O Βουλευτής Β’ Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος ήταν σήμερα ομιλητής στην ειδική συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Άμυνας & Εξωτερικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την ενημέρωση που έκανε ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής της E.E. για το Brexit κ. Michel Barnier.
Κατά την ομιλία του ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε:
Καλωσορίζουμε τον Michel Barnier στην Αθήνα, και για πρώτη φορά στην Βουλή των Ελλήνων, στην ιστορική αίθουσα της Γερουσίας.
H διαδρομή, η αφοσίωση και η συμβολή του στην προσπάθεια οικοδόμησης της Ευρώπης έχουν επάξια κερδίσει τη γενική αναγνώριση.
Αγαπητέ Michel,
Η επίσκεψή σου στην πατρίδα μας γίνεται δυστυχώς σε μέρες πένθους και μεγάλης οδύνης για τους Έλληνες.
Πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών άφησαν πίσω τους θάνατο και καταστροφή.
Μέσα σε αυτήν την ζοφερή ατμόσφαιρα, η έκφραση, όχι μόνον με λόγια αλλά και με αποφάσεις και πράξεις, της αλληλεγγύης των ευρωπαίων εταίρων μας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ένωσης γενικότερα, ήταν πηγή πολύτιμης στήριξης και ελπίδας.
Είμαστε τώρα στην επόμενη ημέρα. Και αυτή είναι πραγματικά πολύ δύσκολη.
Η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας που υπάρχει είτε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, είτε και από τα διαθρωτικά και επενδυτικά ευρωπαϊκά ταμεία με ταχείες και αυξημένες προκαταβολές, είναι αυτήν τη δύσκολη ώρα, απαραίτητη για τη ταχύτερη δυνατή ανοικοδόμηση των περιοχών που έχουν πληγεί.
Σχετική πρωτοβουλία έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει ήδη στείλει σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο Γιουνκέρ. Προσβλέπουμε και στην δική σου προσωπική στήριξη.
Θέλω όμως να τονίσω εδώ ότι η αλληλεγγύη που αναμένουμε από την Ευρώπη δεν είναι και δεν μπορεί να είναι λόγος για τον οποιοδήποτε, για τον παραμικρό για τον ελάχιστο δικό μας εφησυχασμό.
Οφείλουμε πρωτίστως εμείς, εδώ στην Ελλάδα, να κάνουμε την δουλειά μας. Να είμαστε σοβαροί, αξιόπιστοι αποτελεσματικοί.
Να δείξουμε και να κάνουμε επιτέλους πράξη την υπευθυνότητα που απαιτούν οι Έλληνες πολίτες.
Να κάνουμε σε βάθος εκτίμηση των γεγονότων και των συνεπειών τους.
Να εξάγουμε συγκεκριμένα συμπεράσματα, να επανασχεδιάσουμε πολιτικές και να αλλάξουμε συμπεριφορές.
Και βεβαίως να καταλογίσουμε, αυστηρά και δίκαια ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν.
Χωρίς καταλογισμό ευθυνών τελικά τίποτα δεν θα αλλάξει πραγματικά.
Το οφείλουμε άλλωστε στα αδικοχαμένα θύματα αυτής της καταστροφής.
Αναφέρθηκα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στα μέσα που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνδράμει στα μέλη της όταν το έχουν ανάγκη.
Αυτήν την Ευρώπη, της στήριξης και της αλληλεγγύης οφείλουμε να κρατήσουμε ενωμένη και ισχυρή.
Αυτή είναι η ουσία. Και αυτό βρίσκεται, τελικά, και στην καρδιά της διαπραγμάτευσης που αφορά το Brexit.
Η μέχρι τώρα πορεία της οικοδόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν μια διαδρομή διευρύνσεων μια ιστορία προσθέσεων. Για πρώτη φορά είμαστε αντιμέτωποι με μία αφαίρεση. Έναν ακρωτηριασμό. Και κάθε ακρωτηριασμός είναι επώδυνος.
Γιο αυτό η διαπραγμάτευση είναι μια εξόχως πολύπλοκή και δύσκολη διαδικασία. Καθώς καλείται να συνθέσει δυο θεμελιώδη στοιχεία.
Αφενός το σεβασμό προς την απόφαση του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει, να διαλέξει μια διαφορετική πορεία από αυτήν που χαράζαμε μαζί για σχεδόν μισό αιώνα.
Αφετέρου να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των 27 καρτών μελών, τις αρχές και το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό οφείλουμε να κάνουμε ενωμένοι.
Χωρίς τιμωρητική διάθεση για αυτόν που φεύγει, αλλά και χωρίς εκπτώσεις στα συμφέροντα εκείνων που μένουν.
Ο χρόνος που απομένει ως τον Οκτώβριο για την επίτευξη συμφωνίας εξόδου είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένος.
Ο κίνδυνος για μια «έξοδο χωρίς συμφωνία» για μια άτακτη έξοδο είναι πλέον ορατός. Από ένα τέτοιο ενδεχόμενο όλοι έχουν να χάσουν. Όλοι αλλά όχι όλοι το ίδιο. Θα χάσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά κατά κύριο λόγο θα χάσει το Ηνωμένο Βασίλειο.
Επομένως το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Και για το διαζύγιο αλλά και για την νέα σχέση Ευρώπης Ηνωμένου Βασιλείου που πρέπει να ακολουθήσει.
Είναι απαραίτητο για λόγους πολιτικούς, οικονομικούς, εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας. Είναι απαραίτητο για λόγους πολιτικούς αλλά τελικά και για λόγους ιστορικούς.
Είναι ευθύνη πρωτίστως του Λονδίνου να γίνει πράξη το μήνυμα το
οποίο επανειλημμένως εκπέμπεται, ότι δηλαδή το ΗΒ αποχωρεί από την ΕΕ αλλά όχι από την Ευρώπη.
Αγαπητέ Μichel έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρεις. Να συνθέσεις διαφορετικές λογικές και θέσεις
Ώστε μέσα από αυτή την επώδυνη διαδικασία:
Η Ευρώπη των 27 να βγει περισσότερο ενωμένη και ισχυρή.
Το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει ένας παραδοσιακός στενός φίλος και σύμμαχος.
Η δική μας ευρωπαϊκή ενότητα και η αλληλεγγύη μας να νικήσει τις φωνές του λαϊκισμού και ενός επικίνδυνου και ακραίου εθνικισμού που αμφισβητεί ό,τι οικοδομήσαμε μαζί μετά τον καταστροφικό Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο: Την ειρήνη, τη συνύπαρξη και την οικονομική πρόοδο.
Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα ενόψει των επερχόμενων κρίσιμων Ευρωεκλογών του 2019.