Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2018
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ν. Κοτζιά
Θέμα: Εξελίξεις σχετιζόμενες με ενδεχόμενες συνοριακές αλλαγές στα Βαλκάνια και η θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα έχει ιστορικά διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, μια γεωπολιτικά σημαντική και εύθραυστη περιοχή, με σκοπό να προωθήσει την ευρωπαϊκή τους προοπτική, ως μέσου για την επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας.
Πρόκειται για στρατηγική επιλογή της Ελλάδας που υπηρετεί τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμφέροντά της στην περιοχή.
Το τελευταίο διάστημα, διαβάζουμε δηλώσεις Σέρβων και Αλβανών αξιωματούχων περί εκατέρωθεν ανταλλαγών εδαφών και συνοριακό ανασχεδιασμό στα Βαλκάνια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή» στις 31 Αυγούστου, έχετε αποστείλει σχετική επιστολή στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, κα Φεντερίκα Μογκερίνι, με την οποία φέρεστε να προτείνετε «να εξετάσει η Ε.Ε. την προοπτική συναινετικής αλλαγής συνόρων στο Κόσοβο».
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας στις 5 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της συνάντησής σας με τον Τούρκο ομόλογό σας κο Τσαβούσογλου στις 4 Σεπτεμβρίου, συζητήσατε για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, «με έμφαση στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο περί πιθανής διόρθωσης των μεταξύ τους συνόρων».
Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός κος Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις 9 Σεπτεμβρίου, σε ερώτηση για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα του Κοσόβου απάντησε ότι «αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στη σερβική κυβέρνηση και την πλευρά του Κοσόβου που θα έδινε την προοπτική μιας λύσης, εμείς δεν θα είχαμε κανέναν λόγο παρά να τη χαιρετίσουμε».
Κατόπιν των ανωτέρω, που αφορούν ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, ερωτάσθε:
1.Έχετε πράγματι αποστείλει και πότε ακριβώς την προαναφερόμενη επιστολή στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, κα Φεντερίκα Μογκερίνι; Εάν ναι, να μας ενημερώσετε για το πλήρες περιεχόμενό της προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία αχρείαστων παρανοήσεων.
2. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η πιθανή ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου— εάν τελικά πραγματοποιηθεί— θα αποτελέσει προϊόν συμβιβασμού, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο και ενθάρρυνση και για άλλες παρόμοιες εδαφικές (αντ)αλλαγές. Σας προβληματίζει η πιθανότητα αυτή; Πώς θα κινηθεί το Υπουργείο Εξωτερικών ώστε να διασφαλιστεί έγκαιρα ότι το ενδεχόμενο συμφωνημένης ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Βελιγραδίου-Πρίστινας θα παραμείνει η μόνη τέτοια περίπτωση στην τόσο ευαίσθητη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων;
3. Έχει μεταβληθεί η σταθερή, διαχρονική θέση της χώρας μας περί μη αλλαγής συνόρων; Εάν ναι, με ποιο σκεπτικό και στη βάση ποιών εκτιμήσεων για το παρόν και το μέλλον έγινε αυτή η μεταβολή θέσης;
Ο ερωτών Βουλευτής
Κουμουτσάκος Γεώργιος