Η κυβέρνηση προτείνει απλή αναλογική, με κατάργηση του μπόνους εδρών, πρόταση με την οποία φαίνεται να συμφωνούν τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει στάση η ΝΔ και να υπερψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο – ειδικά, μάλιστα, αν τελικά η κυβέρνηση δεν καταργήσει το μπόνους, αλλά το μειώσει από 50 σε 30 ή και λιγότερες έδρες;
Η κυβέρνηση συνεχίζει το επικοινωνιακό παιχνίδι αποπροσανατολισμού από τα μεγάλα προβλήματα που η ίδια έχει δημιουργήσει. Προσπαθεί να εγκλωβίζει τη δημόσια συζήτηση σ’ ένα θέμα που έχει τη σημασία του μεν, αλλά δεν είναι το σημαντικότερο επί της παρούσης. Και το κάνει με μια λογική που είναι καταστροφική. Αυτή τη στιγμή, η απλή αναλογική αντιβαίνει στην απλή λογική για τη χώρα. Διότι είναι παράλογο σε μια χώρα που δυσκολεύεται να βγει από την κρίση να προσθέτουμε παράγοντες που οδηγούν σε πρακτική αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προφανείς λόγους που το επιδιώκει. Γνωρίζει ότι δεν θα είναι πρώτο κόμμα και σχεδιάζει την επόμενη μέρα. Δυστυχώς όμως, για άλλη μια φορά στην κυβέρνηση βάζουν πρώτα το κομματικό και μετά το εθνικό συμφέρον. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί και δεν πρόκειται να συμπράξει σε αυτή την προσπάθεια που θα εγκλωβίσει τη χώρα σε ένα φαύλο κύκλο ακυβερνησίας, μόνο και μόνο επειδή ο κ.Τσίπρας αναζητεί σωσίβια για το πολιτικό του ναυάγιο.
Εάν περάσει η απλή αναλογική με τις ψήφους των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, η ΝΔ θα αναζητήσει συμμάχους ανάμεσα στα υπάρχοντα κόμματα πριν τις επόμενες εκλογές και σε ποια;
Η Νέα Δημοκρατία προσδοκά και επιδιώκει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις, αλλά και η αίσθηση που υπάρχει στην κοινωνία, δείχνουν ότι τα πολιτικά μας μηνύματα βρίσκουν διαρκώς μεγαλύτερη ανταπόκριση στους πολίτες. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως έχει πει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αναζητήσουμε μετεκλογικές συμμαχίες. Συμμαχίες όμως που δεν στηρίζονται στη βουλιμία της εξουσίας, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή, αλλά σε κοινές προσεγγίσεις για τα μεγάλα προβλήματα. Σε κοινές απόψεις για την πορεία της χώρας και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Αυτά είναι τα κριτήρια συνεργασίας.
Συμπληρώθηκε ένας χρόνος capital controls. Πιστεύετε ότι μπορεί να αρθούν μέσα στο 2016;
Εύχομαι να γίνει το ταχύτερο δυνατόν. Για να γίνει όμως χρειάζεται να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία την οποία υπονομεύει η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Κάποιοι προωθούν την άποψη ότι «έχουμε συνηθίσει τα capital controls», αλλά αυτό είναι μια πλάνη. Πράγματι η «ζωή συνεχίζεται», αλλά στην πραγματικότητα η κοινωνία και η οικονομία ασφυκτιούν. Οι περιορισμοί βάζουν φρένο στην όποια προσπάθεια ανάπτυξης και διατηρούν την αίσθηση ότι είμαστε η χώρα που «όλα μπορούν να συμβούν».
Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έχει καμία αξιοπιστία. Έχουν διαψευσθεί όλες οι προβλέψεις της. Προϋπόθεση για να αλλάξει η κατάσταση είναι να επανέλθει η εμπιστοσύνη στη χώρα μας και οικονομική σταθερότητα, να αρχίσουν να εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις χωρίς παλινωδίες. Εξαρτάται από την κυβέρνηση τί μηνύματα θα εκπέμψει προς τους καταθέτες και τους επενδυτές.
Το φθινόπωρο έρχονται οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά. Η θέση του ΔΝΤ είναι σταθερά υπέρ των ομαδικών απολύσεων. Αν η κυβέρνηση φέρει τέτοιο νόμο στη Βουλή, η ΝΔ θα υπερψηφίσει τις ομαδικές απολύσεις;
Δεν τίθεται θέμα να στηριχθεί κάτι τέτοιο από εμάς. Χρειάζονται βεβαίως κάποιες ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα ο εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου.
Ετοιμάζετε το κυβερνητικό σας πρόγραμμα, που τώρα είναι σε διαβούλευση. Τι θα αλλάξει στις θέσεις σας σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, έτσι ώστε να ξανακερδίσει η ΝΔ τους ψηφοφόρους που έχει χάσει, τη στιγμή που οι πολίτες πιστεύουν πως όποιος κι αν κυβερνήσει απλά εφαρμόζει τις απαιτήσεις των δανειστών;
Η σημερινή κυβέρνηση απλώς εφαρμόζει μέτρα, ενώ αυτό που χρειαζόμαστε είναι μεταρρυθμιστικές πολιτικές. Να δούμε πέρα και πάνω από το μνημόνιο. Δεν λέω να μην τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, αλλά αυτές δεν αρκούν. Το ζητούμενο είναι να σχεδιάσουμε την πορεία της χώρας και να εφαρμόσ
ουμε πολιτικές ουσιαστικού εκσυγχρονισμού. Αλλά για να συμβεί αυτό χρειάζεται πραγματική βούληση, τεχνογνωσία κι ένα αναλυτικό σχέδιο. Η Νέα Δημοκρατία κάνει κάτι πραγματικά πρωτοποριακό. Βάζει σε δημόσια διαβούλευση βασικές αρχές του προγράμματός της, όχι μόνο για να αφουγκρασθεί την κοινωνία, αλλά και για να δημιουργήσει μια «κρίσιμη μάζα ανθρώπων» που μοιράζεται τις ίδιες ιδέες και το ίδιο όραμα. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μακριά αν δεν αισθανθεί ο κάθε πολίτης ότι έχει την ευθύνη, έχει ρόλο, έχει δύναμη για να επιτευχθεί ένας κοινός στόχος.
Πρόσφατα, έγινε γνωστό ότι υπήρξαν αλλαγές και προσθήκες προσώπων στο επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ. Γιατί κρίθηκε αναγκαίο κάτι τέτοιο;
Οι ομάδες που θέλουν να είναι αποτελεσματικές και να κερδίζουν εξελίσσονται, διευρύνονται και ενισχύονται. Πρόκειται για μια ζωντανή διαδικασία. Και στη Νέα Δημοκρατία είμαστε μια δυναμική ομάδα.
Μετά το Brexit, φοβάστε την αύξηση του ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα;
Οι συνέπειες του Βρετανικού δημοψηφίσματος είναι πολλές, ασύμετρες και σε ένα σημαντικό βαθμό απρόβλεπτες. Προς το παρόν πάντως βλέπουμε ότι η προοπτική του Brexit συσπειρώνει γύρω από την ενωμένη Ευρώπη. Μπορεί να έδωσε στις γνωστές φωνές του αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού την αφορμή να επανέρχονται στα διασπαστικά τους αιτήματα, αλλά βλέπουμε ότι η κοινή γνώμη κινείται σε άλλη κατεύθυνση. Οι ίδιοι οι Βρετανοί εμφανίζονται να αλλάζουν γνώμη μπροστά στην αβεβαιότητα που συνεπάγεται η έξοδός τους. Δείτε τι συνέβη στην Ισπανία, όπου οι ψηφοφόροι στράφηκαν στις πιο φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που μπορούν να εγγυηθούν τη σταθερότητα.
Τώρα, είναι δική μας ευθύνη να προχωρήσουμε, όλοι εμείς που πιστεύουμε ότι η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι. Ένα σπίτι που σίγουρα χρειάζεται επισκευές αλλά σε καμία περίπτωση γκρέμισμα. Αυτή είναι η ευθύνη μας και προς τις επόμενες γενιές: να μη τους παραδώσουμε μια Ευρώπη κατακερματισμένη που κινδυνεύει να ξαναγίνει η «σκοτεινή ήπειρος» της ιστορίας.