Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο καθώς και η εμβάθυνση των σχέσεων και της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε στην Ουάσιγκτον ο Βουλευτής Β’ Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ο Βουλευτής της ΝΔ συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις κ. Wess Mitchell, τον αναπληρωτή Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Jonathan Cohen, και την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Γραφείου Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης του Υπουργείου Εξωτερικών κα. Susan Falatko.
Ο κ. Κουμουτσάκος συνάντησε επίσης στον Λευκό Οίκο τον κ. Alton Buland, του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC).
Σε δήλωσή του ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «οι συναντήσεις έγιναν σε πολύ φιλικό κλίμα. Ήταν ουσιαστικές και παραγωγικές. Επιβεβαιώθηκε το βάθος και το εύρος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, καθώς και η -σε μεγάλο βαθμό- σύγκλιση απόψεων για τα θέματα της περιοχής.
Τόνισα ότι η Ελλάδα επιθυμεί η Τουρκία να παραμείνει αγκυροβολημένη στην Δύση. Ταυτόχρονα, όμως, υπογράμμισα ότι και η Δύση και η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ πρέπει να στείλουν ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της, η οποία τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει ιδιαίτερη όξυνση.
Η Τουρκία, δυστυχώς, εξελίσσεται σε δύσκολο και απρόβλεπτο γείτονα, σε αβέβαιο σύμμαχο και τελικά, όπως είδαμε στην κυπριακή ΑΟΖ, σε εμπόδιο για την υλοποίηση της πολιτικής ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξα επίσης το ζήτημα της κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών τονίζοντας την ανάγκη άμεσης επιστροφής τους. Η αμερικανική πλευρά παρακολουθεί διαρκώς και με προσοχή την πορεία αυτού του θέματος. Συμμερίζεται την ανάγκη να διευθετηθεί τάχιστα, καθώς όσο παραμένει, δηλητηριάζει τις σχέσεις της Τουρκίας όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη».
Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας μίλησε την Πέμπτη σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στην Ουάσινγκτον, σε συνεργασία με την Kapa Research και είχε ως θέμα την παρουσίαση της έρευνας «Hellenism in the world – A Survey Across Five Continents».
Στην ομιλία του, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι το βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι το ισχυρό μήνυμα που στέλνουν οι Έλληνες της Διασποράς, που δηλώνουν ότι παρά την κρίση και τις δυσκολίες τις οποίες περνά η Ελλάδα εκείνοι παραμένουν ακλόνητα περήφανοι για την καταγωγή τους. Οι δεσμοί τους με τη μητέρα πατρίδα συνεχίζουν να είναι ισχυροί, αλλά χρειάζονται μια νέα ώθηση. Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ πιστεύει ότι η ελληνική Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετέχουν στις ελληνικές εκλογές, ψηφίζοντας από τον τόπο διαμονής τους.
Επιπρόσθετα, ο κ. Κουμουτσάκος ανέλυσε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που καθιστούν την Ελλάδα ως βασικό εταίρο και σύμμαχο των ΗΠΑ στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ, είμαστε οι τρεις δυτικού τύπου δημοκρατίες σε μια ταραγμένη περιοχή. Μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς και την ενεργειακή ασφάλεια για την ευρωπαϊκή ήπειρο. Συνδεδεμένη με αυτό είναι η βούλησή μας να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε τη στρατηγική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ, καθώς και να εργαστούμε με άλλους φίλους και εταίρους όπως η Αίγυπτος».
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Βουλευτής της ΝΔ είχε επίσης συναντήσεις με ακαδημαϊκούς και μέλη της ομογένειας όπου τόνισε την πίστη της Νέας Δημοκρατίας στη δύναμη του οικουμενικού Ελληνισμού. Τέλος συζητήθηκαν προτάσεις για την ενίσχυση του ρόλου της ομογένειας για την επίτευξη των εθνικών στόχων.