Το σοβαρό ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του κτιρίου όπου στεγάζεται η Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της τουρκικής κυβέρνησης έθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά τη διάρκεια της 64ης συνάντησης της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κουμουτσάκος, ενημέρωσε τα μέλη της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας ότι το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της τουρκικής κυβέρνησης ήταν σχολείο και περιουσία της ελληνικής ομογένειας της Πόλης, το οποίο απαλλοτριώθηκε χωρίς αποζημίωση προκειμένου να γίνει πάρκο το 1985. Αυτό δεν πραγματοποιήθηκε και ο δήμος Κωνσταντινούπολης νοίκιασε τελικά το κτίριο στην τουρκική κυβέρνηση. Από το 2003 εκκρεμεί σχετική προσφυγή του Διοικητικού Συμβουλίου του σχολείου στην τουρκική δικαιοσύνη. Εφτά χρόνια μετά δεν έχει ακόμα εκδοθεί απόφαση.
Για τη σοβαρή αυτή νομική εκκρεμότητα που έχει έντονη πολιτική και σημειολογική διάσταση τόσο ο κ. Κουμουτσάκος, όσο και η Ευρωβουλευτής κα Κοππά, υπό την ιδιότητα των Αντιπροέδρων της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, ζήτησαν διευκρινίσεις από την τουρκική κυβέρνηση, στη βάση των οποίων θα προχωρήσουν σε ενέργειες που θα κριθούν σκόπιμες στο πλαίσιο της αποστολής τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πριν την έναρξη των εργασιών της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής , ο κ. Κουμουτσάκος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί χώρους της ελληνικής μειονότητας, όπως τη Μονή Ζωοδόχου Πηγής, το Γηροκομείο του Ιδρύματος του Νοσοκομείου Βαλουκλή και το Ζάππειο Λύκειο. Μετά το σύντομο αυτό “οδοιπορικό”, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε:
«Η πραγματικότητα είναι ότι η παρουσία της ελληνικής ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη φθίνει. Η πραγματικότητα αυτή δεν πρέπει να μας αποτρέψει ή να μας αποθαρρύνει από μια προσπάθεια να την τονώσουμε, να την αναβιώσουμε, με συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις, ειδικότερα στους συγκεκριμένους τομείς του πολιτισμού και της παιδείας. Η παρουσία μας μπροστά από το Ζάππειο ίδρυμα, θέλει να συμβολίσει ότι υπάρχουν ακόμα οι κοιτίδες που μπορούν να βοηθήσουν στην αναβίωση της ελληνικής παρουσίας στην Πόλη».