«Το ροκ δεν πεθαίνει ποτέ. Δεν καταλαβαίνει ούτε από πλειοψηφίες ούτε από μειοψηφίες» λέει ξεκάθαρα και με νόημα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, φανατικός ροκάς στα νιάτα του.
Εκείνος γνωρίζει άριστα πόσο δένει η πολιτική με το ροκ, αφού τα υπηρέτησε και τα υπηρετεί και τα δύο. Ήταν ντραμίστας σε μπάντα που είχε φτιάξει ο ίδιος ως νεαρός.
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, που έφυγε χωρίς καμία πικρία από την κυβέρνηση, όπως μας λέει, νιώθει ότι έχει δικαιωθεί πλήρως η δουλειά του στο Μεταναστευτικό. Άλλωστε «η πολιτική διαδρομή δεν είναι ποτέ ευθύγραμμη», σύμφωνα με εκείνον. Παραδέχεται ότι στην καρδιά των υπηρεσιών μετανάστευσης υπήρχαν τέλματα, στα οποία φυτοζωούσαν παρασιτικοί οργανισμοί και μηχανισμοί, τους οποίους ο ίδιος… καθάρισε.
Ο πρώην υπουργός δηλώνει κεντροδεξιός, λέει επίσης ότι έχει δύο «πιστά φιλαράκια», τα έφηβα πια διδυμάκια του, και τα βράδια του συνήθως παρακολουθεί τις «Αγριες μέλισσες» να… τσακώνονται με τα βιβλία του και να κερδίζουν οι πρώτες.
Τι κρατάτε από την εμπειρία των δύο ετών στην κυβέρνηση; Πώς είναι να ζει κανείς τα προβλήματα εκ των έσω;
Η συμμετοχή στην κυβέρνηση είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα εμπειρία ευθύνης απέναντι στον κάθε πολίτη και στη χώρα. Αυτή ήταν η πυξίδα για να τιμήσω την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού. Σήμερα η διεθνής εικόνα της χώρας στο Μεταναστευτικό είναι η δικαίωσή μου. Την παραδίδω θεαματικά καλύτερη από εκείνην που παρέλαβα. Στα θέματα της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής η Ελλάδα είναι σήμερα στην Ευρώπη ένας πολύ αξιόπιστος συνομιλητής, ένας σημαντικός εταίρος, ένας περιζήτητος σύμμαχος.
«Έκλεισε ένας κύκλος. Ξεκινά ένας νέος. Κοιτάμε μπροστά» είπατε τις προάλλες για τον ανασχηματισμό. Εμπεριέχει ίσως μια πίκρα αυτό;
Το πέρασμα από τη διπλωματία στην πολιτική ήταν για εμένα μια συνειδητή επιλογή συνέχειας της αφοσίωσής μου στην υπηρεσία του εθνικού συμφέροντος. Η πολιτική διαδρομή δεν είναι ποτέ ευθύγραμμη. Τα αξιώματα, όποτε αυτά έρχονται, δεν είναι παρά ένα τμήμα της. Εκείνο που πάντα μετράει είναι η συνολική πορεία. Η διάρκεια στην προσπάθεια και στην προσφορά από κάθε θέση. Και η κορυφαία είναι να είσαι έντιμος εκπρόσωπος και εκφραστής εκείνων που σε τιμούν με τη στήριξη, την αγάπη και την ψήφο τους. Δηλαδή η τιμή και η ευθύνη του να είσαι μέλος της Βουλής των Ελλήνων.
Έχει δυσαρεστήσει τελικά, λόγω πανδημίας, η Ν.Δ. ομάδες που τη στηρίζουν παραδοσιακά, όπως οι άνθρωποι της εστίασης ή οι έμποροι και καταστηματάρχες;
Καταλαβαίνω την αγωνία τους. Είμαι βέβαιος όμως ότι και αυτοί συμφωνούν ότι οι υγιείς πολίτες και η υγιής κοινωνία είναι η θεμελιώδης προϋπόθεση για μια υγιή οικονομία. Αυτό είναι και το μέλημα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Πολιτική ευαισθησίας, αποφασιστικότητας και αποτελέσματος. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι ο ορίζοντας δείχνει πιο καθαρός και ελπιδοφόρος.
Ποιο είναι το αληθινό μέγεθος του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού για τη χώρα; Συνιστά μεγάλο ή μικρό κίνδυνο όλο αυτό;
Στην εποχή μας, ειδικά για μια χώρα-σύνορο όπως η Ελλάδα, το Προσφυγικό είναι μια διαρκής, πολύπλοκη πρόκληση. Πρόκληση γεωπολιτική. Πρόκληση κοινωνική. Πρόκληση οικονομική. Πρόκληση ασφάλειας. Πρόκληση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μαγικές και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Απαιτεί διαρκή εθνική προσπάθεια και έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ως κοινωνία και ως έθνος δεν έχουμε κανέναν λόγο να νιώθουμε ανασφαλείς. Αλλά και κανέναν, μα κανέναν λόγο να εφησυχάζουμε. Ο συνδυασμός ασφάλειας και σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή είναι ο μόνος δρόμος. Η δημοκρατική αυστηρότητα, η μόνη πυξίδα. Και αυτό ισχύει από τη πρόληψη έως την ένταξη. Ζωτική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η αποτελεσματική διαχείριση και προστασία των συνόρων μας. Δώσαμε εξετάσεις γι’ αυτό τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο. Τις περάσαμε με άριστα. Η προσπάθεια συνεχίζεται.
Υπήρχε ή υπάρχει, όπως λέγεται, μηχανισμός που ευνοεί πρόσφυγες να πάρουν άσυλο;
Παραλάβαμε λιμνάζοντα νερά. Με χρονοβόρες διαδικασίες και παραμελημένες υπηρεσίες. Και, όπως γνωρίζετε, στα στάσιμα νερά, στα τέλματα εμφανίζονται πάντα παρασιτικοί οργανισμοί και μηχανισμοί. Εμείς ταράξαμε τα νερά με νέα νομοθεσία, με φροντίδα και αναγκαίες αλλαγές στις υπηρεσίες. Το αποτέλεσμα είναι ορατό και αναμφισβήτητο. Τον τελευταίο χρόνο με ευρωπαϊκά στοιχεία η Υπηρεσία Ασύλου της Ελλάδας έχει αναδειχθεί η δεύτερη πιο παραγωγική σε αποφάσεις στην Ευρώπη μετά εκείνην της Γερμανίας. Βάλαμε τάξη στη λειτουργία των ΜΚΟ.
Συνεργαζόμαστε μόνο με τις πιο αξιόπιστες στη βάση αυστηρών κριτηρίων. Το νερό, λοιπόν, πια δεν μένει στάσιμο, τελματωμένο και θολό. Ρέει. Και αυτό κάνει πολύ δύσκολη την ανάπτυξη παρισιτικών οργανισμών και μηχανισμών. Η μάχη όμως δεν τελείωσε.
Τα παιδιά, τα προσφυγόπουλα, αυτά που ξεπροβοδίσατε στο εξωτερικό, τι σας έλεγαν; Ποια η τύχη τους, πιστεύετε;
Μας ευχαριστούσαν με εκείνο το χαμόγελο που λιώνει ακόμα και πέτρα. Η μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων ήταν εξαρχής προτεραιότητα του πρωθυπουργού. Ήταν για όλους εμάς ένα ανθρωπιστικό και διεθνές στοίχημα που κερδήθηκε. Είναι το χειροπιαστό αποτέλεσμα επίμονων και επίπονων δράσεων, συνεννοήσεων και διαπραγματεύσεων, που έγιναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διακρατικό επίπεδο.
Πείσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 17 κράτη της Ευρώπης για την αναγκαιότητα του εγχειρήματος. Σήμερα χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά έχουν φύγει από την Ελλάδα, που είναι δυσανάλογα πιεσμένη από το Μεταναστευτικό, και έχουν ήδη ξεκινήσει τη νέα τους ζωή σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Τα παιδιά είναι η πιο ευάλωτη μεταναστευτική ομάδα. Και τα παιδιά είναι παιδιά όλου του κόσμου. Είναι παιδιά μας. Η φροντίδα τους είναι υποχρέωσή μας. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς δεύτερες σκέψεις.
Τι προβλέπετε στα Ελληνοτουρκικά; Έχει νόημα η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία; Τι είδους διάλογος θα είναι αυτός;
Οι διεκδικήσεις που αγνοούν το Διεθνές Δίκαιο και παράγουν ένταση και αποσταθεροποίηση είναι συστατικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Όχι μόνον έναντι της Ελλάδος, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό όμως δεν πρέπει να αποτρέψει -και δεν αποτρέπει- την Ελλάδα από το να επιδιώκει διάλογο στη βάση συγκεκριμένων προϋποθέσεων. Διάλογος με ταυτόχρονες τουρκικές προκλήσεις είναι διάλογος εξ υπαρχής υποθηκευμένος. Επίσης, καμιά μορφή συζήτησης δεν μπορεί να αφορά την εδαφική κυριαρχία και την άμυνα των νησιών μας. Δηλαδή τον σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας.
Όλες αυτές τις προϋποθέσεις τις έχει θέσει ξεκάθαρα η Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός των Εξωτερικών. Οι διερευνητικές επαφές κρατούν επί σχεδόν είκοσι χρόνια. Γιατί τα ζητήματα είναι δύσκολα, πολύπλοκα και ζωτικά. Και γιατί η Τουρκία δεν δείχνει την απαραίτητη εποικοδομητική διάθεση. Πρέπει όμως να συνεχιστούν. Ο 61ος γύρος θα γίνει σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Η Ελλάδα προσέρχεται με αυτοπεποίθηση, γιατί έχει θέσεις στέρεα θεμελιωμένες στο Διεθνές Δίκαιο. Όλοι περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η στάση της Τουρκίας.
Δεξιά ή Κέντρο;
Κεντροδεξιά. Δημοκρατία, πατριωτισμός, οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευαισθησία. Μια ισχυρή Ελλάδα μέσα σε μια ισχυρή Ευρώπη.
Πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές;
Είμαστε μια ισχυρή κυβέρνηση, με ισχυρό πρωθυπουργό. Οι κρίσεις που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε μας ισχυροποιούν. Η εμπιστοσύνη των πολιτών είναι στέρεη, την ώρα που η αντιπολίτευση εκ των έσω κλυδωνίζεται. Όσο για τον χρόνο τον επόμενων εκλογών, έχει δώσει πρόσφατα ξεκάθαρη απάντηση ο πρωθυπουργός.
Εσείς κάποτε ήσασταν ροκάς. Ένας βουλευτής πλειοψηφίας μπορεί να χορεύει πολιτικό ροκ;
Απαντώ με έναν στίχο του Neil Young «Rock and roll will never die». Το ροκ δεν πεθαίνει ποτέ. Δεν καταλαβαίνει ούτε από πλειοψηφίες ούτε από μειοψηφίες.