Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τάχθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία κατά του ποσοστού επιβολής αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας στις γεωργικές άμεσες ενισχύσεις που πρότεινε η Κομισιόν για το οικονομικό έτος 2014.
Σχετικά επισημαίνονται τα εξής:
α) Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέβη σε επανακαθορισμό του ποσοστού αναπροσαρμογής των αμέσων ενισχύσεων από 4,98% (πρόταση της Κομισιόν) σε μόλις 0,74%.
Η Κομισιόν έχει εισηγηθεί μείωση του συνολικού ύψους των αμέσων ενισχύσεων για το 2014 κατά 1.471,4 εκατ. ευρώ, προκειμένου να τηρηθεί το ανώτατο όριο του προϋπολογισμού της ΚΑΠ για το 2014, καθώς και να χρηματοδοτηθεί το Αποθεματικό, που θα συσταθεί, για τη διαχείριση κρίσεων στον γεωργικό τομέα. Η Ελλάδα έχει διατυπώσει την άποψη ότι το ταμείο για τη διαχείριση των κρίσεων στον γεωργικό τομέα θα πρέπει να τεθεί εκτός προϋπολογισμού ΚΑΠ.
Σημειώνεται ότι η αρχικά προταθείσα από την Ε. Επιτροπή περικοπή -κατά 4,98%- στηρίζεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (7/8 Φεβρουαρίου 2013) σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020.
Αντίθετα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βασίστηκε στις αρχικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ΠΔΠ 2014-2020 και στη σχετική διαπραγματευτική εντολή που έχει το ίδιο υιοθετήσει (13.03.2013). Υπενθυμίζεται ότι, μετά την αρνητική στάση του Ε. Κοινοβουλίου, βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με το Συμβούλιο για το ΠΔΠ. Σε αυτήν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μένει σταθερό στη διεκδίκηση ενός φιλόδοξου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την επόμενη προγραμματική περίοδο.
β) Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιπλέον, υποστήριξε την πρόταση απαλλαγής από την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας των αμέσων ενισχύσεων των οποίων το ποσό δεν υπερβαίνει το όριο των 5.000 ευρώ ανά γεωργό.
γ) Ως ιδιαιτέρως θετική για την Ελλάδα κρίνεται η υιοθέτηση τροπολογίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την εξαίρεση από την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας των αμέσων ενισχύσεων που προορίζονται σε γεωργούς των “μικρών” νησιών του Αιγαίου.
Η υπερψήφιση της τροπολογίας υπήρξε αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών της Κ.Ο. της ΝΔ στο ΕΚ, και συνιστά εισήγηση του Αντιπροέδρου του ΕΚ Γ. Παπαστάμκου σε συνέχεια των ευνοϊκών ρυθμίσεων που επετεύχθησαν με την πρόσφατη Έκθεσή του για την αναθεώρηση του ειδικού καθεστώτος για τα μικρά νησιά του Αιγαίου.
***
Ο ευρωβουλευτής ΝΔ, Γ.Κουμουτσάκος δήλωσε σχετικά:
“Η υπερψήφιση του κειμένου από τη συντριπτική πλειοψηφία των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνιστά σημαντική θετική εξέλιξη για τη χώρα μας και τους Έλληνες αγρότες, με ειδική μέριμνα για τους γεωργούς των μικρών νησιών του Αιγαίου.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας εργάστηκε δραστήρια για να διασφαλίσει την αίσια έκβαση αυτής της κρίσιμης ψηφοφορίας, παρά τις σοβαρές αντιδράσεις που είχαν εκφραστεί και εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η προηγηθείσα εργασία και προσπάθεια του συναδέλφου Γ.Παπαστάμκου ήταν το ισχυρό σημείο εκκίνησης για αυτήν την επιτυχία.”