Το ζήτημα της μη υπογραφής της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας από την Τουρκία έθεσε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ και Αντιπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας των εργασιών της 64ης συνάντησης της Επιτροπής στην Κωνσταντινούπολη.
Απαντώντας σε σχόλιο του Υπουργού Προεδρίας και επικεφαλής διαπραγματευτή της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Ε. Μπαγίς, ότι το μη άνοιγμα του Διαπραγματευτικού Κεφαλαίου «Ενέργεια» οφείλεται σε «καπρίτσιο» ενός κράτους-μέλους, της Κύπρου, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε:
«Το ζήτημα του μη ανοίγματος του Κεφαλαίου «Ενέργεια» συνδέεται έμμεσα αλλά και ουσιαστικά με τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, συμπεριλαμβανομένης της ΑΟΖ που ρυθμίζεται από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (ΟΗΕ, 1982). Δεδομένου ότι η Σύμβαση αυτή αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου, αφού την έχουν υπογράψει όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, όλα τα υποψήφια προς ένταξη κράτη καθώς και η ίδια η ΕΕ, τί προτίθεται να κάνει η Τουρκία – η μοναδική χώρα που δεν το έχει πράξει ακόμα; Θα την υπογράψετε;»
O κ. Μπαγίς απάντησε χωρίς περιστροφές ότι η Τουρκία δεν υπογράφει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, διότι οι διατάξεις της γενικά και ειδικότερα εκείνες που αφορούν στα χωρικά ύδατα είναι ασαφείς και ασύμβατες με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας τoυ.
Το ζήτημα της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας έθεσε ο κ. Κουμουτσάκος στον Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας κ. Atalay. Με δεδομένο ότι η Συμφωνία αυτή αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, ο κ. Κουμουτσάκος ρώτησε πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί η Συμφωνία και εάν είναι προετοιμασμένες οι τουρκικές Αρχές για άμεση εφαρμογή της. Η αισιόδοξη πρόβλεψη του κ. Atalay ήταν ότι σε 1-2 μήνες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν θα είναι έτοιμοι για την άμεση εφαρμογή της.