Δελτίο Τύπου
Ομιλία με θέμα «Το Brexit ως γεωπολιτική πρόκληση» απηύθυνε ο Βουλευτής Β’ Αθηνών και Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, στο ΕΒΕΑ.
Ο κ. Κουμουτσάκος μεταξύ άλλων ανέφερε:
Επί σχεδόν 60 χρόνια, ευρωπαϊκή πορεία ήταν μια ιστορία διευρύνσεων, μια ιστορία προσθέσεων. Είναι η πρώτη φορά που η ενωμένη Ευρώπη μικραίνει. Περάσαμε από την εποχή των προσθέσεων στην εποχή των αφαιρέσεων. Και κινδυνεύουμε, εάν δεν προσέξουμε, να περάσουμε στην εποχή των διαιρέσεων.
Μετά την απόφαση των βρετανών να φύγουν από την οικογένεια κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για την αρχή του τέλους της ενωμένης Ευρώπης. Θα τους διαψεύσουμε ή θα τους επιβεβαιώσουμε; Αυτή είναι η πρώτη και μεγαλύτερη γεωπολιτική πρόκληση του “Brexit”.
Πολλά θα εξαρτηθούν σε πρώτο και ιδιαίτερα κρίσιμο στάδιο, από τη διαπραγμάτευση των όρων του διαζυγίου Μεγάλης Βρετανίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαδικασία αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μακρά. Πρέπει να γίνει γρήγορα αλλά όχι πρόχειρα. Η παρατεταμένη αβεβαιότητα θα έχει πολλές αρνητικές συνέπειες κα για την Αγγλία και για την Ευρώπη.
Το δεύτερο ζήτημα είναι το περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας. Θα έχουμε μια συμφωνία που θα ικανοποιεί τις επιθυμίες της Μεγάλης Βρετανίας;
Όμως η Μεγάλη Βρετανία δεν θέλει το γάμο. Θέλει μια ελεύθερη σχέση, που κυρίως θα ικανοποιεί την ίδια. Τι θα σημαίνει όμως κάτι τέτοιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση; Γιατί και άλλα κράτη-μέλη να μην αναζητήσουν την ελευθεριότητα μιας «χαλαρής σχέσης» σε αντίθεση με τους συμβιβασμούς με την «πληκτική γραφειοκρατία» των Βρυξελλών; Μήπως λοιπόν, μια ικανοποιητική για τη Μεγάλη Βρετανία συμφωνία διαζυγίου θα είναι πράγματι η αρχή του τέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στην Ουγγαρία, στη Φιλανδία, ακόμα και στην Ιταλία ο λαϊκισμός του ευρωσκεπτικισμού καραδοκεί.
Εάν η διαπραγμάτευση για το “Brexit” μοιάζει με διελκυστίνδα, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι όσο έδαφος κερδίζει η Βρετανία αντίστοιχο, εάν όχι πολλαπλάσιο, θα χάνει η Ευρώπη. Αυτό που θα πρέπει οπωσδήποτε να επιτευχθεί είναι κάποια συμφωνία win–win. Αλλά και αυτό θα είναι πολύ – πάρα πολύ δύσκολο αλλά και ζωτικά αναγκαίο.
Όμως, εάν κάποιο από τα δύο μέρη θα πρέπει τελικά να χάσει, θα προτιμούσα να χάσει εκείνος που ο ίδιος επέλεξε να εγκαταλείψει την οικογένεια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να είναι, ούτε και να εμφανίζεται ως τιμωρός. Δεν πρέπει όμως, σε καμία περίπτωση, να καταστεί όμηρος και μάλιστα όμηρος εκείνου που την αρνείται.
Μια μεγάλη περιπέτεια ξεκίνησε και για τη Βρετανία και για την Ε.Ε. Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε συντόμως είναι πολλές. Το σημαντικό είναι η Ευρώπη να ξαναβρεί το βηματισμό της και να προχωρήσει. Για εμάς, το μεγάλο ζητούμενο είναι να διατηρήσουμε την Ευρώπη ενωμένη και να μην οδηγηθούμε στον κατακερματισμό. Να μην επιστρέψουμε στη «σκοτεινή ήπειρο» για την οποία έγραψε ο κορυφαίος Βρετανός ιστορικός Μαζάουερ.