1) Ως διπλωμάτης είχατε επαφές με τον απόδημο Ελληνισμό. Τι είναι για εσάς η Ομογένεια και πως πρέπει να της συμπεριφέρεται η Ελλάδα; Και το ρωτώ, γιατί η Βουλή εδώ και χρόνια δεν κατόρθωσε να συνεννοηθει ώστε τουλάχιστον να της δοθεί η ψήφος που αποτελεί πάγιο αίτημα της Ομογένειας.
Έχω ζήσει συγκινητικές στιγμές κοντά στην Ομογένεια, διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασι την αγάπη και τη στήριξη, που παρέχει ειδικά σε δύσκολες περιόδους για την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά, τώρα, το ευαίσθητο θέμα της ψήφου των αποδήμω, η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι γνωστή. Είμαι ένθερμος και εγώ υποστηρικτής του σεβαστού αυτού αιτήματος της Ομογένειας μας. Η αλήθεια είναι πως δυστυχώς κομματικές σκοπιμότητες της αντιπολίτευσης – κατά κύριο λόγο – στη διάρκεια τόσο της διακυβέρνησης Κ. Καραμανλή, όσο και στη διάρκεια της κυβέρνησης του Α. Σαμαρά δεν επέτρεψαν να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Θεωρώ ότι είναι εθνική και ηθική πλέον υποχρέωσή μας να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα με γνώμονα ότι η Ομογένεια αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή των δικαίων και των δικαιωμάτων του Ελληνισμού. Οι απόδημοι ήταν πάντα και εξακολουθούν να είναι πρωτοπόροι στην υπόθεση της Κύπρου, στην υπόθεση των ανιστόρητων κραυγών για τη Μακεδονία καθώς και στην υπόθεση των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.
2) Kύριε Κουμουτσάκο υπήρξατε διπλωμάτης, εκπρόσωπος ΥΠΕΞ και ευρωβουλευτής. Επομένως κάτι παραπάνω γνωρίζετε για τους εταίρους μας. Πως εξηγείτε, επομένως, ότι η λέξη grexit επανήλθε πάλι στην επικαιρότητα; Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι εκλογές, οι αγορές ή όλα μαζί;
Πρόκειται για ένα υποθετικό σενάριο, που ξεκίνησε από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης και ανατροφοδοτείται από αυτά, ίσως γιατί επιχειρήθηκε από το Βερολίνο να σταλεί ένα σαφές μήνυμα τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και σε οποιοδήποτε εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί «οι κανόνες του παιχνιδιού».
Το σενάριο αυτό περί Grexit έχει δύο πτυχές. Τη θεσμική-νομική και την ουσιαστική. Όπως γνωρίζετε, θεσμικά και νομικά κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις Συνθήκες. Ουσιαστικά, όμως, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι λανθασμένες πολιτικές και αποφάσεις, όπως αυτές που προβάλλονται από την ακραία αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και από άλλες ανεύθυνες πολιτικές δυνάμεις, μπορεί να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε μια απελπιστική κατάσταση, που θα ισοδυναμούσε με απόρριψη της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Ειδικά η περίοδος πριν από τις εκλογές είναι πολύ ευαίσθητη. Γι’ αυτό κάποιοι στην Ελλάδα οφείλουν να κατανοήσουν ότι η ευρωζώνη δεν εκβιάζεται. Αλλά και κάποιοι στην Ευρώπη οφείλουν να καταλάβουν ότι ούτε η Ελλάδα, μια χώρα εταίρος και σύμμαχος, θα πρέπει να εκβιάζεται.
3) Εσείς προσωπικά φοβάστε ένα Grexit;
Είναι πλέον σαφές στους Ευρωπαίους εταίρους μας πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι λύση ούτε για την Ευρωζώνη, ούτε για την Ελλάδα. Υπήρξαν τα τελευταία 24ωρα μηνύματα από Ευρωπαίους αξιωματούχους όπως και από την ίδια την Γερμανίδα καγκελάριο πως ήταν πάντα και εξακολουθεί να είναι στόχος «η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ». Η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλο δρόμο και έχει κάνει μεγάλες θυσίες, τα τελευταία χρόνια. Θα το επαναλάβω όμως: Κάποιοι στην Ελλάδα οφείλουν να κατανοήσουν ότι η Ευρώπη δεν εκβιάζεται αλλά και η Ευρώπη πως μια χώρα εταίρος δεν θα πρέπει να εκβιάζεται.
4) Είστε άνθρωπος ήπιων τόνων. Σας ικανοποιεί ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται η προεκλογική εκστρατεία σε ένα πολωτικό κλίμα που ήδη είχε σχηματιστεί πριν καν προκηρυχθούν εκλογές;
Το κλίμα πόλωσης όντως καλλιεργήθηκε πριν προκηρυχθούν οι εκλογές όμως εντάθηκε, όταν αυτές εκβιάστηκαν με απροκάλυπτη «εργαλειοποίηση» του Συντάγματος από μια μειοψηφία της Βουλής 132 έναντι 168 βουλευτών, με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή. Πάντως, κανέναν δεν συμφέρει να διεξάγεται μια προεκλογική εκστρατεία σε κλίμα πόλωσης. Δεν δίνεται χρόνος και χώρος σε θέματα ουσίας, που θα έπρεπε αυτή την ώρα να μας απασχολούν.
5) Υποψήφιος στη Β΄Αθηνών, την πιο δύσκολη ομολογουμένως εκλογική περιφέρεια με μεγάλο ανταγωνισμό; Πως διεξάγετε τη δική σας εκστρατεία και τι σας ρωτάει ο κόσμος;
Η περιφέρεια της Β’ Αθηνών είναι η περιφέρεια που καθόρισε τη ζωή μου. Γεννήθηκα στο Βύρωνα, μεγάλωσα στη Γλυφάδα και ζω με την οικογένειά μου στη Νέα Ερυθραία. Περπάτησα όλες τις γειτονιές της στη διάρκεια των περιφερειακών εκλογών και επομένως ξέρω από κοντά τα προβλήματα και τους προβληματισμούς των κατοίκων της. Την ανεργία, την υπερφορολόγηση, τα θέματα στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας. Φιλοδοξώ, λοιπόν, να σταθώ απέναντι σ’ όλα αυτά. Να λειτουργήσω ως εκπρόσωπος των κατοίκων όχι μόνον της Β’ Περιφέρειας, αλλά και ολόκληρης της Αττικής. Το έχω ήδη πει και μάλιστα το επαναλαμβάνω ότι δεσμεύομαι, σε περίπτωση εκλογής μου στη Βουλή των Ελλήνων, θα συνεχίσω, εφόσον δεν υπάρχει ασυμβίβαστο, τη δράση μου στην Περιφέρεια για να τιμήσω την ψήφο των κατοίκων της Αττικής.
6) Αν κανένα κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία, πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας και όχι να πάμε σε επαναλαμβανόμενες εκλογές;
Όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα δεν θα μπορέσει να συνεργαστεί με κανέναν, διότι δεν έχει δεξαμενές συνεργασίας, όπως έχει η Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ. είναι απελπιστικά μόνος του. Έχει μια μοναξιά στην οποία έχει βάλει ο ίδιος τον εαυτό του, λόγω του ανεδαφικού των πραγμάτων τα οποία ισχυρίζεται και είναι επικίνδυνα. Θα είναι επικίνδυνη διακυβέρνηση στο βαθμό που έχει πολύ μικρή σχέση με την πραγματικότητα. Αυτή είναι η αλήθεια. Η ουσία του διλήμματος είναι εάν θα επιλέξουμε μια προβλεψιμότητα στις εξελίξεις και μια ασφάλεια ή θα πάμε σε ένα ταξίδι, σε μια πορεία απολύτως αγνώστου αποτελέσματος, πράγμα το οποίο αυτή την στιγμή η χώρα δεν το αντέχει.