Συνέντευξη ευρωβουλευτή ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου στην εφημερίδα “Ισοτιμία” και στον Γ.Παπαθανασόπουλο
Ο κ. Γ. Κουμουτσάκος δηλώνει στην “Ισοτιμία” την πίστη του ότι η Ελλάδα μπορεί να θέσει στην Ε.Ε. με έμφαση το ζήτημα ότι η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, οφείλει να υιοθετήσει και να σέβεται τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), γιατί αυτή αποτελεί “κοινοτικό κεκτημένο”, αφού τόσο η ίδια η Ε.Ε. όσο και όλα τα κράτη-μέλη καθώς και οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες – πλην βεβαίως της Τουρκίας – την έχουν υιοθετήσει.
Πιστεύει επίσης ότι η ενημέρωση των εταίρων και οι ανάλογες διπλωματικές ενέργειες πρέπει να γίνουν το ταχύτερο, αμέσως εάν είναι δυνατόν, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες την Επιτροπής, εάν δεν έχουν ήδη ξεκινήσει, θα ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση, μετά τη διακοπή του καλοκαιριού, να συντάσσουν την ετήσια έκθεση προόδου για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας που θα παρουσιαστεί στα τέλη του προσεχούς φθινοπώρου.
Και προσθέτει: “Σε αυτή την πολλαπλά σημαντική Έκθεση, η Ένωση θα πρέπει να υπενθυμίζει στην Άγκυρα ότι η τουρκική υποψηφιότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την επίμονη άρνησή της να υπογράψει, να κυρώσει και να σέβεται την UNCLOS. Να τονίζει, με άλλα λόγια, ότι η ένταξη της Τουρκίας – όπως και κάθε άλλης υποψήφιας χώρας – προϋποθέτει την υιοθέτηση του συνόλου του “κοινοτικού κεκτημένου”, επομένως και της εν λόγω Σύμβασης”.
Κατά την άποψη του κ. Κουμουτσάκου, οι Εκθέσεις προόδου είναι πολύ σημαντικά πολιτικά κείμενα και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις του Συμβουλίου. Βέβαια, κατά την άποψή του, η Αθήνα δεν πρέπει να αρκεστεί σε αυτό. Μπορεί να διαμηνύσει ότι η Άγκυρα με τη συνεχιζόμενη άρνησή της να υιοθετήσει το Δίκαιο της Θάλασσας ως ευρωπαϊκό κεκτημένο, δύσκολα θα μπορέσει να αποφύγει τη σοβαρή εμπλοκή συγκεκριμένων διαπραγματευτικών Κεφαλαίων που θα σχετίζονται με το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως εκείνα της Αλιείας και της Ενέργειας.
Τέλος, στην ερώτηση της Ισοτιμίας στον κ. Κουμουτσάκο τι απαντά στη θέση της Τουρκίας, ότι για το Αιγαίο πρέπει να ισχύσουν “ειδικές συνθήκες” όσον αφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας, απάντησε: “Το παιχνίδι με την επιλεκτική επίκληση του Δικαίου της Θάλασσας από της Τουρκία θα πρέπει κάποτε να τελειώσει. Δεν μπορεί οι κανόνες του να είναι “καλοί” όταν το Ισραήλ επιτίθεται παράνομα σε τουρκικό πλοίο στα διεθνή ύδατα – όπως έγινε πρόσφατα στην περίπτωση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα – και “κακοί” όταν η Ελλάδα ζητά την εφαρμογή τους στο Αιγαίο”.