“Υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης, ακόμα και τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες εθνικές ανάγκες ασφάλειας, όπως η Ελλάδα στα ανατολικά της σύνορα, αναζητούν ρεαλιστικές και αποτελεσματικές λύσεις στη βάση της λογικής “lower cost – higher performance” (χαμηλότερο κόστος-μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα)”.
Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος της υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια συζήτησης για την έκθεση σχετικά με τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης στον αμυντικό τομέα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τονίζοντας ότι η συνεργασία της Ευρώπης στον τομέα της άμυνας είναι αναγκαίος αλλά και ανηφορικός μονόδρομος.
Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η εφαρμογή της αμυντικής συνεργασίας και συνέργειας δεν είναι απλό εγχείρημα “καθώς η άμυνα βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας των κρατών”.
Τέλος, υποστήριξε τη λογική του “pooling and sharing” (συνεκμετάλλευση και επιμερισμός των ικανοτήτων) ως χρήσιμο μέσο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, που θα πρέπει όμως να συνδυαστεί με τις αρχές της διαλειτουργικότητας και της συμπληρωματικότητας μέσων και δυνατοτήτων και βέβαια με τον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών.
Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της παρέμβασης:
“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βαθιά οικονομική κρίση ασκεί πολύ μεγάλες πιέσεις στους εθνικούς αμυντικούς προϋπολογισμούς και κατ’ επέκταση στην αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης.
Όλοι, ακόμα και τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες και ανελαστικά υψηλές εθνικές ανάγκες ασφάλειας, όπως η Ελλάδα στα ανατολικά της σύνορα, αναζητούν ρεαλιστικές και αποτελεσματικές λύσεις στη βάση της λογικής “lower cost – higher performance”. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, αυτή είναι η αλήθεια.
Η μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη αμυντική ευρωπαϊκή συνεργασία είναι έτσι μονόδρομος. Είναι όμως ανηφορικός μονόδρομος. Η εφαρμογή συνεργασίας και συνέργειας δεν είναι απλό εγχείρημα, καθώς η αμυντική πολιτική βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας των κρατών. Γι’ αυτό οφείλουμε να εργαστούμε ταυτόχρονα με αποφασιστικότητα αλλά και ευελιξία και γι’ αυτό θα πρέπει να υποστηρίξουμε τη λογική pooling and sharing, η οποία γίνεται, από επιλογή, αναγκαιότητα.
Ταυτόχρονα βέβαια ειδική σημασία έχουν η διαλειτουργικότητα, η συμπληρωματικότητα και βέβαια ο εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών. Όλα αυτά βοηθούν στη μείωση αυτών των δαπανών που επιχειρούμε στην Ελλάδα. Αλλά, πιστέψτε με, είναι πολύ δύσκολο γιατί αντιμετωπίζουμε μια υπαρκτή απειλή “.
Δείτε την παρέμβαση εδώ