–Κύριε υπουργέ, νομίζω ότι το θέμα της παρουσίας σας στην κηδεία του έκπτωτου βασιλιά έχει συζητηθεί αρκετά. Οπότε, μάλλον δεν υπάρχει κάποιος λόγος να επανέλθουμε. Θα ήθελα όμως να σας ρωτήσω κάτι άλλο. Τον Σεπτέμβριο του 2020, είχατε παραστεί στη θεία λειτουργία, στον ναό της Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού – τότε ήσασταν αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου- και είχατε λάβει τη Θεία Κοινωνία εν μέσω κορωνοϊού. Θα το ξανακάνατε; Το ξανακάνατε μήπως;
Πρώτα να θυμίσω ότι εκείνην την περίοδο οι εκκλησίες λειτουργούσαν κανονικά. Δεν υπήρχε απαγορευτικό. Σε κάθε περίπτωση δεν μετανιώνω ποτέ για αποφάσεις που πήρα συνειδητά και με ήσυχη συνείδηση.
–Βρίσκεστε στην πολιτική πολλά χρόνια. Το έργο της σημερινής κυβέρνησης σε ζητήματα της καθημερινότητας, όπως η ακρίβεια, πώς το κρίνετε;
Από τις πρώτες μέρες που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου, χαρακτηρίστηκε από τους αντιπάλους της ως ακραία νεοφιλελεύθερη και κοινωνικά ανάλγητη.
Δεν πέρασε πολύς καιρός και η ρηχή αυτή και κακόπιστη κριτική κατέπεσε. Η κυβέρνησή μας πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη πολιτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Αντιμέτωπη με τις συνέπειες απρόβλεπτων, εισαγόμενων κρίσεων, όπως η πανδημία, το ενεργειακό και ο πόλεμος στην Ουκρανία, δημιούργησε ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, αξίας 53 δισ. Ευρώ. Όμως, δεν ήταν μόνον αυτά. Μειώνει φόρους, αυξάνει συντάξεις και κατώτατο μισθό, διπλασιάζει το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, συρρικνώνει τον ΕΝΦΙΑ, επιδοτεί γενναία τους λογαριασμούς του ρεύματος και χορηγεί διάφορα passes για να ανακουφίσει τους πολίτες, ειδικά τους πιο ευάλωτους, στην περίοδο αυτή της ακρίβειας.
Δεν περιμένουμε από κανέναν-ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ-πιστοποιητικό κοινωνικής ευαισθησίας. Δίνουμε τα κοινωνικά διαπιστευτήριά μας κάθε μέρα, στους πολίτες!
–Να περάσουμε στα ελληνοτουρκικά. Πόσο πρέπει να ανησυχούμε ενώ πλησιάζουν στην Τουρκία και στην Ελλάδα οι εκλογές;
Εδώ και δύο χρόνια, η ερντογανική Τουρκία έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει μία συνεχή κλιμάκωση, ένα κρεσέντο έντασης, προκλητικότητας και τοξικότητας απέναντι στη χώρα μας.
Αυτό δεν θα σταματήσει πριν τις τουρκικές εκλογές. Θα συνεχιστεί και ενδεχομένως θα κλιμακωθεί.
Δεν πιστεύω όμως, ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να περάσει το κατώφλι της λογικής προκαλώντας θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα.
Η ελληνική αποτροπή είναι και διπλωματικά και στρατιωτικά πολύ ισχυρή. Το γνωρίζει αυτό ο Τούρκος Πρόεδρος και δεν θα διακινδυνεύσει ένα επεισόδιο που θα τον οδηγήσει σε γεωπολιτικό αυτοτραυματισμό του και κατ’ επέκταση, στην πολιτική του κατάρρευση λίγο πριν από τις εκλογές.
–Αν δεν εκλεγεί ο Ερντογάν στην Τουρκία, η Ελλάδα μπορεί να προσβλέπει σε καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία στο μέλλον;
Οποιαδήποτε μεταβολή, μετά από πιθανή ήττα του Τούρκου Προέδρου δεν είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει μια περίοδος αδιατάρακτης συνέχειας.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει, τόσο πριν όσο και μετά τη διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών, να παρακολουθεί, να εξετάζει και να αναλύει με μεγάλη προσοχή και εγρήγορση τις εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία, ελπίζοντας για το καλύτερο, αλλά και προετοιμαζόμενη για το απρόβλεπτο.
–Στις ελληνικές εκλογές τώρα. Η ΝΔ εμφανίζεται βέβαιη για τη νίκη και σχεδόν σίγουρη για την αυτοδυναμία. Αν δεν επιβεβαιωθεί η σιγουριά και η βεβαιότητα των στελεχών της, τι θα συμβεί στην κυβέρνηση και στο κόμμα;
Βασική αρχή της ενημέρωσης είναι ότι δεν υπάρχουν απαντήσεις σε υποθετικές ερωτήσεις.
Ως προς το εάν πράγματι πιστεύουμε στη νίκη μας και στην αυτοδυναμία μιας νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, θέλω να σας πω ότι η ανάγκη στιβαρής και σταθερής κυβέρνησης δεν είναι μόνον επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά βασική επιδίωξη της χώρας.
Μέσα σε αυτούς τους τόσο ταραγμένους καιρούς της μεγάλης ρευστότητας και αβεβαιότητας, η Ελλάδα, λόγω των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει, δεν έχει την πολυτέλεια πολιτικής αστάθειας εξαιτίας μιας διακυβέρνησης που θα είναι αποτέλεσμα συγκολλήσεων διαφορετικών πολιτικών κομματιών.
Το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, είναι μια «κυβέρνηση πάτσγουορκ».
–Οι υποκλοπές τι ρόλο θα παίξουν στο αποτέλεσμα. Πώς να εμπιστευτείς μια κυβέρνηση που δεν εμπιστεύεται την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων; Συμφωνείτε ότι η κυβερνητική διαχείριση του θέματος είναι επιεικώς απαράδεκτη, αφού όχι μόνο δεν βοήθησε και δεν βοηθά να έρθουν “όλα στο φως”, αλλά κινήθηκε ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση;
Το ζήτημα των παρακολουθήσεων είναι αναμφισβήτητα σοβαρό. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να γίνεται εργαλείο διχασμού ή και διάβρωσης της ισχύος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Φοβάμαι ότι και τα δύο αυτά πράττει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να κάνει έναν ιδιότυπο “πολιτικό ανταρτοπόλεμο” κατά της κυβέρνησης γιατί αδυνατεί να παρατάξει συντεταγμένο πρόγραμμα με σαφή στοχοθεσία και ξεκάθαρες ιεραρχήσεις.
Το αίτημα για να βγουν όλα στο φως όπως επιβάλλεται παραμένει. Αυτό όμως το χειρίζεται εδώ και μήνες η ελληνική δικαιοσύνη, την οποία ο κ. Τσίπρας είπε ότι εμπιστεύεται απολύτως.
Δεν είναι το ζήτημα των υποκλοπών που θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών. Όσο πιο γρήγορα το κατανοήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο το καλύτερο για το πολιτικό κλίμα στην πορεία προς τις κρίσιμες κάλπες της Άνοιξης.
–Θα είστε υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας. Θα μας υποσχεθείτε “μια καλύτερη ζωή και μια ισχυρότερη Ελλάδα”, όπως το 2019 ή θα αλλάξετε σύνθημα;
Το αίτημα για καλύτερη ζωή και ισχυρότερη Ελλάδα είναι διαρκές. Παραμένει πάντα επίκαιρο ακριβώς γιατί δεν μπορεί να έχει ένα συγκεκριμένο οριστικό τέλος. Η πρόοδος θα σταματούσε να είναι πρόοδος, αν είχε σημείο τερματισμού. Όσον αφορά το σύνθημα που θα υιοθετήσω ως υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές, επιτρέψτε μου να το αποκαλύψω σε μερικές μέρες, στην κοπή της πίτας μου που θα γίνει τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου.
https://www.libre.gr/2023/01/29/koymoytsakos-sto-libre-to-teleytaio-poy-chr/