Συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Σερβίας κα. Αννα Μπέρναμπιτς είχε σήμερα στο Βελιγράδι ο Βουλευτής Β’ Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.
Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κουμουτσάκος μετέφερε μήνυμα του Προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για σταθερή στήριξη της ενταξιακής πορείας της Σερβίας στην Ε.Ε. και για ενίσχυση των ελληνοσερβικών σχέσεων.
Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο της Σερβίας για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Νωρίτερα ο κ. Κουμουτσάκος είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Ίβιτσα Ντάτσις με τον οποίο, πέραν των διμερών σχέσεων, συζήτησε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια.
Συναντήθηκε επίσης με την υπουργό Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης κα. Γιάντρανκα Γιοκσίμοβιτς με την οποία συζήτησε εκτενώς την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας στην Ε.Ε. και τον υποστηρικτικό ρόλο που μπορεί να έχει η Ελλάδα.
Στη συνάντηση με τη Λιλιάνα Πάβλοβα, πρώην Υπουργό Αρμόδια για την Βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2018, συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα με έμφαση στα δίκτυα μεταφορών και οι συνδυασμένες μεταφορές.
Το απόγευμα, στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist «7th EU Southeast Europe Summit», ο κ. Κουμουτσάκος χαιρέτισε ως θετική εξέλιξη την αναθέρμανση της συζήτησης για την ευρωπαϊκή διεύρυνση στα δυτικά Βαλκάνια καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «όταν η Ευρώπη απομακρύνεται, οι εθνικισμοί και οι εντάσεις επανέρχονται, σε μια περιοχή μάλιστα η οποία έχει υποφέρει πολύ από αιματηρές συγκρούσεις, εδαφικές διεκδικήσεις και πολιτική αστάθεια. Γι αυτό και έχει σημασία η αναγνώριση εκ μέρους της ΕΕ ότι τα δυτικά Βαλκάνια είναι καίριου πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος.
Εκτίμησε ότι υπάρχει ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας για τη διεύρυνση, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται και οι χώρες της περιοχής να επιδείξουν γνήσια πολιτική βούληση για τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται προκειμένου να προχωρήσει την ενταξιακή πορεία. Έθεσε μεταξύ άλλων ως απαραίτητη προϋπόθεση τον σεβασμό της αρχής της καλής γειτονίας. Από την πλευρά της, η Ε.Ε. «θα πρέπει να έχει μια πιο αποφασιστική στάση, θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους και δίνοντας υποσχέσεις που μπορεί πράγματι να τηρήσει ώστε να μην απογοητεύσει τους πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων», κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος