Για να μην είναι η φετινή επέτειος της Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά της εμπορίας ανθρώπων ένας απλός αστερίσκος, ένα στιγμιαίο ‘τουίτ’ ευαισθησίας
Οι επέτειοι είναι παρεξηγήσιμες ημέρες. Σε εμάς τους πολιτικούς συχνά προσάπτεται η κατηγορία ότι μας απασχολεί ένα θέμα μόνο την συγκεκριμένη ημέρα και μετά δεν κάνουμε τίποτα ουσιαστικό για το όποιο ζήτημα. Το μόνο που κάνουμε είναι να βγάλουμε ένα επετειακό μήνυμα και μέχρι εκεί. Άντε να το ξαναθυμηθούμε την επόμενη χρονιά και να ξαναβγάλουμε μήνυμα. Ίσως όχι αδίκως.
Η αυτοκριτική μου δεν οφείλεται σε κάποια διάθεση θυματοποίησης αλλά στη θλιβερά ρεαλιστική διαπίστωση ότι μέσα στη φρενήρη καθημερινότητα κάποιες φορές δεν στεκόμαστε να σκεφτούμε ουσιαστικά και σε βάθος τι πραγματικά αφορά η κάθε επετειακή ημέρα. Όμως πρέπει να το κάνουμε. Οφείλουμε να το κάνουμε.
Ας σκεφτούμε λοιπόν. 18 Οκτωβρίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει 15.846 καταγεγραμμένα θύματα εμπορίας ανθρώπων μόνο στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση την περίοδο 2013-2014. Σημαίνει 21.000.000 συνανθρώπους μας παγκοσμίως οι οποίοι οδηγούνται παρά τη θέλησής τους στη σεξουαλική εκμετάλλευση και την καταναγκαστική εργασία. Ψυχροί αριθμοί. ‘Ίσως ναι. Αριθμοί όμως που μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να σκύβουμε το κεφάλι από ντροπή και μόνο στην ιδέα ότι μια πρακτική που ίσως κάποιοι νομίζουν ότι είχαμε ‘θάψει’ σε ένα ιστορικό παρελθόν, παραμένει ισχυρή υπενθύμιση ότι κάτι δεν κάνουμε καλά όλοι.
Ας μην πούμε λοιπόν, ‘εμένα δε με αγγίζει’, ή ‘είναι μακριά από το σπίτι μου’. Η απάντηση είναι να μπούμε στη θέση του άλλου. Να φανταστούμε τη διαδρομή του. Να προσπαθήσουμε να βιώσουμε τον εγκλωβισμό και την απελπισία του. Να σκεφτούμε ότι αν δεν συμβεί σε εμάς τους ίδιους, θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί στο παιδί μας ή τον/την σύντροφό μας.
Να δείξουμε λοιπόν, την πραγματική μας βούληση να σπάσει η βαριά αυτή αλυσίδα εκμετάλλευσης συνανθρώπων μας μέσα από πολιτική πράξη και δράση. Να θεσπίσουμε επιτέλους πανευρωπαϊκά ενιαίους κανόνες και κοινές και αυστηρές κυρώσεις για τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων στον τομέα της εμπορίας ανθρώπων.
Για να μην είναι η φετινή επέτειος της Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά της εμπορίας ανθρώπων ένας απλός αστερίσκος, ένα στιγμιαίο ‘τουίτ’ ευαισθησίας.
Για να μην είναι και η επέτειος της επόμενης χρονιάς μία ακόμα ενοχική υπενθύμιση αδιαφορίας.