Συνέντευξη ευρωβουλευτή ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου στον “ΑΘΗΝΑ 9.84” και τους Βασίλη Πάικο-Μανώλη Κοττάκη
Μιλώντας στον “ΑΘΗΝΑ 9.84” και στους δημοσιογράφους Βασίλη Πάικο και Μανώλη Κοττάκη, ο ευρωβουλευτής ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε μεταξύ άλλων:
-Για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:
«Από την αρχή η κυβερνητική πολιτική είχε ένα έλλειμμα νομιμοποίησης, διότι η εντολή δόθηκε στη βάση τού “λεφτά υπάρχουν”. Είχε, λοιπόν, ένα έλλειμμα νομιμοποίησης, το οποίο, καθώς προχωράει ο χρόνος, καθώς τα μέτρα γίνονται όλο και πιο επώδυνα -αφού έχουμε ανανεώσεις του μνημονίου- και καθώς οξύνονται οι αντιδράσεις, το έλλειμμα νομιμοποίησης επιδεινώνεται.
Πάνω σε ένα ελλειμματικό -από πλευράς νομιμοποίησης-, οικονομικό πρόγραμμα, δεν μπορεί να οικοδομηθεί και η απαραίτητη, για τον τόπο, μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, διότι, πραγματικά, τα προβλήματα είναι πάρα πολύ μεγάλα. Είναι ένας φαύλος κύκλος δύο ελλειμμάτων: Το έλλειμμα νομιμοποίησης προκαλεί έλλειμμα στη συναίνεση και όλο μαζί, πιστεύω, ότι κάποια στιγμή θα οδηγήσει -και ήδη είδαμε και συμπτώματα μέσα στην ίδια την κυβέρνηση, αποσύνθεσης και αποσυντονισμού-, στην ανάγκη εκλογών».
«Η εντολή της νέας ιρλανδικής κυβέρνησης έγινε στη βάση της πρότασης για επαναδιαπραγμάτευση του δικού τους μνημονίου. Χωρίς οι δύο περιπτώσεις -εννοώ τα χαρακτηριστικά των δύο οικονομιών- να μοιάζουν, παρόλα αυτά, η θέση της νέας ιρλανδικής κυβέρνησης -ότι θα πρέπει να προχωρήσει, γιατί βλέπει το αδιέξοδο, σε επαναδιαπραγμάτευση-, σίγουρα θα επαναφέρει και στο ελληνικό εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, με μεγάλη έμφαση, το τι κάνουμε με το θέμα του μνημονίου και πώς προχωράμε.
Αν υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία τόσο καθαρά προχωράει στην επαναδιαπραγμάτευση, τότε και εδώ η πίεση για κάτι τέτοιο, θα αυξηθεί. Αλλά, αυτό, θα περιμένουμε να το δούμε. ..».
-Για πρόταση Μπαρόζο – Ρομπέι:
«Οι αγορές παρακολουθούν από πολύ κοντά τι θα γίνει στην Ευρώπη στις 11 και 25 Μαρτίου. Θα αναλάβει πολύ μεγάλη ευθύνη, όποιος χαλάσει μόνος του την πιθανότητα μιας συμφωνίας…
Η πρόταση, η οποία κατατέθηκε χθες προς συζήτηση στα όργανα και τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, είναι μια light έκδοση των σκέψεων περί Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, που παρουσίασε η Γερμανία. Νομίζω, ότι ήδη
«Το μήνυμα που εκπέμπεται από πλευράς Αθήνας σε επίπεδο κυβέρνησης, αλλά και σε επίπεδο αντιπολίτευσης, είναι, ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να πάμε με ένα κοινό μέτωπο. Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας φαίνεται, ότι ως στοιχείο ενός συνολικού πακέτου για την προστασία του ευρώ έχει γίνει αντιληπτό και είναι αποδεκτό.
Διότι, αυτό το οποίο είναι το μείζον, είναι να μην πληγεί συνολικά το ευρώ, γιατί αυτό θα συμπαρασύρει και τις πιο αδύνατες οικονομίες, εκ των οποίων η πιο αδύνατη είναι, βεβαίως, η ελληνική. Επομένως, από πλευράς Ελλάδας, εκπέμπεται ένα μήνυμα, ότι πρέπει να προχωρήσουμε. Πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτή τη λογική, χωρίς ακρότητες. Το σχέδιο που κατέθεσαν ο Ρομπέι και ο Μπαρόζο -γιατί ήταν ακραία αυστηρή η αρχική γερμανική πρόταση-, νομίζω ότι αποτελεί μια ρεαλιστική βάση, στην οποία μπορεί κανείς να συζητήσει και μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση».