Συνέντευξη στη Real news και τον δημοσιογράφο Γ.Σιαδήμα
Στις Βρυξέλλες υπάρχει ένα πανηγυρικό κλίμα για την απόφαση του Eurogroup. Εσείς πως αποτιμάτε την απόφαση;
Ξέρετε, όταν δεν πληρώνεις τον λογαριασμό, όλα δείχνουν πιο εξωραϊσμένα. Το θέμα είναι ότι οι Έλληνες πολίτες καλούνται να πληρώσουν έναν ακόμα λογαριασμό για τις διαπραγματεύσεις και τις συμφωνίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Έναν λογαριασμό με υποχρεωτικά υπερπλεονάσματα μέχρι το 2060, με δεσμευτικές μειώσεις συντάξεων, μείωση αφορολόγητου αλλά και επιτήρηση διαρκείας. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος πανηγυρισμού από την κυβέρνηση. Oι άλλες χώρες βγήκαν πραγματικά απελευθερωμένες από τα δικά τους μνημόνια. Εμείς πήραμε έξοδο από το «στρατόπεδο του μνημονίου» για να μπούμε αμέσως μετά στον περιφραγμένο και φυλασσόμενο χώρο της αυστηρής ανά τρίμηνο επιτήρησης, των υπερπλεονασμάτων και των συρρικνωμένων εισοδημάτων. Αυτή είναι η αλήθεια.
Η ρύθμιση του χρέους συνδέθηκε με τη συμφωνία στο ονοματολογικό;
Ως Έλληνας, πραγματικά αρνούμαι να δεχθώ ότι έχει μπει στην ίδια ζυγαριά ένα εθνικό θέμα και το θέμα του χρέους. Αρνούμαι να πιστέψω ότι είναι δυνατόν η κυβέρνηση, για να πάρει κάτι λίγο στο χρέος, έχει δώσει κάτι μεγάλο για το έθνος.
Η κυβέρνηση σας κατηγορεί για διγλωσσία, πως άλλα λέτε στους εταίρους και άλλα στην Ελλάδα για το ονοματολογικό. Τι ισχύει ; Θα ψηφίσετε την συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή;
Η Νέα Δημοκρατία έκρινε ότι η συμφωνία δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον και προσπάθησε με όποια θεσμικά όπλα είχε, να τη σταματήσει. Δεν πρόκειται τώρα να την ψηφίσει. Αυτά που έχει πει ο Κυριάκος Μητστοάκης στον ελληνικό λαό τα έχει πει και στους εταίρους μας. Τα επιχειρήματα κριτικής μας στη συμφωνία είναι στέρεα. Δεν αλλάζουν ανάλογα με το ακροατήριο. Αυτή είναι και μια από τις διαφορές του προέδρου της ΝΔ από τον κ. Τσίπρα που άλλα λέει, άλλα εννοεί και άλλα κάνει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στην εβδομάδα θα βρεθεί στην Γερμανία για επαφές και αμέσως μετά στην σύνοδο του ΕΛΚ. Τα κόμματα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς υποδέχτηκαν θετικά την συμφωνία.
Η Νέα Δημοκρατία δεν διαμορφώνει τις θέσεις της με βάση όσα μπορεί να θέλουν ή να επιδιώκουν οι φίλοι μας από το εξωτερικό, αλλά με μόνο γνώμονα το γενικότερο εθνικό συμφέρον. Σεβόμαστε τις όποιες διαφορετικές απόψεις αλλά δεν κάνουμε εκπτώσεις. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι όχι αρεστοί. Και αυτό το έχουμε αποδείξει στην ιστορία μας. Εμείς αντέξαμε στις πιέσεις το 2008. Κρατήσαμε τις θέσεις μας όταν μεγάλες δυνάμεις ήθελαν τότε την ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ. Υπερίσχυσε η αλήθεια της δικής μας θέσης, της κυβέρνησης Καραμανλή, με υπουργό Εξωτερικών τη Ντόρα Μπακογιάννη και υπουργό Άμυνας τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Δυστυχώς σήμερα δεν συνέβη το ίδιο.
Υπολογίζετε προβλήματα στις σχέσεις σας με το ΕΛΚ;
Οι σχέσεις μας με τους εταίρους μας είναι θεμελιωμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και στη συνεργασία. Όχι στις υποχωρήσεις και τις υπαναχωρήσεις.
Στο ενδεχόμενο που η συμφωνία καθυστερήσει να έρθει στην ελληνική Βουλή και η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση τι θα κάνετε; Θα την επικυρώσετε ως έχει ή θα ζητήσετε αλλαγές;
Εξηγήσαμε με ειλικρίνεια στους πολίτες ότι αυτή η συμφωνία αυτή είναι μια κακή συμφωνία πρώτα – πρώτα διότι από την υπογραφή της δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα για τη χώρα. Επίσης δημιουργούνται τετελεσμένα στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, στο ενδεχόμενο που αναφέρετε.
Αυτή τη στιγμή μπορώ να σας πω ένα: Η Νέα Δημοκρατία, ως κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, θα χρησιμοποιήσει κάθε διπλωματικό και πολιτικό μέσο για να σωθούν, όσα μπορούν να σωθούν για τη χώρα σε σχέση με αυτήν την κακή συμφωνία. Και, πιστέψτε με, υπάρχουν ισχυρά διπλωματικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν.
Από την πρώτη στιγμή κάνατε λόγο περί τετελεσμένων. Για ποιο λόγο το λέτε αυτό; Αν μια πλευρά δεν επικυρώσει δεν παύει αυτόματα να ισχύει η συμφωνία;
Μα η συμφωνία έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται αμέσως μετά την υπογραφή της. Υπάρχουν χρονοδιαγράμματα που τρέχουν και ενέργειες που είναι σε εξέλιξη. Πέραν όμως αυτών δημιουργήθηκε και μια νέα – προβληματική απόπειρα δημιουργίας κλίματος από ανθρώπους που μιλούν για δήθεν μειονότητες κλπ. Στο κείμενο υ
πάρχουν παραδοχές που δεν θα έπρεπε να είχαν γίνει. Ο συνδυασμός “Βόρειας Μακεδονίας” και “μακεδονικής” γλώσσας και εθνότητας είναι “κοκτέιλ” αλυτρωτισμού.
Έχει σημασία το ποια πλευρά δεν θα επικυρώσει την ήδη υπογραφείσα συμφωνία. Έχουμε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις αυτής της συμφωνίας. Γι αυτό και στο στάδιο αυτό, εξαντλήσαμε κάθε θεσμικό μέσο για να την αποτρέψουμε.
Ζητήσατε να έρθει το κείμενο της συμφωνίας που ετοιμάζεται να υπογράψει ο κ. Κοτζιάς με την Αλβανία στη Βουλή. Θεωρείτε ότι είναι λάθος που κλείνουν ζητήματα που ταλανίζουν την εξωτερική μας πολιτική για πολλές δεκαετίες;
Δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση των Πρεσπών. Είναι επικίνδυνο να κλείνουν με σπουδή και επιπολαιότητα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Μια λανθασμένη κίνηση στην οικονομία μπορεί να διορθωθεί αργότερα. Στα εθνικά θέματα όμως, η όποια υποχώρηση, το όποιο λάθος δεσμεύει τη χώρα στο διηνεκές. Έχει ιστορικές διαστάσεις. Γι αυτό και όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα κάνουν προσεκτικά βήματα. Προφανώς και όλοι ήθελαν λύσεις. Αλλά όχι όποιες λύσεις.
Σε σχέση με την Αλβανία όμως συγκεκριμένα, τι σας ανησυχεί;
Ήδη το γεγονός ότι από αυτά που βγαίνουν στη δημοσιότητα δεχθήκαμε να ξαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία του 2009 που ήταν συμφωνία-πρότυπο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών προκαλεί μεγάλο προβληματισμό.
Για παράδειγμα, εκείνη η συμφωνία, μεταξύ άλλων, διασφάλιζε πλήρως την αρχή της μέσης γραμμής στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας που είναι και το κύριο ζητούμενο και με την Τουρκία. Πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί σπεύδουμε να κάνουμε παραχωρήσεις τη στιγμή που η Αλβανία επιθυμεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Εκείνοι είναι οι επισπεύδοντες. Γιατί τόση σπουδή από μέρους μας;
Ακριβώς επειδή η κυβέρνηση δεν τα πάει γενικώς καλά με τις διαπραγματεύσεις, παιανίζει θριάμβους αλλά υπογράφει συνθηκολογήσεις, έχουμε λόγο να ανησυχούμε ιδιαίτερα για το θέμα της Αλβανίας. Δεν θέλουμε να βρεθεί ξανά η Βουλή και ο λαός προ τετελεσμένων. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις, πριν την υπογραφή .
Ο Πάνος Καμμένος κατήγγειλε πιέσεις προς τους βουλευτές του. Θεωρείτε ότι η στάση του κόμματος του στην πρόταση δυσπιστίας δημιουργεί προβλήματα στους ΑΝΕΛ.
Η απόλυτα ανερμάτιστη στάση των ΑΝΕΛ έχει αποδείξει ότι το κίνητρό του είναι μόνον ένα: η παραμονή στην εξουσία. Τους δώσαμε την ευκαιρία να σταματήσουν τη συμφωνία με τα Σκόπια πριν την υπογραφή, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Δεν το άντεξαν. Έχουν εκπέσει από κάθε όριο αξιοπιστίας. Οι ΑΝΕΛ και ο πρόεδρός τους έχουν μόνον παρελθόν. Ελάχιστο παρόν και καθόλου μέλλον. Το ξέρουν και οι ίδιοι. Το βιώνουν κάθε μέρα.