ΕΡ Η επιστροφή των θεσμών και η αποδοχή της κυβέρνησης για προνομοθέτηση μέτρων απομακρύνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;
ΑΠ Η Κυβέρνηση επιμένει να ζει την ταπεινωτική συνθηκολόγηση ως θρίαμβο. Έλεγε πως δεν μπορεί να ψηφίσει μέτρα που θα είναι υπό αίρεση. Και το απέδειξε. Τα μέτρα που θα ψηφίσει δεν θα είναι υπό αίρεση. Θα εφαρμοστούν – όπως ομολόγησε ο εκπρόσωπός της – σε κάθε περίπτωση, από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Και τα μέτρα αυτά θα αφορούν αφενός στη μείωση του αφορολογήτου και αφετέρου στην περικοπή συντάξεων. Χτυπούν όλους τους φορολογούμενους και πιο πολύ τους οικονομικά ασθενέστερους και τους συνταξιούχους. Δεν νομίζω, λοιπόν, ότι επιβάλλοντας τα μέτρα αυτά απομακρύνει τις πρόωρες εκλογές. Εκείνους που εξαπάτησε απομακρύνει.
ΕΡ Οι εξελίξεις αποδυναμώνουν το σενάριο ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιο για επιστροφή στη δραχμή;
ΑΠ Κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος με τον κ. Τσίπρα. Δεν κατάφερε να μάθει από τα ίδια του λάθη. Τα ίδια έκανε και το 2015 όταν πάλι στις 20 Φεβρουαρίου συμβιβάζονταν στο Eurogroup για τη λεγόμενη «συμφωνία – γέφυρα». Και είδαμε όλοι τι ακολούθησε. Μην ξεχνάμε πως όταν έσερνε τη χώρα εκτός προγράμματος, στο κλείσιμο των τραπεζών, στα capital controls και στην πόρτα της εξόδου από την Ευρωζώνη είχε στα χέρια του το PlanX, που περιέγραφε τις δραματικές καταστάσεις που θα ακολουθούσαν. Και όμως: Πήγε τη χώρα ως εκεί. Σήμερα παίζει και πάλι με το χρόνο μήπως και κρατηθεί μια μέρα παραπάνω στο Μαξίμου. Η αξιολόγηση αυτή έπρεπε να κλείσει πριν ένα χρόνο. Μετά είπαν πως θα έκλεινε στις αρχές Δεκεμβρίου, μετά στο τέλος Δεκεμβρίου, τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο. Και τώρα στο αόριστο μέλλον. Δεν τους εμπιστευόμαστε.
ΕΡ Εφόσον η αξιολόγηση κλείσει, μπορείτε εκ νέου να επιμένετε σε πρόωρες εκλογές;
ΑΠ Μακάρι η αξιολόγηση να κλείσει αύριο το πρωί. Διότι – όπως ήδη αποδεικνύεται – όσο αργεί, τόσο περισσότερο κοστίζει στους πολίτες. Αυτό βεβαία δεν αλλάζει τη στρατηγική μας. Διότι εμείς δεν ζητήσαμε εκλογές με βάση το ενδεχόμενο να μην κλείσει η αξιολόγηση. Αντιθέτως, μάλιστα. Πιστεύουμε στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής. Γιατί αυτό χρειάζεται η χώρα. Για να έρθουν στη χώρα επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Άλλη λύση δεν υπάρχει.
ΕΡ Η ένταση με την Τουρκία γίνεται εσωτερική κατανάλωση ή πιστεύετε ότι ο Ερντογάν μπορεί να φτάσει ακόμα και στην πρόκληση θερμού επεισοδίου;
ΑΠ Προφανώς υπάρχουν σκοπιμότητες εσωτερικής κατανάλωσης. Συνδέονται κυρίως με το δημοψήφισμα που ετοιμάζει ο Τ. Ερντογάν για την αλλαγή του πολιτειακού συστήματος και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων που έχει ως Πρόεδρος. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να καθησυχάζει. Διότι στην προσπάθειά του να ικανοποιήσει τους εθνικιστές υιοθετεί ολοένα και περισσότερο την επικίνδυνη λογική τους. Την πρόκληση, την ένταση, την παραβατική συμπεριφορά. Αυτό όμως δεν ηρεμεί τους εθνικιστές. Προκαλεί επιπλέον εθνικιστικές αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης. Και ο ανταγωνισμός αυτός οδηγεί σε ακρότητες με απρόβλεπτη έκβαση. Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο είχα επισημάνει από το βήμα της Βουλής ότι η Τουρκία θα επιδιώξει επικίνδυνη διατήρηση αν όχι κλιμάκωση της έντασης.
ΕΡ Η αντιευρωπαϊκή ρητορεία Τραμπ αλλά και οι δυνάμεις του λαϊκισμού που ενισχύονται στην Ευρώπη θεωρείτε ότι μπορούν να αποτελέσουν τον καταλυτικό παράγοντα προκειμένου οι ευρωπαϊκές δυνάμεις να ξαναβρούν το βηματισμό τους και να προχωρήσουν γρήγορα στην ευρωπαΐκή ολοκλήρωση;
ΑΠ Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως όταν στο σπίτι μας χαλάσει κάποιος σωλήνας, δεν γκρεμίζουμε το σπίτι. Το επιδιορθώνουμε. Όποιες λοιπόν κι αν είναι οι αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος – και πράγματι υπάρχουν – είναι καιρός να καταλάβουμε ότι χρειάζεται να έχουμε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Κι αυτό ισχύει σήμερα πολύ περισσότερο από κάθε άλλη χρονική περίοδο. Η Ευρώπη χρειάζεται ηγέτες που να εμπνεύσουν και να φέρουν πιο κοντά του λαούς.