Συνέντευξη στη σερβική εφημερίδα Politika που δημοσιεύεται σήμερα, έδωσε ο Βουλευτής Β’ Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ.Γιώργος Κουμουτσάκος στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του στο Βελιγράδι με αφορμή τη συμμετοχή του στο συνέδριο του Economist «7th EU Southeast Europe Summit».
Στη συνέντευξη, μεταξύ άλλων ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται:
– Στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.
Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι «η Νέα Δημοκρατία, σήμερα ως Αξιωματική Αντιπολίτευση και αύριο ως Κυβέρνηση υποστηρίζει σθεναρά αυτή την προοπτική. Στον χάρτη της ΕΕ δεν θέλουμε να υπάρχει ‘κενό’ στις χώρες τις περιοχής μας. Είναι στρατηγική θέση αρχής».
Τόνισε ότι «προϋπόθεση sine qua non είναι η υιοθέτηση στην πράξη των κοινών ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Στο πλαίσιο αυτό εξέχουσα θέση έχει ο σεβασμός της αρχής της καλής γειτονίας.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως μετά από μια περίοδο “χαμηλών θερμοκρασιών” στη διαδικασία διεύρυνσης, η ΕΕ συζητά ξανά για τα Βαλκάνια όχι με όρους στασιμότητας, αλλά με όρους δημιουργικής κινητικότητας. Σε αυτήν την θετική δυναμική, η πρώτη θέση ανήκει θεσμικά και πολιτικά στη Σερβία, που μπορεί ήδη να βλέπει – όχι μακριά- στον ορίζοντα τη δικαίωση των προσπαθειών της για ένταξη στην Ε.Ε.
– Σχετικά με τις διμερείς σχέσεις με τη Σερβία δήλωσε ότι «υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης. Και γι αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τάχιστα το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας. Παράλληλα πρέπει να επιταχυνθεί η διασύνδεση των δύο χωρών, σε επίπεδο μεταφορικών και ενεργειακών δικτύων, μαζί με τις εμπορικές μας συναλλαγές που έχουν μεγάλες δυνατότητες ενίσχυσης. Σε αυτό το πλαίσιο η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2016 στη Σερβία επισφράγισε τις στενές σχέσεις Ελλάδας Σερβίας και άνοιξε ορίζοντες για τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών».
– Για το θέμα των Σκοπίων υπογράμμισε ότι η ΝΔ θέλει λύση στο ζήτημα της ονομασίας και ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.. Δεν μπορούμε όμως, όπως άλλωστε και όλες οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις ανεξαρτήτως κόμματος, να δεχθούμε οποιαδήποτε λύση. Θεωρούμε ότι αυτή η συμφωνία είναι σαθρή και τελικά επιζήμια για την Ελλάδα. Δεν δίνει μια καλή, οριστική και ολοκληρωμένη λύση. Η σημαντικότερη ένστασή μας έγκειται στον συνδυασμό του ονόματος της γειτονικής χώρας με τη δήθεν «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα. Αυτός ο συνδυασμός αποτελεί θερμοκήπιο εθνικισμού. Ίσως όχι άμεσα και σήμερα, αν και οι δηλώσεις του κ Ζάεφ προκαλούν ήδη ανησυχία, αλλά αύριο – υπό λίγο διαφορετικές συνθήκες- αυτός ο συνδυασμός είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί επικίνδυνος. Όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις αλλά και ευρύτερα».
– Ως προς το πρόσφατο δημοψήφισμα είπε ότι «είχαμε ένα αμφίσημο αποτέλεσμα μεγάλης αποδοχής σε πολύ μικρό όμως τμήμα των ψηφοφόρων. Αυτό το αποτέλεσμα βάζει τη γειτονική χώρα σε μακρά περίοδο αβεβαιότητας και δύσκολων προβλέψεων. Αυτό αφορά και στην ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών και στην πολιτική ζωή της γειτονικής μας χώρας η οποία μπορεί να οδηγηθεί σύντομα ακόμα και σε πρόωρες εκλογές». Δεν απέκλεισε πάντως σημαντικές πολιτικές εξελίξεις και στην Ελλάδα με αφορμή τις εξελίξεις στο ζήτημα των Σκοπίων.
– Αναφορικά με τις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας είπε ότι «πρέπει να υπάρχει διαρκής και ενεργός προσπάθεια και να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες, που μπορούν να πλήξουν όσα σημαντικά έχουν οικοδομηθεί επί αιώνες. Ο αμοιβαίος σεβασμός και η αποφυγή κάθε πρόκλησης είναι η απαραίτητη στέρεη βάση για μια λειτουργική και παραγωγική σχέση».
– Για την Τουρκία ανέφερε ότι «είναι ένας πολύ σημαντικός γείτονας και για την Ελλάδα και για τη Σερβία. Θέλουμε καλές και παραγωγικές σχέσεις μαζί της. Από την Άγκυρα όμως εξαρτάται τι είδους γείτονας θέλει να είναι. Ένας γείτονας που θα συνεισφέρει στην κοι
νή επιθυμία για σταθερότητα, συνεργασία και ειρήνη ή ένας γείτονας που θα αμφισβητεί τους κανόνες της συνύπαρξής μας σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή της Ευρώπης; Εμείς ευχόμαστε και εργαζόμαστε για την οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίου οφέλους με την Τουρκία. Σχέσεων θεμελιωμένων στο στέρεο έδαφος του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις. Και βέβαια να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού με την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και την εγκατάλειψη του παρωχημένου καθεστώτος εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων.
Αυτά είναι βασικές προϋποθέσεις για την ομαλή εξέλιξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την Ε.Ε. Εμείς το θέλουμε. Εκείνη το μπορεί; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Δυστυχώς, προς το παρόν η απάντηση παραμένει αβέβαιη και απρόβλεπτη».
– Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο επεσήμανε ότι «ενθαρρύνουμε τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά την εν εξελίξει διαδικασία. Οι αλλαγές στον χάρτη των Βαλκανίων δεν είναι μια απλή υπόθεση. Εάν βεβαίως υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα τη στηρίξουμε υπογραμμίζοντας εμφατικά ότι μια τέτοια συμφωνία πρέπει να είναι το κλείσιμο ενός κεφαλαίου αβεβαιότητας, τριβών και εντάσεων στα Βαλκάνια. Όχι ένα πράσινο φως για την έναρξη ενός καινούργιου.
– Εξέφρασε επιφυλάξεις «για το κατά πόσον η σημερινή κυβέρνηση της Αλβανίας, που ως αντιπολίτευση είχε εναντιωθεί στη συμφωνία του 2009 για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, μπορεί τώρα να καταλήξει σε μια αντίστοιχα καλή συμφωνία με την Ελλάδα. Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε επίσης ότι το τελευταίο διάστημα ακούγονται από τα Τίρανα δηλώσεις που δεν είναι παραγωγικές, και ότι αυτό πρέπει και μπορεί να διορθωθεί».
Διαβάστε τη συνέντευξη στα σέρβικα εδώ
Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σερβίας όπου συζητήθηκε η σημασία ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, η πορεία των ελληνικών επενδύσεων στη Σερβία καθώς και οι δυνατότητες αύξησης του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ ήταν χθες ο ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Βελιγραδίου όπου αναφέρθηκε εκτενώς στη γεωπολιτική αξία της Ελλάδας για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, στην ενισχυμένη στρατηγική σχέση της με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ καθώς και στην ανάγκη και προοπτική της περαιτέρω εμβάθυνσης των Ελληνοσερβικών σχέσεων.