Την εβδομάδα που πέρασε, η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στις τουρκικές εκλογές. Η αναμέτρηση του Προέδρου Ερντογάν με τη συνασπισμένη υπό τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έληξε χωρίς την απαραίτητη για την εκλογή Προέδρου πλειοψηφία. Ωστόσο, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, εξασφάλισε πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές. Το εκλογικό αποτέλεσμα κατέδειξε μια διαιρεμένη χώρα η οποία εισέρχεται σε νέα εκλογική αναμέτρηση εν μέσω πόλωσης, αμφισβητήσεων και οικονομικής αβεβαιότητας που εντείνει η σκληρή πολιτική αντιπαράθεση. Στις 28 Μαΐου, τον λόγο θα έχει και πάλι ο τουρκικός λαός. Σε κάθε περίπτωση, στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικές μεταβολές.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η δική μας θέση είναι σταθερή: επιθυμούμε την ειρηνική συνύπαρξη των δυο χωρών, στο πλαίσιο των αρχών καλής γειτονίας βάσει των προβλεπόμενων από το διεθνές δίκαιο. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει επιτύχει να συνδυάσει μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη με μια πολυεπίπεδη διπλωματική δράση. Έχει παραχθεί πολύ σημαντικό αμυντικό και διπλωματικό “έργο” που επιτρέπει στη χώρα μας τακτική αποφασιστικής ψυχραιμίας.
Οι τουρκικές εκλογές δεν μονοπωλούν παρόλα αυτά τη διεθνή επικαιρότητα. Η παρατεινόμενη αβεβαιότητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η κατάσταση στο Σουδάν και οι κίνδυνοι για την ασφάλεια στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, το αδιέξοδο στη Συρία, το εύθραυστο σκηνικό στον Λίβανο, το Παλαιστινιακό, η κατάσταση στο Ιράκ, η συνεχιζόμενη κρίση στην Υεμένη, συνιστούν μερικές μόνον από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή μας. Εν μέσω της περιφερειακής αστάθειας, το Κυπριακό πρόβλημα, παραμένει ένα από τα κρίσιμα προβλήματα. Για την Ελλάδα, το Κυπριακό και η επίλυσή του στο πλαίσιο των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών συνιστά κορυφαίο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής.
Πέραν αυτού, στη διεθνή σκηνή στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει μεγάλη κινητικότητα. Συγκεκριμένα, στις 19 Μαΐου, η Σύνοδος Κορυφής των G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας θα εστιάσει την προσοχή των πλουσιοτέρων στον κόσμο κρατών, μεταξύ άλλων, στα μεγάλα προβλήματα ασφάλειας από τον Ειρηνικό μέχρι την Ουκρανία. Την ίδια ημέρα, η Αραβική Σύνοδος Κορυφής που θα φιλοξενήσει η Σαουδική Αραβία με την παρουσία του Προέδρου της Συρίας -μετα δεκαετία αποκλεισμού από τον αραβικό κόσμο- θα ασχοληθεί με τις προκλήσεις και τις ανατροπές που συνιστούν το εύθραυστο τοπίο της ευρύτερης περιοχής μας.
Την ερχόμενη Κυριακή, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για την πορεία που θα ακολουθήσει στο προσεχές μέλλον, η δική μας χώρα. Για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στο απρόβλεπτο και ανασφαλές περιβάλλον, απαιτείται να εξασφαλίσει πρωτίστως σταθερή και στιβαρή διακυβέρνηση, ισχυρή οικονομία, αμυντική θωράκιση και πολιτική σταθερότητα. Την τετραετία που πέρασε η Ελλάδα, εν μέσω μεγάλων και κρίσιμων προκλήσεων, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και οικονομικής ανόρθωσης. Συμμετείχε ενεργά στις ευρωπαϊκές αλλά και σε περιφερειακές προσπάθειες για την αντιμετώπιση κρίσεων και προκλήσεων ασφάλειας στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή, και συνέβαλε στον σχεδιασμό αποφάσεων και κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών, ιδίως στα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος. Οι προσπάθειες καταβλήθηκαν με πλήρη επίγνωση ότι μια οικονομικά ισχυρή, εκσυγχρονισμένη χώρα είναι σε θέση να ασκήσει στιβαρή πολιτική και να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα και ευκαιρίες για την προώθηση των ελληνικών θέσεων και συμφερόντων. Οι σημερινές προκλήσεις είναι πολλές, συνεχώς αυξανόμενες σε αριθμό αλλά και σε πολυπλοκότητα. Για να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά είναι σημαντικό να σκεφτούμε πώς θέλουμε την Ελλάδα του αύριο και πώς θα της εξασφαλίσουμε το μέλλον που θέλουμε και της αξίζει.
Η επιλογή είναι μια γιατί μία είναι και η αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης. Εκείνη που καταθέτει στην κρίση των πολιτών η Νέα Δημοκρατία.
https://www.capital.gr/me-apopsi/3715898/oi-diethneis-prokliseis-apaitoun-stibares-kuberniseis/