Aφορά στην προβολή του ζητήματος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και περιλαμβάνει πρωτοβουλίες όπως η τριμερής διαβούλευση Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας «Eastern Mediterranean Migration Route Initiative (EMMRI)», τον Οκτώβριο 2019, με στόχο την κινητοποίηση των ευρωπαίων εταίρων και θεσμών σχετικά με τις μεταναστευτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ευρωπαϊκών θεσμών πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων με τους αρμόδιους Υπουργούς Μετανάστευσης. Επίσης, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υποδέχθηκε και ενημέρωσε σχετικά με την ελληνική πολιτική για το μεταναστευτικό ζήτημα την αντιπροσωπεία της γερμανικής βουλής και στελέχη της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ιταλικής βουλής, καθιερώνονταςταυτόχρονα τη συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς στον τομέα της μετανάστευσης.
Επιπλέον, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις στους ευρωπαϊκούς φορείς αναδείξαμε την πρωτεύουσα ανάγκη για διαμόρφωση ενός στιβαρού και αποτελεσματικού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επιστροφών.
Ακόμη, έχοντας ως γνώμονα την εξεύρεση μακροχρόνιας λύσης στο μεταναστευτικό ζήτημα, καταθέσαμε την πρότασή μας για την καταπολέμηση των παράνομων δικτύων διακίνησης μεταναστών στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της ΕΕ, τον Φεβρουάριο 2020. Μάλιστα, υπεγράφη, τον Απρίλιο 2020, Στρατηγικό Σχέδιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ για πρώτη φορά εντάχθηκε το μεταναστευτικό ζήτημα στο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα ασφάλειας και στην πολιτική επιστροφών σε τρίτες χώρες.
Τέλος, η Ελλάδα μετά από συντονισμένες και επίμονες ενέργειες πολλών μηνών αναμένεται να προσχωρήσει στο Διεθνές Κέντρο για την Ανάπτυξη Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD) κάτι που θα ενισχύσει το κύρος και το ειδικό βάρος της χώρας μας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς διεργασίες για την διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου.