Την τελευταία διετία, η Τουρκία έχει εγκλωβιστεί σε ένα πρωτοφανές σπιράλ προκλήσεων προς την Ελλάδα, κάτι που δεν της αφήνει πολλά περιθώρια για κινήσεις εκτόνωσης. Αντιθέτως, σύμφωνα με όσα έχουμε βιώσει, πιθανότερο σενάριο είναι η συνέχιση αυτών των προκλήσεων και η κλιμάκωσή τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την πλευρά της Τουρκίας, μόλις μια μέρα μετά τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου- Ακάρ στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Τούρκου υπουργού. Η συγκεκριμένη στρατηγική δείχνει, για άλλη μια φορά, ότι στόχος της Τουρκίας είναι το «Ή διαπραγματεύεστε για όλα ή σας απειλούμε με κρίση».
Βαδίζοντας προς τις τουρκικές εκλογές του 2023, οι οποίες συμπίπτουν χρονολογικά τόσο με τις ελληνικές όσο και με τις κυπριακές, το πολιτικό κλίμα στην Τουρκία είναι ιδιαιτέρως τοξικό, ενώ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν σημείο αναφοράς της πολιτικής και κομματικής αντιπαράθεσης, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να διεκδικούν, μέσω λόγου και έργων, τα πρωτεία για το πιο σκληρό, θρασύ και προκλητικό πρόσωπο απέναντι στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, παραμένει η απειλή του casus belli, σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από την κεφαλή μας, σε περίπτωση που κάνουμε χρήση του αναφαίρετου δικαιώματός μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, στα 12 ναυτικά μίλια.
Τονίζω ότι είμαστε η μοναδική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που απειλείται ευθέως με πόλεμο από συμμαχική χώρα, εδώ και είκοσι επτά χρόνια!
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που συνάπτονται παράνομα τουρκολιβυκά μνημόνια, τα οποία δεν αναγνωρίζονται από καμία χώρα της περιοχής.
Η Ελλάδα οφείλει να είναι πάντα έτοιμη για το πρωταρχικό μέλημά της στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, την ειρήνη.
Ως απάντηση σε όλα αυτά, η κυβέρνηση θωρακίζεται τόσο με ανανέωση του εξοπλισμού της όσο και με ισχυρές συμμαχίες.
Την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με Αίγυπτο και Ιταλία, αλλά και την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια σε Ιόνιο και Νότια Πελοπόννησο πρέπει να διαδεχτεί, σε κατάλληλο χρόνο, η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, νοτίως της Κρήτης. Η χώρα μας έχει συμφέρον και κυριαρχικό δικαίωμα για να προχωρήσει σε μια τέτοια στρατηγική κίνηση.
Είμαστε πάντα έτοιμοι να προστατεύσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα, την εθνική αξιοπρέπεια και τα συμφέροντα της Ελλάδας με οποιονδήποτε τρόπο, σε περίπτωση που χρειαστεί.