Ερώτηση:Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σε ποια κατεύθυνση θα κινούνται αυτές οι παρεμβάσεις ;
Απάντηση: Πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021, και εν όψει της τότε διαφαινόμενης ενεργειακής κρίσης, ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ, ανακοίνωσε δέσμη μέτρων στήριξης των καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Από τότε και μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει παρέμβει με μέτρα στήριξης ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ.
Η κατάσταση όμως επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο εξαιτίας της παρατεταμένης ρωσοουκρανικής σύγκρουσης. Είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε δίπλα και μαζί με τους πολίτες σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο. Έτσι, τις αμέσως προσεχείς ημέρες ανακοινώνουμε πρόσθετα μέτρα στήριξης οριζόντιας εφαρμογής που θα μειώσουν δραστικά το κόστος στους καταναλωτές. Αυτή είναι η μάχη που δίνουμε, με ένα εθνικό σχέδιο δράσης, στο εσωτερικό μέτωπο. Την άλλη παράλληλη, ταυτόχρονη και εξίσου δύσκολη μάχη, δίνουμε στο ευρωπαϊκό μέτωπο. Οι συνέπειες του πολέμου συνιστούν μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση. Επομένως, ευρωπαϊκή πρέπει να είναι και η απάντηση. Η Ελλάδα έχει προτείνει δύο μείζονες παρεμβάσεις: Πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας και ευρωπαϊκό μηχανισμό αλληλεγγύης. Θα κάνουμε τα πάντα, παντού και για όσο χρειαστεί. Θα είμαστε δίπλα και μαζί με τους πολίτες.
Ερώτηση: Πόσο αισιόδοξος είστε για την εξεύρεση λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
Απάντηση: Η κατάσταση με την παράταση του φρικώδους πολέμου εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά σε ευρωπαϊκό έδαφος, γίνεται όλο και πιο δύσκολη, όλο και πιο πολύπλοκη. Ανάλογα δύσκολη γίνεται και η πιθανότητα ταύτισης εκτιμήσεων, προτεραιοτήτων και τελικά συμφερόντων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικά όσον αφορά στο ήδη και εκ της φύσεώς του σύνθετο ενεργειακό ζήτημα. Ως εκ τούτου, είμαι πολύ συγκρατημένα αισιόδοξος. Εύχομαι να διαψευστώ. Όμως, ας περιμένουμε πρώτα τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και μία μόνο γενική επισήμανση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει την ουσία της όταν μπορεί συντονισμένα να στηρίζει τους Ευρωπαίους πολίτες, ειδικά στα δύσκολα. Διαφορετικά, αφήνει ελεύθερο χώρο στους δημαγωγούς και τους λαϊκιστές. Η απάντηση στους λαϊκιστές δεν είναι οι λογιστές. Είναι οι πολιτικοί οραματιστές που δεν διστάζουν να πάρουν και κόστος όταν διακυβεύεται κάτι πολύ μεγαλύτερο, όπως η συνοχή, η αποτελεσματικότητα και τελικά η απήχηση και νομιμοποίηση της Ευρώπης στους ίδιους του λαούς της.
Ερώτηση: Τελευταία, κάνατε λόγο όχι για τουρκική προκλητικότητα, αλλά για τουρκική απειλή. Τις σας κάνει να το πιστεύετε αυτό;
Απάντηση: Η προκλητικότητα είναι έκφραση μιας στρατηγικής. Όχι η ίδια η στρατηγική. Από το 1975 μέχρι σήμερα, η στρατηγική της Τουρκιάς είναι ξεκάθαρα αναθεωρητική. Θυμίζω την επίσημα διακηρυγμένη απειλή του casus belli. Αλλά και τα τελευταία δύο χρόνια, αυτή η πολιτική πήρε πολύ συγκεκριμένες μορφές: απόπειρα μαζικής και παράνομης παραβίασης των ελληνικών συνόρων στον Έβρο από καθοδηγημένα μεταναστευτικά κύματα, παρολίγον θερμή αναμέτρηση τους καλοκαιρινούς μήνες του 2020, αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, εάν αυτά δεν αποστρατικοποιηθούν, και πολύ πρόσφατα οι μαζικές παραβιάσεις και υπερπτήσεις νησιών μας.
Πιστεύω λοιπόν, ότι στον δημόσιο λόγο μας, ειδικά στο διεθνές περιβάλλον, είναι σκόπιμο να χρησιμοποιείται ο όρος “απειλή” αντί “πρόκληση”. Άλλωστε, η συμπεριφορά της Τουρκίας συνιστά ευθεία απειλή, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τη συνοχή της Ατλαντικής Συμμαχίας στη Νότια Πτέρυγά της. Οι σύμμαχοι και εταίροι μας οφείλουν να το κατανοήσουν. Οι Έλληνες, δεν είμαστε τρελοί να δαπανούμε τόσο μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού για αμυντικές δαπάνες. Αναγκαζόμαστε να το πράξουμε για να χαλυβδώσουμε την εθνική μας ασφάλεια έναντι συγκεκριμένης και παρούσας απειλής.
Ερώτηση: Ποια μηνύματα θα θέλατε να στείλετε μετά από την πρόσφατη επίσκεψη σας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο;
Απάντηση: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, υπό την εμπνευσμένη και διορατική ηγεσία του Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, με παρρησία, συνέπεια και σθένος, τάχθηκε από την πρώτη στιγμή κατά του πολέμου στην Ουκρανία και της ρωσικής εισβολής σε αυτήν που παραβίασε κάθε έννοια, κανόνα και αρχή του Διεθνούς Δικαίου. Την ίδια ώρα η Ρωσική Εκκλησία, λυπάμαι που το λέω, ουσιαστικά “ευλογεί” τη συνέχιση της αιματοχυσίας. Λειτουργεί περισσότερο ως κρατικός μηχανισμός, παρά ως θρησκευτικός θεσμός.
Είναι η στιγμή λοιπόν, για ανάληψη πρωτοβουλιών, τόσο της Ευρώπης όσο και των Η.Π.Α. που έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη στήριξη και ενίσχυση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Έτσι, η λάμψη του θα γίνει ακόμα πιο ισχυρή και ευεργετικά καθοδηγητική στον ορθόδοξο κόσμο.
Η σχολή της Χάλκης πρέπει να λειτουργήσει, αν είναι δυνατόν, ακόμα και μέσα στο 2023. Η αναγνώριση της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως πρέπει να γίνει επίσημη και δηλωμένη πολιτική από το τουρκικό κράτος.
Ερώτηση: Για τις επόμενες εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα εξέταζε το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ή τάσσεται υπέρ μια δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης;
Απάντηση: Απόλυτη προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική σταθερότητα, διότι αυτό έχει ανάγκη η Ελλάδα στους ταραγμένους και αβέβαιους σημερινούς καιρούς. Η σταθερότητα μπορεί να υπηρετηθεί πρωτίστως από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση είτε, εάν χρειαστεί, από κυβέρνηση συνεργασίας, στη βάση όμως συμφωνημένου, στιβαρού και οριοθετημένου κυβερνητικού προγράμματος με σαφείς προτεραιότητες. Το πρώτο, δηλαδή η αυτοδύναμη κυβέρνηση, δίνει σαφώς ισχυρότερα εχέγγυα σταθερότητας, γι’ αυτό και είναι η επιδίωξή μας. Η αυτοδυναμία είναι απολύτως εφικτή.
Ερώτηση: Τι περιμένετε από το συνέδριο του κόμματός σας που ξεκινά αύριο;
Απάντηση: Πρώτον, μία ολοκληρωμένη αποτίμηση της έως τώρα επιτυχημένης κυβερνητικής μας θητείας, η οποία, από την πρώτη μέρα, γίνεται μέσα σε ένα περιβάλλον σκυταλοδρομίας κρίσεων.
Δεύτερο και κυριότερο, εν όψει και των εκλογών του επόμενου έτους, τον καθορισμό νέων αξόνων δράσης πάντα με πυξίδα, τον λαϊκό, πατριωτικό και φιλελεύθερο χαρακτήρα της παράταξης. Με ανοικτή οικονομία, προστατευμένη κοινωνία και δίκαιη ανάπτυξη για όλους που δεν αφήνει κανέναν πίσω.