Άρθρο μου στην εφημερίδα Real News
Οι διεκδικήσεις της Ελλάδας ειδικά για το κατοχικό δάνειο αλλά και τις πολεμικές επανορθώσεις – αποζημιώσεις, δηλαδή για τις γερμανικές οφειλές, είναι ενεργές και ισχυρές. Δεν παραγράφονται.
Ούτε ηθικά, ούτε πολιτικά, ούτε νομικά. Αυτό, άλλωστε, τεκμηριώνεται και από την έκθεση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που ζητήθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και υποβλήθηκε στις αρχές του 2014. Τότε ακριβώς επιδιώχθηκε η χάραξη εθνικής διεκδικητικής στρατηγικής και συγκροτήθηκε, για πρώτη φορά, ειδική διακομματική Επιτροπή της Βουλής.
Γεγονός επίσης είναι ότι σταδιακά, ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες, δικαστικοί και κορυφαίοι πολιτικοί της Γερμανίας, όπως ο Πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ, αναγνωρίζουν ότι το θέμα των οφειλών πρέπει να εξεταστεί.Επιπλέον, η αρμόδια επιτροπή της γερμανικής Βουλής έχει επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από τη δυνατότητα της διεκδίκησης.
Υπάρχει λοιπόν η νομική δυνατότητα, η πολιτική και ηθική υποχρέωση για μια διεκδικητική στρατηγική. Υπεύθυνη, όμως. Καλά προετοιμασμένη, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματική. Να ξεδιπλώνει κάθε κίνηση στον κατάλληλο χρόνο και βέβαια να μην συνδέεται – να μην θεωρηθεί από κανένα ότι συνδέεται – με την σημερινή οικονομική κρίση. Κάτι που θα ευτέλιζε το εθνικό αίτημα.
Δυστυχώς, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεχνά τις προσφιλείς λαϊκίστικες πρακτικές της. Υπαγορεύονται από κομματικές σκοπιμότητες και, τελικά, υπονομεύουν αντί να υπηρετούν τα δίκαια και τα συμφέροντα της Ελλάδας. Και αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Δεν μπορεί ένα τόσο σοβαρό, εθνικών διαστάσεων ζήτημα να ανασύρεται κάθε φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει προβλήματα και δικά του εσωτερικά αδιέξοδα.
Η υπό την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Επιτροπή της Βουλής, επιβεβαίωσε ότι το μόνο που ενδιαφέρει την Κυβερνητική πλειοψηφία είναι ο επιφανειακός, κομματικός, επικοινωνιακός χειρισμός. Όχι η ουσία. Αυτό αποτυπώνεται και στο πόρισμά της από το οποίο διαχώρισε τη θέση της η Νέα Δημοκρατία. Την αντίθεσή του στο συγκεκριμένο πόρισμα διατύπωσε και το ΚΚΕ.
Το προβληματικό αυτό πόρισμα, λόγω της ιδιαίτερης πολυπλοκότητας και σοβαρότητάς του θέματος, πρέπει να συζητηθεί το ταχύτερο στη Βουλή των Ελλήνων. Με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης. Χωρίς οποιοδήποτε λαϊκισμό που βλάπτει την εθνική αυτήν υπόθεση.