Συνέντευξη στην εφημερίδα Αμαρυσία και τον δημοσιογράφο Χρήστο Φωτιάδη.
Ας ξεκινήσουμε με το «Μακεδονικό» λόγω επικαιρότητας. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση «συμψηφίζει» την επίλυση του προβλήματος και την ένταξη του κρατιδίου των Σκοπίων στους Δυτικούς θεσμούς με την ηπιότερη διαχείριση του ελληνικού χρέους;
Αρνούμαι να διανοηθώ καν ότι είναι δυνατόν η κυβέρνηση να έκανε υποχωρήσεις σ´ ένα θέμα εθνικής διάστασης προκειμένου να παρατείνει για λίγο την παραμονή της στην εξουσία. Πάντως, στο θέμα του χρέους δεν είδα κάποιο κούρεμα, όπως δήλωνε ότι επεδίωκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είδαμε μόνο μέτρα διευκόλυνσης αντίστοιχα με αυτά που συζητούσε η κυβέρνηση Σαμαρά. Επιπλέον, η ίδια η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν πιέστηκε από εξωτερικούς παράγοντες για επίτευξη συμφωνίας. Αναρωτιέμαι τι θα συμφωνούσε εάν πιέζονταν από τον διεθνή παράγοντα, όπως συνέβαινε το 2008. Τότε που η κυβέρνηση Καραμανλή στάθηκε όρθια, άντεξε τις πιέσεις, δημιούργησε αρραγές εθνικό μέτωπο και οδήγησε στη διπλωματική νίκη του Βουκουρεστίου.
Βλέπετε κάποιον άλλο λόγο στην ξαφνική σπουδή του πρωθυπουργού να κλείσει το χρονίζον θέμα;
Υπήρχε πράγματι ένα παράθυρο ευκαιρίας λόγω αφενός, της νέας, λιγότερο αδιάλλακτης κυβέρνησης Ζάεφ, αφετέρου της αναθέρμανσης της συζήτησης για ενταξιακή πορεία των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Αυτοί ήταν παράγοντες που λειτουργούσαν υπέρ της χώρας μας. Ήταν ένα παράθυρο ευκαιρίας που όμως απέτυχε να αξιοποιήσει επαρκώς η κυβέρνηση. Ο συμβιβασμός των Πρεσπών είναι πολύ κατώτερος της θετικής συγκυρίας μέσα στην οποία διαμορφώθηκε και τελικά, συμφωνήθηκε. Τα Σκόπια έπρεπε να είναι οι επισπεύδοντες, όχι εμείς.
Η ελληνική Δεξιά (με πάγια εξαίρεση τον μακαρίτη Ν. Μάρτη!) αποδέχτηκε πλήρως από το 1945 την ύπαρξη ενός – έστω και ομοσπονδιακού – κρατιδίου με το όνομα Μακεδονία επί πολλές δεκαετίες. Τα παλιά μας διαβατήρια είναι γεμάτα με σφραγίδες που το αποδεικνύουν. Γιατί τώρα η ΝΔ επιλέγει υψηλούς τόνους, αφενός ταυτιζόμενη με ακραίους εθνικιστικούς κύκλους και αφετέρου ερχόμενη σε ρήξη με ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Γερμανία;
Πρώτα απ´όλα, να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει καμία ρήξη με τους εταίρους και τους συμμάχους μας. Έχουμε εξηγήσει τις θέσεις μας και έχουν γίνει απόλυτα κατανοητές. Όσο για το παρελθόν θέλω να τονίσω ότι το “Μακεδονικό” έχει περάσει από διάφορα ιστορικά στάδια. Οι συνθήκες δεν ήταν πάντα οι ίδιες. Στο μεταψυχροπολεμικό στάδιο του “Μακεδονικού” που συνεχίζεται και σήμερα η παράταξή μας έχει δώσει σκληρές διπλωματικές μάχες. Διαπραγματευόμασταν αλλά ποτέ δεν αποδεχθήκαμε έναν κακό συμβιβασμό. Οι τόνοι μας είναι υψηλοί διότι είναι “υψηλή” και η βαρύτητα του θέματος. Αγγίζει την ψυχή των Ελλήνων. Έχουν νιώσει την αξιοπρέπειά τους, λόγω κρίσης, να συνθλίβεται οικονομικά. Δεν ανέχονται νέο τραυματισμό της και στα εθνικά.
Η κυβέρνηση μιλάει όμως για Ακροδεξιά στροφή της Νέας Δημοκρατίας.
Είναι ανέκδοτο να πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ χέρι-χέρι με τους ΑΝΕΛ σε μια κυνική βόλτα εξουσίας και να τολμά να μιλάει για δική μας δήθεν Ακροδεξιά στροφή! Έχει και η γελοιότητα τα όριά της. Η κυβέρνηση επιχειρεί να βαφτίσει όλους πατριώτες εθνικιστές. Αυτό δεν είναι μόνον απαράδεκτο. Είναι και στρατηγικό πολιτικό λάθος. Αφενός, διχάζει τους έλληνες την ώρα που απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα του έθνους. Αφετέρου, χαρίζει τον πατριωτισμό στα πολιτικά άκρα και στον τυφλό εθνικισμό τους. Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο κι εγώ είμαστε απέναντι στα άκρα και στο λαϊκισμό. Δεν θα επιτρέψουμε την απαξίωση των Ελλήνων που αγωνιούν για τη Μακεδονία και εκφράζουν δημοκρατικά την ανησυχία τους. Αυτή η ανησυχία δεν είναι κατανοητή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξεχνώ ότι την ώρα που δίναμε τη μάχη στο Βουκουρέστι, κορυφαία στελέχη του υποστήριζαν ως όνομα της γειτονικής χώρας το «Μακεδονία» σκέτο. Η εθνική ενότητα είναι εθνική ισχύς και απαραίτητη προϋπόθεση προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων.
Θεωρείστε ειδικός στα ελληνοτουρκικά θέματα. Πολύ σοβαρές και επίπονες προσπάθειες των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή για ομαλότερες σχέσεις παρέμειναν άκαρπες. Πως θα άλλαζε αυτό με την παρούσα κυβέρνηση, εν μέσω μάλιστα προσφυγικού; Προς τι οι «κορώνες», για ένα θέμα που δεν μπορεί να λυθεί με μαγικό τρόπο;
Οι αχρείαστες “κορώνες” έχουν ονοματεπώνυμο και φορούν στολή παραλλαγής. Ο Υπουργός Άμυνας τις κάνει για εσωτερική κατανάλωση, αλλά τελικά χειροτερεύουν την εξωτερική κατάσταση. Μετά την επανεκλογή Ερντογάν έχουμε μπροστά μας μια Τουρκία που θα διεκδικήσει επίμονα να καταστεί περιφερειακή υπερδύναμη. Ο Ερντογάν έχει ορίσει και το ορόσημο. Είναι το 2023. Η επέτειος των 100 χρόνων από την δημιουργία της – κεμαλικής- Τουρκικής Δημοκρατίας. Επίσης όλα δείχνουν ότι η Τουρκία απο-δυτικοποιείται με σταθερά βήματα.
Χρειαζόμαστε λοιπόν μια νέα προσέγγιση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με βάση την ουσία και όχι την εικόνα και την επικοινωνία. Διότι η εικόνα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα και οι υψηλές προσδοκίες που δημιουργήθηκαν είδαμε που οδήγησαν. Ο περιβόητος δίαυλος επικοινωνίας κατέρρευσε πριν καν λειτουργήσει. Τα επόμενα βήματα λοιπόν πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή. Χωρίς φτηνούς εντυπωσιασμούς, αλλά με στιβαρή αποφασιστικότητα και βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και το διεθνές δίκαιο.
Βλέπετε λύση στο θέμα των δυο στρατιωτικών μας που κρατούνται παράνομα στη Τουρκία;
Όπως και σε άλλες περιπτώσεις υπηκόων άλλων χωρών – της Γερμανίας και των ΗΠΑ- η Άγκυρα χρησιμοποιεί την παράνομη κράτηση του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη ως εργαλείο επίτευξης στόχων εξωτερικής πολιτικής. Πρόκειται για μια απολύτως απαράδεκτη “διπλωματία της ομηρίας”.Η κατάσταση παραμένει πολύπλοκη και τα μηνύματα από την τουρκική Εισαγγελία δεν είναι ενθαρρυντικά. Από την άλλη, η λήξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία ίσως να μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο θετικότερο γενικό πολιτικό πλαίσιο για την υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν αταλάντευτα και επίμονα. Εμείς, ως αντιπολίτευση δεν θα σταματήσουμε να εγείρουμε το θέμα με κάθε δυνατή ευκαιρία, πιέζοντας την Άγκυρα να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να τους απελευθερώσει άμεσα.
Υπάρχει στη ΝΔ κάποια συγκεκριμένη στρατηγική πρόταση για την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της μεγαλύτερης απειλής για την εθνική μας ασφάλεια μιας Τουρκίας που καθημερινά ενισχύει θεαματικά το status της ως περιφερειακής υπερδύναμης; Πως θα ξεπεράσουν οι επόμενες γενιές τη διαρκώς αυξανόμενη υπέρ της γείτονος διαφορά ισχύος;
Θα εργαστούμε προς δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα.
Πρώτον: να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, και
Δεύτερον: να υφάνουμε ένα στέρεο ιστό συμμαχιών, ένα αξιόπιστο πολιτικοδιπλωματικό πλαίσιο στήριξης με παραδοσιακούς αλλά και νεότερους συμμάχους όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.
Γνωρίζουμε ταυτόχρονα ότι την ασφάλειά σου τη διαφυλάττεις πρώτος εσύ ο ίδιος. Εμείς και μόνον εμείς έχουμε αυτό το καθήκον, αυτήν την εθνική αποστολή.
Η καλύτερη εγγύηση είναι μια Ελλάδα που με εθνική ενότητα προοδεύει, που αποκτά και πάλι την ελπιδοφόρα προοπτική της, που ακτινοβολεί αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Αυτήν την Ελλάδα θέλουμε και μπορούμε να έχουμε.
Πως εξηγείτε το «πυροτέχνημα» με τους Ρώσους «διπλωμάτες»; Μοιάζει με άλλο ένα «γραμμάτιο» υπέρ των «συμμάχων και εταίρων» μας. Δηλαδή, τι θα έπρεπε να είχε κάνει αντίστοιχα ο Κώστας Καραμανλής όταν οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν τα τηλέφωνά του; Να κλείσει την αμερικανική πρεσβεία;
Κατ αρχάς θα ήθελα να επισημάνω ότι γι αυτό το πολύ σοβαρό θέμα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση. Για μια τόσο σοβαρή κατάσταση η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση. Δεν είμαστε σχολιαστές δημοσιευμάτων. Αυτό που μπορώ να πω ξεκάθαρα είναι ότι η χώρα οφείλει να διασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν παρεμβολές και παρεμβάσεις στις εσωτερικές της υποθέσεις από ξένες δυνάμεις. Οφείλει να αντιδρά άμεσα και αποφασιστικά, καθώς και να λειτουργεί προδραστικά. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα κινείται με μόνο γνώμονα το δικό της εθνικό συμφέρον στο πλαίσιο των συμμαχιών που η ίδια έχει ήδη επιλέξει εδώ και δεκαετίες και ότι δεν θα γίνει πεδίο διαγκωνισμού αντιτιθέμενων ξένων συμφερόντων.
Μετά από πολύχρονες πεισματικές υπαναχωρήσεις των κυβερνήσεων Γ.Παπανδρέου και Α.Τσίπρα, υλοποιήθηκε επιτέλους η συμφωνία Κ.Καραμανλή – Χου Τζιντάο για την COSCO, που καθιστά τον Πειραιά κορυφαίο λιμάνι της Μεσογείου. Ποια είναι η άποψη της ΝΔ για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις συνολικά;
Όπως ορθώς επισημαίνετε, η μεγάλη ανάπτυξη στις ελληνοκινεζικές σχέσεις ξεκίνησε επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας, ακριβώς γιατί αναγνωρίσθηκε η στρατηγική σημασία τους. Αυτή η επιλογή δικαιώθηκε πλήρως στον χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον το λιμάνι του Πειραιά να έχει την ταχύτερη ανάπτυξη παγκοσμίως. Δεν μπορώ όμως να ξεχάσω ότι αυτοί που τότε ήταν κυριολεκτικά στα κάγκελα, σήμερα είναι όλοι θιασώτες της ελληνοκινεζικής συνεργασίας. Ωστόσο το ζητούμενο δεν είναι τι καρπούς αποφέρουν οι κινήσεις που έγιναν παλαιότερα αλλά ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν σήμερα. Και σήμερα το ζητούμενο είναι η εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων, προκειμένου η Ελλάδα να έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο ως χώρα-κόμβος για το διεθνές εμπόριο, τις διεθνείς μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα.
Όπως όλα δείχνουν, η νίκη της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές, είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο και υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι θα έχετε αποφασιστική συμβολή στα εξωτερικά ζητήματα. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες που μπορεί να στηριχθεί μια πολυδιάστατη εθνική πολιτική και σε βάθος χρόνου;
Ξεκάθαρη στρατηγική. Σαφήνεια προθέσεων και προτεραιοτήτων. Ρεαλιστική αξιολόγηση του συσχετισμού σκοπών, μέσων και δυνατοτήτων. Είναι πεποίθησή μου, ότι η Ελλάδα είναι κράτος ιδιαίτερης, προστιθέμενης γεωπολιτικής αξίας.
Με ιδιαίτερη βαρύτητα στην κρίσιμη για τη διεθνή σταθερότητα, οικονομία και Ειρήνη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Στόχος είναι να αξιοποιήσουμε τα γεωστρατηγικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα. Για να επιτευχθεί αυτό υπάρχει μια θεμελιώδης προϋπόθεση: Να το πιστέψουμε και να το παλέψουμε. Με σχέδιο, σοβαρότητα και συνέπεια.
Για τα θέματα της εξωτερική πολιτική διαβάζουμε διαρκώς παρεμβάσεις σας. Τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα παρακολουθείτε;
Είναι σταθερή πεποίθησή μου ότι τα αποκαλούμενα «μικρά ζητήματα της καθημερινότητας» είναι στην πραγματικότητα τα «μεγάλα ζητήματα» της πολιτικής. Δεν πρέπει να τα υποβαθμίζουμε. Είναι αυτά που καθορίζουν την ποιότητα της ζωής μας. Την προηγούμενη εβδομάδα μίλησα στη Βουλή για τον Κλεισθένη και τα δεινά που θα φέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχω τακτική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και τους Δημάρχους. Γνωρίζω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με την γραφειοκρατία και συχνά με την ακατανόητη και αντιπαραγωγική καχυποψία του κεντρικού κράτους. Τους περιορισμένους πόρους που έχουν και την αντοχή και την επιμονή που χρειάζονται για να ξεπεράσουν τα εμπόδια ενός δυσκίνητου συστήματος που αντιμετωπίζει τα προφανή και τα αυτονόητα, σαν ιδιαιτερότητες και εξαιρέσεις.
Μαζί με τον “Κλεισθένη” αποφασίστηκε και η κατάτμηση της “θηριώδους” Β Περιφέρειας Αθηνών. Θα ισχύσει μάλιστα αμέσως. Από τις επόμενες εκλογές. Ακούμε και διαβάζουμε ότι θα είστε υποψήφιος στον βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών. Εσείς όμως, έως τώρα, δεν ανοίγετε τα χαρτιά σας. Σας συναντάμε όμως πολύ συχνά στους δρόμους και την αγορά της περιοχής μας που είναι και περιοχή σας.
Γι αυτό το θέμα είχα μια πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Του εξέθεσα τις σκέψεις μου. Εκείνος θα αποφασίσει τον συνολικό σχεδιασμό. Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου στρατιώτη της παράταξης. Το έχω αποδείξει άλλωστε στο παρελθόν όταν κυριολεκτικά στο παρά πέντε επιστρατεύτηκα, συστρατεύτηκα και αγωνίστηκα στην «επικίνδυνη αποστολή» των τελευταίων Περιφερειακών Εκλογών.
Αυτό πράγματι, το έχετε αποδείξει, αλλά υπάρχουν και οι επιλογές που ο καθείς κάνει. Τι να περιμένουμε λοιπόν;
Η πυξίδα δείχνει σταθερά το Bορρά.