Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία το ψήφισμα για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας για το 2010 της εισηγήτριας Ria Oomen-Ruijten, στο οποίο για πρώτη φορά υπάρχει σαφής αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) το οποίο όπως αναφέρεται αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο.
Η τροπολογία που κατατέθηκε από τον Ευρωβουλευτή ΝΔ κ. Γιώργο Κουμουτσάκο και υποστηρίχθηκε από τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ Elmar Brok (Γερμανός), A. Danjean (Γάλλος) και P. Salato (Ιταλός), υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αναφέρει συγκεκριμένα:
•Το ΕΚ “υπογραμμίζει ότι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), την οποία έχουν υπογράψει τα 27 κράτη μέλη, η ΕΕ και όλες οι άλλες υποψήφιες χώρες, αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου• ως εκ τούτου, καλεί την κυβέρνηση να υπογράψει και να κυρώσει την εν λόγω Σύμβαση χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση”.
Η υιοθέτηση για πρώτη φορά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μιας τόσο σαφούς αναφοράς στην υποχρέωση αυτή της Τουρκίας είναι μια σημαντική εξέλιξη ειδικά στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που τόση συζήτηση γίνεται για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Διαμορφώνει δε θετικό προηγούμενο ώστε η Ε.Ε. να εντείνει τις προσπάθειες της προς την κατεύθυνση της άσκησης πίεσης προς την Τουρκία, το μοναδικό υποψήφιο προς ένταξη κράτος που δεν το έχει πράξει ακόμα, να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Μια υποχρέωση που είχε άλλωστε επισημανθεί και από τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση Επίτροπο κ. Fule σε αντίστοιχη προφορική ερώτηση του κ. Κουμουτσάκου (27 Οκτωβρίου 2010).
Στα άλλα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος αξίζει να σημειωθεί ότι εγκρίθηκαν επίσης τροπολογίες Ελλήνων Ευρωβουλευτών που αφορούν στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις ελληνικών νησιών και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και την Τένεδο.
Όσον αφορά συγκεκριμένα στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις ελληνικών νησιών:
•Το ΕΚ “αναμένει από την τουρκική κυβέρνηση να παύσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας και τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά”.
Ικανοποιητικό κρίνεται, τέλος, το ψήφισμα στις αναφορές ως προς το Κυπριακό.