(Αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις)
Μ. Σπυράκη: Οι πλειστηριασμοί είναι το πιο ισχυρό δείγμα της αναλγησίας αυτής της Κυβέρνησης. Από την 1η Ιανουαρίου του 2018 δεν υπάρχει κανένα, μα κανένα πλαίσιο προστασίας για τη λεγόμενη λαϊκή κατοικία. Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε επιλέξει και είχε προστατεύσει μέχρι τέλους την πρώτη κατοικία. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναζητά τη σωτηρία της οικονομίας στους πλειστηριασμούς, την ώρα που ανέχεται τον παράνομο τζόγο και συνάπτει, κατά συρροή, σχέσεις με διαπλεκόμενους παλιούς και νέους βαρόνους και μεσάζοντες.
Κ. Τασούλας: Στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας κάλυψε τον κ. Καμμένο. Ήταν μεν έτσι ως εικόνα, αλλά στην ουσία, 14 ώρες μετά, στην Επιτροπή Εξοπλισμών, είχαμε άδειασμα του κ. Καμμένου. Με την επίκληση της, όχι πλέον αναιμικής όπως νόμιζα στην αρχή, αλλά υποκριτικής επίκλησης της Υεμένης του κ. Φίλη, που υιοθέτησαν πλήρως οι συνάδελφοι, ζητούν την επανεξέταση της απόφασης του Ιανουαρίου του ’17, λόγω του ότι αυτές οι σφαίρες, αυτά τα βλήματα θα πλήξουν αθώους.
Είπε η κυρία Σπυράκη εξονυχιστικά ότι δεν είναι η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου της 13ης Σεπτεμβρίου, που για πρώτη φορά μίλησε για Υεμένη και για ανθρωπιστική κρίση, ούτε καν η χθεσινή. Έχουμε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Φεβρουαρίου του ’16, το οποίο πάει και πιο πίσω, πάει και στον Ιούλιο του ’15.
Από τα πρακτικά της Επιτροπής που είχαμε προχθές, την Τρίτη, προκύπτει ότι θα γίνει μια συνεδρίαση την μεθεπόμενη εβδομάδα με θέμα την επανεξέταση της επίμαχης απόφασης. Η επίμαχη απόφαση αφορά 300.000 εκρηκτικά βλήματα. Δεν είναι μόνο αυτή η απόφαση. Υπάρχουν και άλλες αποφάσεις, σε άλλες ημερομηνίες που έχουν αποφασισθεί μέσω πάλι διακρατικής συμφωνίας μεταβιβάσεις πυρομαχικών προς την ίδια χώρα. Γιατί οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν ζήτησαν την ανάκληση, την επανεξέταση και αυτών των αποφάσεων;
Γ. Κουμουτσάκος: Από τη χθεσινή – μετά από πολλά εμπόδια – ανάγνωση δύο μόνο τηλεγραφημάτων, ελάχιστο και επιλεκτικό υποσύνολο μιας πολυσέλιδης αλληλογραφίας, όπως είπα και χθες τα ερωτήματα και αυξάνονται και ενισχύονται. Και τα συμπεράσματα είναι καταλυτικά για την Κυβέρνηση.
Συμπέρασμα πρώτο: Η Σαουδική Αραβία ήθελε οπωσδήποτε απευθείας συμφωνία μεταξύ Κυβερνήσεων. Διότι, όπως έλεγε, ήθελε να πληρώσει οποιαδήποτε πραγματική τιμή του υλικού, αλλά όχι μίζα. Είτε σε μεσάζοντες είτε σε ενδιάμεσες χώρες.
Συμπέρασμα δεύτερο: Οι διπλωμάτες έκαναν άριστα τη δουλειά τους. Επιτέλεσαν το καθήκον τους με επαγγελματισμό, με σοβαρότητα και με εντιμότητα. Και, όμως: Μια αδίστακτη εξουσία τους λοιδόρησε και τους διέσυρε δημόσια. Την ίδια ώρα, που δεν τους επιβάλλει και καμία ποινή.
Υπάρχουν δύο ερωτήματα καταλυτικά. Ή οι διπλωμάτες αυτοί δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους και τότε γιατί δεν τιμωρούνται; Ή την έκαναν καλά – όπως εμείς πιστεύουμε, είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό – τότε γιατί λοιδορούνται;
Έδωσε μια συνέντευξη ο κ. Υπουργός των Εξωτερικών πριν λίγο, την οποία πληροφορήθηκα, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και λέει ότι ο ίδιος δεν μίλησε ποτέ για κανέναν διπλωμάτη δημόσια. Από αυτή την πρόταση βγαίνουν ορισμένα συμπεράσματα. Πρώτο συμπέρασμα ότι αδειάζει τις λοιδορίες που εξαπέλυσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας εναντίον του προξένου, παίρνει αποστάσεις από αυτόν. Και δεύτερον ότι κάνει το ίδιο για αυτά τα οποία υπονόησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.
Μ. Σπυράκη : Το πρώτο και το βασικό – όπως είπε ο κ. Τασούλας – η Κυβέρνηση επιδεικνύει εκ των υστέρων μια υποκριτική ευαισθησία σε σχέση με το ζήτημα των οπλισμών που προορίζονται προς τη Σαουδική Αραβία, δεδομένου ότι το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναφέρεται στον έλεγχο των όπλων προς τη Σαουδική Αραβία ξεκινά από το Φεβρουάριο του 2016. Καταλαβαίνετε ότι ήταν ήδη γνωστό όταν πήγε η διακρατική συμφωνία στη Βουλή προς γνωμοδότηση, όπως είπε ο κ. Τασούλας, ως το παλαιότερο μέλος της Επιτροπής αυτής.
Το δεύτερο είναι – όπως θύμισε ο κ. Τασούλας – ότι υπάρχουν και άλλες συμφωνίες, οι οποίες έχουν εγκριθεί κατά τον ίδιο τρόπο από την ίδια Επιτροπή προς τη Σαουδική Αραβία, για τις οποίες η Κυβέρνηση δεν επιδεικνύει την ίδια όψιμη ευαισθησία για το πρόβλημα της εξαγωγής όπλων προς τη Σαουδική Αραβία. Οι άλλες αυτές συμφωνίες μένει να φανεί πως θα εξελιχθούν και τι θα γίνει. Πάντως, ο κ. Τασούλας – με βάση τα έγγραφα που έχει στα χέρια του και τα οποία έχουν δημοσιοποιηθεί – δείχνει ότι ο κ. Παπαδόπουλος επιδείκνυε
ειδικό ενδιαφέρον και για τις άλλες συμφωνίες και όχι μόνο για τη συμφωνία των βλημάτων. Ειδικά ως προς το ότι η Κυβέρνηση έρχεται στη Βουλή και στην Ειδική Επιτροπή και ζητά από την Ειδική Επιτροπή αναστολή αυτής της συμφωνίας. Είναι προφανές ότι το πρόβλημα με τη γίδα υπάρχει. Φαίνεται και αναζητείται πρόσχημα και προπέτασμα καπνού.
Σε ό,τι αφορά όσα είπε ο κ. Κουμουτσάκος είναι εμφανές ότι υπάρχει ένα σοβαρότατο ζήτημα με την αξιοπιστία των όσων εγείρει το Υπουργείο Εξωτερικών και ειδικά μετά από τα όσα εμφανίστηκαν στη Βουλή σε βάρος διακεκριμένων διπλωματών. Όσα σας είπε ο κ. Κουμουτσάκος είναι δηλώσεις που γίνονται ακριβώς μια μέρα μετά την ανάγνωση των τηλεγραφημάτων που ο πρωθυπουργός ζήτησε να γίνουν στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Κουμουτσάκος ήταν πληρεξούσιος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Τέλος, κλείνοντας – και στο ερώτημα για τη θέση της Νέας Δημοκρατίας – καταστήσαμε σαφές ότι το βάρος της ευθύνης για αυτή την επιλογή ανήκει στην Κυβέρνηση και ότι η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αλλά το βάρος της ευθύνης είναι στην Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση αποφάσισε στο ΚΥΣΕΑ, η Κυβέρνηση έφερε στη Βουλή τη σχετική συμφωνία, η Κυβέρνηση πάει τώρα για μια από τις συμφωνίες που πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη να την περάσει από τη Βουλή με όψιμη επιλεκτική ευαισθησία, η Κυβέρνηση θα την ακυρώσει και θα μας δώσει και μια εξήγηση για το τι απέγιναν τα 66 εκ.