τα μέτωπα, οικονομικό, κοινωνικό, μεταναστευτικό, θεσμικό είναι αποτέλεσμα του λαϊκισμού και της άκρατης δημαγωγίας. Τέτοια φαινόμενα έχουμε τόσο στην ιδεοληπτική Αριστερά όσο και στην άκρα Δεξιά. Αναχρονισμός είναι ο λαϊκισμός.
13. Με την προσφυγική κρίση ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει συζήτηση με τον κ. Τσίπρα και για τα θέματα ασφάλειας. Θεωρείτε ότι υπάρχει απειλή και τι επιπλέον μέτρα προτείνετε;
Θυμίζω ότι ζητήσαμε την συζήτηση αυτή αμέσως μετά τις δολοφονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες που έφεραν αντιμέτωπη την Ευρώπη με έναν εφιάλτη αλλά και της δικές της αδυναμίες. Ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι υπάρχει ένα νέο πολύπλοκο περιβάλλον προκλήσεων ασφάλειας στην Ήπειρο και στη χώρα μας. Βλέπουμε επίσης να μονιμοποιούνται και να πολλαπλασιάζονται θύλακες απουσίας του κράτους. Στην Χίο, στην Ειδομένη, στον Πειραιά. Βλέπουμε μια αμήχανη, αναποφασιστική και αναποτελεσματική Κυβέρνηση. Στην εποχή μας η ασφάλεια έχει μια ευρύτερη έννοια. Είναι πολύτιμο κοινωνικό αγαθό. Ως τέτοια οφείλουμε να την προσεγγίζουμε. Με ψυχραιμία και όχι με ιδεολογικές αγκυλώσεις. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας.