Αφήνεις την «ασφάλεια» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να ασχοληθείς με την «σκληροπυρηνική» ελληνική πολιτική, σε περίοδο μάλιστα, προεκλογικής φρενίτιδας και κομματικής αντιπαράθεσης; Αν είσαι «ροκ», τότε ναι. Και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, είναι…
Η επιτυχημένη πορεία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αδιαμφισβήτητη. Αυτό επαληθεύεται άλλωστε και από την εμπιστοσύνη που το έδειξαν οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του και τον επέλεξαν καλύτερο ευρωβουλευτή για το έτος 2013 στον τομέα των μεταφορών. Παρά την πολύχρονη παραμονή του στις Βρυξέλλες όμως, δεν σταμάτησε ποτέ να αγαπά την Αθήνα και όλες τις περιοχές της. Έτσι ήταν φυσικό επόμενο, να δεχθεί την πρόταση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, και να διεκδικήσει την περιφέρεια Αττικής, ως εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας. Σκοπός του; Να «φωτίσει» την περιφέρεια Αττικής με την ΔΑΔΑ του. Ένα τετράπτυχο που σημαίνει «Δουλειές, Ανάπτυξη, Διαφάνεια, Αλληλεγγύη» και όπως μας λέει περιλαμβάνει το σύνολο των προκλήσεων και τον αναγκών που πρέπει να αντιμετωπίσει η Αττική ως κοινωνία.
Το πούρο του, η ροκ μουσική και οι μικρές απολαύσεις της ζωής
Τον συναντήσαμε στο προεκλογικό του κέντρο. Ένας χώρος που σφύζει από ζωή και στον οποίον μόλις μπαίνεις αποκομίζεις μία αίσθηση «πανικού». «Οργασμός προετοιμασίας. Αυτή είναι η σωστή έκφραση, και όχι πανικός», μας είπε, κάτι που επαληθεύσαμε και οι ίδιοι κοιτώντας ένα ένα τα πρόσωπα των συνεργατών του. Η ομάδα έχει ένταση αλλά είναι και αισιόδοξη. Ένα χαμόγελο κυριαρχεί στα πρόσωπα των συνεργατών, γεγονός που αποδεικνύει πόσο «καλοδουλεμένη» είναι η «μηχανή» που τον υποστηρίζει και δέχεται την καθοδήγησή του. Κι ας έχει απομείνει ελάχιστος χρόνος μέχρι τις εκλογές.
Μπαίνοντας στο γραφείο τού Γιώργου Κουμουτσάκου, το βλέμμα στέκεται στις στοίβες με τα χαρτιά, και στο πούρο του το οποίο και έχει ακουμπήσει όχι σε σταχτοδοχείο, αλλά «γυμνό» και μισοκαπνισμένο στο έπιπλο του γραφείο του. «Με βοηθά όταν διαβάζω και όταν γράφω. Χαλαρώνω με αυτόν τον τρόπο», μας λέει και συμπληρώνει πως είναι απλός και καθημερινός άνθρωπος. «Μου αρέσει να περπατάω. Να πηγαίνω σε μικρά και όμορφα μαγαζιά. Μία βόλτα στο Σούνιο είναι πηγή χαράς, ένας καφές του ενός ευρώ είναι πηγή χαράς, μία βόλτα με τα παιδιά μου,είναι πηγή χαράς, μία ηλιόλουστη μέρα είναι πηγή χαράς. Έμαθα να απολαμβάνω τις μικρές χαρές της ζωής. Η μητέρα μου μου το έμαθε αυτό. Η μάνα μου σε κάθε τι ωραίο που γινόταν, μου έμαθε να βλέπω το μεγαλείο της στιγμής», μας λέει, απαντώντας στην πρώτη ερώτηση η οποία σκοπό είχε να γνωρίσουμε τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής ως άνθρωπο και όχι ως πολιτικό.
Και οι ασχολίες του; Τα χόμπι του; Μας λέει πως του αρέσει η ροκ μουσική. «Μπορώ να γίνω ενοχλητικός ώρες-ώρες με αυτήν μου την αγάπη. Τυχαίνει να ακούω επί δύο εβδομάδες ένα και μόνο συγκρότημα, αλλά το απολαμβάνω. Όπως απολαμβάνω και την κλασσική μουσική, αλλά και τα ελληνικά τραγούδια», συμπληρώνει.
Αναπόφευκτα όμως η κουβέντα έπρεπε να στραφεί σταμάτησε στον προεκλογικό πυρετό που έχει κυριαρχήσει στα κομματικά επιτελεία και τους συνδυασμούς όλης της χώρας. Συζητήσαμε το πρόγραμμά του, τους στόχους του, τις προτεραιότητές του, τις ελπίδες του, τους ανθυποψηφίους του, και φυσικά τις δυνατότητες της Αττικής. Μίας Αττικής που έχει πληθυσμό ίσο με τον μισό πληθυσμό της χώρας.
Οι κάτοικοι της Αττικής αξίζουν ξανά την αίγλη τους
Στην ερώτηση, κατά πόσο ένας περιφερειάρχης και η ίδια η περιφέρεια μπορεί να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο χωρίς να περιορίζεται από τις αποφάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, ο Γιώργος Κουμουτσάκος μάς απαντά πως: «Η περιφέρεια ως θεσμός, δεν μπορεί να δώσει λύσεις σε όλα τα προβλήματα, έχει όμως μία δυνατότητα ουσιαστικής συμβολής στην επίλυση αυτών. Πρώτον, διότι έχει ένα αξιοσέβαστο ποσό στην διάθεσή της, το οποίο όμως προέρχεται μόνο από κοινοτικά κονδύλια και δεύτερον γιατί έχει μία αυξημένη πολιτική νομιμοποίηση. Άλλωστε ο περιφερειάρχης εκλέγεται από έναν πληθυσμό σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων πολιτών. Με αυτά τα δύο, μπορεί να λαμβάνει σοβαρές αποφάσεις, οι οποίες όμως θα πρέπει να υπηρετούν μία στρατηγική. Και η στρατηγική αυτή στοχεύει στο να δώσει ξανά στην Αττική μία αίγλη, που της αξίζει και την χρειάζονται και οι κάτοικοί της».
Οι επενδύσεις στην Αττική και η προστιθέμενη αξία της κάθε περιοχής της
Η Αττική έχει ιδιαιτερότητες. Με το Rethink Athens να μπαίνει σιγά σιγά σε εφαρμογή, την ανάπλαση στο Ελληνικό και το Φάληρο, ποιες περιοχές της μπορούν να αναδειχθούν και να προσελκύσουν επενδύσεις; Αττική άλλωστε δεν είναι μόνο το Κέντρο και τα νότια προάστια… «Σωστά«, μας λέει ο Γιώργος Κουμουτσάκος και σχολιάζει πως: «Η περιφέρεια ως θεσμός δεν έχει δημιουργήσει ακόμα στους πολίτες την αίσθηση του ανήκειν, είναι άλλωστε πρόσφατος. Τους πολίτες τούς χρειάζεσαι για αυτόν τον σκοπό. Μαζί με τα προβλήματά τους, μαζί και με τις λύσεις τους. Όσον αφορά τις επενδύσεις, αυτό μπορεί να απαντηθεί μόνον εάν έχεις σχέδιο και όραμα. Μόνο αν δεις την Αττική από ψηλά, σαν να είσαι σε ελικόπτερο, μπορείς να δεις τα πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής και τι μπορεί αυτή να προσφέρει στο σύνολο της περιφέρειας ως προστιθέμενη αξία. Αν μένεις χαμηλά, κάνεις συναντήσεις προσωπικές συναντήσεις και ασχολείσαι με προσωπικές απαιτήσεις. Βλέπεις τις ανάγκες των δημάρχων, οι οποίες είναι πολύ σεβαστές, απαραίτητες αλλά δεν σε αφήνουν να δεις τον μεγάλο σχεδιασμό. Το νέο ΕΣΠΑ προβλέπει διάθεση κονδυλίων για ορισμένες κατηγορίες όπως είναι οι μεταφορές.
Ο Πειραιάς και η Δυτική Αττική, έχουν πλεονέκτημα σε αυτόν τον τομέα. Δεν είναι “τρόπος του λέγειν” ο διεθνής εμπορευματικός κόμβος. Η Αθήνα και ο Πειραιάς βρίσκονται στο κέντρο των διεθνών εμπορευματικών ροών, ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Η Ανατολική Αττική έχει μία παράδοση πρωτογενούς παραγωγής. Έχει και όλα τα άλλα, αλλά το συγκριτικό της πλεονέκτημα είναι αυτό. Ο Νότος και τα νησιά, είναι προφανές πως το πλεονέκτημά τους είναι ο τουρισμός. Έτσι κατά βάση τα κονδύλια πρέπει να απορροφούνται με βάση τις δυνατότητες και τις προοπτικές της κάθε περιοχής. Και όλες μαζί συνδεδεμένες αναδεικνύουν την Αττική ως σύνολο».
Πώς θα λυθεί το ζήτημα των αστέγων. Και άμεσα!
Η Αττική εκτός από πλεονεκτήματα έχει ταυτόχρονα και προβλήματα. Πολλά. Πώς σκοπεύει να τα λύσει αυτά ο Γιώργος Κουμουτσάκος, και ποιο είναι το πρώτο έργο που αυτός θέλει να φέρει εις πέρας; «Πιστεύω ότι η κοινωνία για να αισθανθεί ότι κάτι γίνεται, είναι αν αλλάξει ψυχολογία. Μέτρα ή κινήσεις που αλλάζουν την ψυχολογία είναι αυτά που προέχουν. Οι μεγάλες παρεμβάσεις και τα έργα, χρειάζονται αλλά αργούν να φανούν. Ο κόσμος χρειάζεται μικρές νίκες. Έτσι, το πρόβλημα των αστέγων είναι εύκολο να λυθεί και πρακτικά εφικτό. Υπάρχουν τόσα κτήρια του Δημοσίου που ρημάζουν. Μπορούν να αξιοποιηθούν για να στεγάσουν τους αστέγους. Όχι για να τους “σταθμεύσουμε” εκεί αλλά για να τους δώσουμε την ευκαιρία και να τους εντάξουμε στην συνέχεια στην κοινωνία. Αυτό θα είναι καλό τόσο πολιτιστικά για την κοινωνία μας όσο και αναπτυξιακά, γιατί μία πόλη ή μία περιοχή που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους αστικά προβλήματα διώχνει επενδύσεις δεν φέρνει», αναφέρει.
Το παράδειγμα της Βαρκελώνης, μα και όλης της Ευρώπης
Προσπαθώντας και εμείς να «εκμεταλλευτούμε» λίγη από την εμπειρία του στα ευρωπαϊκά όργανα, τον ρωτήσαμε εάν έχει ως παράδειγμα μία συγκεκριμένη περιφέρεια της ΕΕ. Εάν την επιτυχία κάποιων εταίρων μας μπορούμε να την αξιοποιήσουμε και εμείς. Είτε μέσω συμβουλών είτε εάν δανειστούμε την τεχνογνωσία τους. «Τα παραδείγματα στην Ευρώπη είναι πολλά. Εάν αναφέρουμε μία, θα αδικήσουμε όλες τις άλλες. Θα πρέπει να κοιτάξουμε ξεχωριστά τις περιφέρειες και να δούμε ποια τα κοινά μας με αυτές και ποια επιτεύγματά τους ταιριάζουν με εμάς. Θα μπορούσαμε να πούμε το παράδειγμα της Βαρκελώνης, αλλά σε τελική ανάλυση από τα δέκα πράγματα που έκαναν, σε εμάς μπορεί να ταιριάζουν τα έξι», μας είπε.
«Δεν επιτρέπεται η Αττική να πνίγεται από τα σκουπίδια»
Στην συνέχεια επιτίθεται στην μέχρι τώρα διοίκηση της περιφέρειας τονίζοντας ότι: «Περπατάω την Αττική και βλέπω πως υπάρχει κατακερματισμός. Μικρές κοινωνίες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα και στρέφονται η μία εναντίον της άλλης. Για να αλλάξουν όμως αυτά, θα πρέπει να υπάρχει μία στρατηγική και ένα όραμα. Ό,τι ακριβώς λείπει από την απερχόμενη καθεστωτική διοίκηση της περιφέρειας. Δεν επιτρέπεται στον 21ο αιώνα μόλις βρέχει η Αττική να πνίγεται. Δεν επιτρέπεται να πνίγεται από τα σκουπίδια. Δεν επιτρέπεται να μην υπάρχει αποχέτευση και να αντιμετωπίζουμε την δυσοσμία».
«Δεν έχω μόνο το know how, έχω και το know who»
Έτσι με αφορμή αυτήν την «επίθεση», ρωτήσαμε τον Γιώργο Κουμουτσάκο, τι τον διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους συνδυασμούς: «Πιστεύω πως θέλω και μπορώ, να διαμορφώσω ένα συνολικό όραμα για την Αττική. Οι αποσπασματικές ενέργειες είναι διαχειριστικές και τα διαχειριστικά στην εποχή μας έχουν “πεθάνει”. Είναι κατεστημένη λογική, είναι παλαιοκομματική. Είναι “μαυρογιαλουρική” τακτική και αυτό το εκφράζει με τον πιο πρωτότυπο τρόπο η απερχόμενη διοίκηση. Είναι πρωτότυπο έκφρασης, μαυρογιαλουρισμού και παλαιοκομματικής τακτικής η απερχόμενη διοίκηση. Έχει υφανθεί ένας ιστός εξυπηρετήσεων. Δεν υπάρχει στρατηγική θεώρηση», μας λέει και συμπληρώνει: «Στην εποχή μας ο κόσμος δεν ασχολείται με το δίπολο μνημονιακός-αντιμνημονιακός, αλλά με αυτό του αποτελεσματικός-αναποτελεσματικός. Στην εποχή μας πρέπει να ξέρεις τι ζητάς αλλά και από ποιον το ζητάς. Εγώ δεν έχω μόνο το know how, αλλά και το know who. Ξέρω ποιος παίρνει αποφάσεις στην Ευρώπη. Αλλά είπαμε χρειάζεται τρόπο και την ειδική γλώσσα που λένε. Και δεν λέω για τα αγγλικά. Αλλά χρειάζονται και αυτά. Χρειάζονται και μερικά αγγλικούλια όταν είσαι περιφερειάρχης».
Οι αντίπαλοί του με μία μόνο φράση
Και επειδή τα μηνύματα και τα βέλη ήταν αρκετά, ζητήσαμε από τον κ. Κουμουτσάκο να μας περιγράψει με μία φράση τους επικεφαλής των «αντίπαλων» συνδυασμών.
Γιάννης Σγουρός: Βαθύτατα παλαιοκομματικός και βαθύτατα τελικά εσωστρεφής.
Ρένα Δούρου: Εγκλωβισμένη. Εγκλωβισμένη στην στενά κομματική στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ.
Παύλος Χαϊκάλης: Εύκολος λαϊκισμός
Ηλίας Παναγιώταρος: Κανένα σχόλιο
Μαρία Γιαννακάκη: Αξιοπρεπής, αλλά από έναν χώρο με πολύ μικρές δυνατότητες.
Θανάσης Παφίλης: Το αναμενόμενο
«Θα είμαι στον δεύτερο γύρο»
Και τι θα γίνει εάν ο Γιώργος Κουμουτσάκος δεν περάσει στον δεύτερο γύρο; Ποιον θα υποστηρίξει; Άλλωστε μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις δεν είναι με το μέρος του. Ο ίδιος εκφράζει την αισιοδοξία πως ο συνδυασμός του θα περάσει στον δεύτερο γύρο και παρά τις αντιξοότητες πιστεύει πως ο κόσμος θα υποστηρίξει το άφθαρτο. Έτσι, αφήνει τις υποθέσεις, λέγοντας πως όλα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο στον οποίον θα είναι παρών.
Και όσον αφορά τις επερχόμενες εκλογές; Πόσο θα επηρεάσουν το πολιτικό σκηνικό; Θα έπρεπε να το επηρεάσουν; Κατά τον Γιώργο Κουμουτσάκο, όχι. Η Ελλάδα, μας λέει, βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε περίοδο ανάταξης. «Είναι η κρίσιμη στιγμή όπου αφότου έχεις πέσει, βρίσκεσαι να προσπαθείς να σηκωθείς έχοντας βάλει όλη σου την δύναμη. Είναι μία πολύ ευαίσθητη στιγμή», αναφέρει, ενώ τέλος συμπληρώνει λέγοντας πως κανείς, όσο παλαιοκομματική λογική και να έχει, δεν πρέπει να παρέμβει και να επηρεάσει αυτήν την δύσκολη στιγμή.
Πώς θα γυρίσουν πίσω οι νέοι Έλληνες που έφυγαν μετανάστες
Οι σύγχρονοι Έλληνες μετανάστες; Η Ελλάδα και η Αττική έχει πολύ καλό έμψυχο δυναμικό το οποίο όμως σε μεγάλο βαθμό έχει αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό. Πώς θα μπορέσει ο ίδιος και ο συνδυασμός του να προσφέρει το κατάλληλο έδαφος για τον επαναπατρισμό τους; «Εγώ και η δική μου υποψηφιότητα -και συγγνώμη που μιλάω για την υποψηφιότητά μου- είναι μία αναστροφή αυτής της λογικής. Κάποιοι που δεν βρίσκουν άκρη εδώ, έφυγαν. Εγώ γύρισα. Για να φέρω την γνώση των ευρωπαϊκών πραγμάτων και την πεποίθηση για την ανάγκη της εξωστρέφειας. Για να κρατήσουμε τους νέους, γιατί εκεί είναι το πρόβλημα χρειάζεται σχεδιασμός.
Το νέο ΕΣΠΑ δίνει προτεραιότητα στην καινοτομία. Θα εγκαταστήσουμε σε έναν μεγάλο και πρότυπο χώρο, start ups, πολλούς νέους ανθρώπους και νέες ιδέες. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν τις ιδέες αλλά δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα χρήματα μα ούτε και τις γνώσεις για τους κανόνες της αγοράς, θα συστεγαστούν για να τους παρέχουμε ό,τι χρειάζονται. Και εκεί θα υπάρχουν οι άνθρωποι που θα το πλαισιώσουν αυτό. Στην σύγχρονη εποχή οι περιοχές που προσελκύουν επενδύσεις δεν είναι αυτές με το χαμηλό κόστος εργασίας αλλά αυτές που μπορούν να παράγουν μέλλον» τονίζει και καταλήγει με μία μάλλον πρωτότυπη φράση: «Ζητάω από τους νέους να κάνουν ένα ηχηρό unfollow στο παρελθόν, στο φθαρμένο και το κατεστημένο και να κάνουν ένα ελπιδοφόρο like σε αυτό που εκφράζει το νέο και το άφθαρτο».