-Κύριε Κουμουτσάκο είχατε προβλέψει ότι το 2022 θα είναι έτος μεγάλων εντάσεων στα ελληνοτουρκικά. Η εξέλιξη αυτής της έντασης που μπορεί να οδηγήσει; Σε θερμό επεισόδιο ή κάποια συμβολική στρατιωτική κίνηση υπεροχής;
* Η Τουρκία κύριε Πίκουλα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την τόσο βαριά ατμόσφαιρα και την τόσο μεγάλη ένταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή και πιστεύω ότι η εκτόνωση δεν είναι το πιθανότερο σενάριο.
– Δηλαδή;
* Κοιτάξτε, η γειτονική μας χώρα έχει δυστυχώς εγκλωβιστεί σε ένα απίστευτο, σε ένα πρωτοφανές σπιράλ προκλήσεων προς την Ελλάδα. Το πιθανότερο λοιπόν σενάριο, με όλα αυτά που έχουμε ζήσει, δεν είναι η εκτόνωση αλλά η συνέχιση των προκλήσεων. Για αυτό και κανένας υπεύθυνος πολίτης, πολιτικός ή κυβερνήτης δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός επεισοδίου. Για αυτό άλλωστε και ετοιμάζεται η Ελλάδα. Κι αυτά που σας λέω δεν τα λέω έτσι αυθαίρετα. Προκύπτουν από όσα λένε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Είμαστε έτοιμοι και για την ειρήνη αλλά και για να προστατεύσουμε, αν χρειαστεί, την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική αξιοπρέπεια και τα συμφέροντα της Ελλάδας…
-Πολλοί λένε ότι η πολεμική ρητορική που αρθρώνεται από τον Ερντογάν τον βοηθάει δημοσκοπικά σε σχέση με τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ωστόσο, και στην Ελλάδα η κυβέρνηση παίρνει πόντους από την σκληρή γραμμή άμυνας απέναντι στην Τουρκία.
* Έχετε δίκιο όσον αφορά το πολιτικό κλίμα στην Τουρκία. Είναι όντως πάρα πολύ τοξικό. Οι σχέσεις με την Ελλάδα αποτελούν πλέον ένα σοβαρό κομμάτι της πολιτικής και κομματικής της αντιπαράθεσης. Άλλωστε το έχετε δει κι εσείς, η αντιπολίτευση πολλές φορές σπρώχνει τον πρόεδρο Ερντογάν σε πιο ακραίες τοποθετήσεις… Όσον αφορά τα δική μας κυβέρνηση πρέπει να σας πω ότι δεν επηρεάζεται από τις τουρκικές προκλήσεις και τις αντιμετωπίζει με ψυχραιμία μεν αλλά και με αποφασιστικότητα. Ταυτόχρονα εφαρμόζει με υπευθυνότητα τη δική της οικονομική και κοινωνική πολιτική με σοβαρά, μετρημένα και κοστολογημένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας. Τα μέτρα αυτά έχουν ως στόχο τους την ανακούφιση κυρίως των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης. Ο ελληνικός λαός παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, έχει εκτιμήσει την έντιμη και υπεύθυνη κυβερνητική πολιτική και αυτή την εκτίμησή του είμαι βέβαιος πως θα την εκφράσει θετικά με την ψήφο του στις προσεχείς εκλογές δίνοντας και πάλι αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία…
-Με ποιες κινήσεις μπορεί η Ελλάδα να κινηθεί απέναντι στην ενεργοποίηση του τουρκολιβυκού συμφώνου; Μήπως η περιοχή νοτίως της Κρήτης, γίνει η νέα εστία έντασης;
* Οι τελευταίες συμφωνίες της Άγκυρας με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης έχουν ήδη προκαλέσει σοβαρές αρνητικές αντιδράσεις και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό της Λιβύης. Πώς μπορεί επομένως να ενεργοποιηθεί κάτι που είναι παράνομο; Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα μπορεί να αντιδράσει και να κινηθεί σε τέσσερις άξονες. 1ον να ξεκαθαρίσει ότι ούτε αναγνωρίζει και ούτε δεσμεύεται από αυτές τις συμφωνίες, 2ον να προχωρήσει σε πλήρη ενημέρωση εταίρων, συμμάχων και χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, 3ον να αναλάβει από κοινού με την Αίγυπτο πρωτοβουλίες εξουδετέρωσης των συμφωνιών αυτών και 4ον να εξετάσει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης…
-Μιας και αναφέρατε αυτό τελευταίο, πιστεύετε κι εσείς, αυτό που αρκετοί υποστηρίζουν, ότι δηλαδή ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων νότια της Κρήτης;
*Ειδικά για αυτό πρέπει να σας πω ότι έχω απόλυτη συνείδηση της πολυπλοκότητάς του. Γνωρίζω καλά τις πιθανές νομικές, πολιτικές, διπλωματικές και επιχειρησιακές παραμέτρους και προεκτάσεις μιας τέτοιας απόφασης. Εκτιμώ όμως ότι στη βάση της γνωστής διπλωματικής αρχής “οι απόντες έχουν πάντα άδικο”, η Ελλάδα έχει και συμφέρον και κυριαρχικό δικαίωμα για να προχωρήσει στον κατάλληλο χρόνο σε αυτή την κίνηση. Μια στρατηγική κίνηση την οποία επεξεργάζεται το υπουργείο Εξωτερικών τα τελευταία δύο χρόνια, όπως άλλωστε έχει ήδη δηλώσει ο υπουργός, ο Νίκος Δένδιας. Η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα στις εξελίξεις, όπως έκανε με τις συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο και την Ιταλία και την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο και νότια της Πελοποννήσου…
-Αρκετοί πιστεύουν ότι εάν τελικά ο Ερντογάν φύγει από την εξουσία, ίσως αυτοί που έρθουν είναι ακόμα χειρότεροι σε ρητορική και πρακτική. Μήπως τελικά μάς συμφέρει η παραμονή Ερντογάν;
*Εγώ δεν ασπάζομαι το σκεπτικό που λέει ότι αν φύγει ο Ερντογάν από την εξουσία, θα βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πολύ απλά γιατί η γεωστρατηγική της Τουρκίας έχει χαραχθεί από τη δεκαετία του 70, είναι μακροπρόθεσμη, μονής αναθεωρητικής κατεύθυνσης σε βάρος της Ελλάδας και ανεξάρτητη από αλλαγές κυβερνήσεων. Αρκεί και μόνο να παρατηρήσετε πόσο πιο τοξική γίνεται πολλές φορές η αντιπολίτευση έναντι της χώρας μας και είμαι βέβαιος πως θα συμφωνήσετε σε αυτό…
-Ποια είναι η γνώμη σας για τον νέο Τούρκο πρεσβευτή Τσαγατάι Ερτιγιές;
*Ο κ. Ερτιγιές είναι ένας ικανός επαγγελματίας διπλωμάτης, γνώστης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ειδικότερα των κρίσιμων αεροναυτιλιακών θεμάτων. Τον ακολουθεί φήμη σκληρού στις θέσεις και επίμονου στις διαπραγματεύσεις διπλωμάτη. Η επιλογή του ως πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, ως προς τη σημειολογία της, είναι δύσκολο να θεωρηθεί ως μια κίνηση εκτόνωσης της σημερινής βαριάς ατμόσφαιρας στις σχέσεις των δύο χωρών. Εύχομαι ειλικρινά να διαψευσθώ…
-Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογική αναμέτρηση. Αυτό δεν αφορά μόνο στα κόμματα αλλά και στους υποψηφίους. Πολιτεύεστε στον Βόρειο τομέα της Αθήνας. Σκληρός ο ανταγωνισμός. Ετοιμάζεστε;
* Από την επομένη των προηγούμενων εκλογών δεν σταμάτησα να επικοινωνώ με τους πολίτες και τους συμπολίτες μου στον βόρειο τομέα. Δεν έβαλα ποτέ ένα γραφείο ανάμεσά μας. Αντίθετα με ό,τι ίσως νομίζει κάποιος ο Βόρειος Τομέας δεν είναι η εκλογική περιφέρεια των εύπορων μεγαλοαστών. Θα έλεγα ότι στην εκλογική μας περιφέρεια είναι παρούσα όλη η κοινωνία. Με όλες τις διαστρωματώσεις και τα “πρόσωπά” της. Μόνο εάν σφίξεις το χέρι, δεις τα μάτια και ακούσεις δια ζώσης τις ανησυχίες και τα προβλήματα μπορείς να λογίζεσαι εκπρόσωπος των πολιτών. Η τηλεόραση και τα social media βοηθούν αλλά ποτέ μα ποτέ δεν υποκαθιστούν την ανθρώπινη επαφή. Ούτε η “αυθεντία”, ούτε η “εξουσία”, ούτε η “επωνυμία”, ούτε διάφοροι μηχανισμοί μπορούν να νικήσουν τη ζεστασιά της ανθρωπιάς. Αυτή είναι η προσωπική και πολιτική μου πυξίδα. Μαζί με τους πολίτες για τους πολίτες.