Συνέντευξη ευρωβουλευτή ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου στην “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ” και την Ευτυχία Αδηλίνη
-Μετά την επιτήρηση και την επιβολή σκληρών μέτρων στην οικονομία, σειρά έχουν τα εθνικά θέματα, κύριε Κουμουτσάκο;
“Η αντιμετώπιση της σημερινής εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας είναι εθνικό θέμα. Πρώτης προτεραιότητας, μάλιστα. Ταυτόχρονα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά ανοιχτά ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η συγκυρία είναι αναμφισβήτητα πολύ δύσκολη και σύνθετη.
Απαιτεί πρωτίστως από την κυβέρνηση ιδιαίτερη προσοχή και αποφάσεις, κινήσεις και δηλώσεις, που διαμορφώνουν συνθήκες συναίνεσης και συλλογικής προσπάθειας.. Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση λέει και κάνει πράγματα που και τι κλίμα συναίνεσης δυναμιτίζουν και λάθος μηνύματα στέλνουν και την ίδια δυσκολεύουν. Χάνει έτσι τη δυνατότητα να αξιοποιήσει για το κοινό συμφέρον το γεγονός ότι έχει απέναντι της μια σοβαρή, υπεύθυνη και ουσιαστική αντιπολίτευση.
Μια αντιπολίτευση που δεν διστάζει να στηρίζει θετικές επιλογές, χωρίς βέβαια να απεμπολεί το θεσμικό της ρόλο, της σκληρής – όταν απαιτείται – κριτικής”.
-Πως ακούσατε τη ρήση του πρωθυπουργού ότι “χάσαμε την εθνική μας κυριαρχία”;
“Είναι μια επικίνδυνα ατυχής δήλωση. Εξίσου επικίνδυνα ατυχής είναι και η δήλωση του υπουργού Οικονομίας, που παρομοίασε την ελληνική οικονομία με “Τιτανικό”. Με τέτοιες προβληματικές δηλώσεις οι αγορές ανοίγουν τα spreads και οι κερδοσκόποι ανοίγουν σαμπάνιες. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι ένας πρωθυπουργός μιλάει αυτοβούλως και δημοσίως για μείωση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας του.
Σας θυμίζω τις πολύ σκληρές παρεμβάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Τουρκία. Δεν θυμάμαι οιονδήποτε Τούρκο πρωθυπουργό να μιλάει για απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Ο λαός, οι κοινωνία μας σε ώρες μεγάλης συλλογικής προσπάθειας χρειάζεται τόνωση, πίστη, πείσμα και ελπίδα. Όχι δηλώσεις ηττοπάθειας και καταστροφής”.
–Ως ευρωβουλευτής πιστεύετε ότι η “επίθεση” του πρωθυπουργού στον Ζ. Μπαρόζο κατά κύριο λόγο αλλά και στον Αλμούνια, ότι δέχονταν τα ψευδή στοιχεία της Ν.Δ. γιατί τη στήριζαν ως κυβέρνηση, λαμβάνεται υπόψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
“Δεν έχουν κανένα νόημα αυτές οι επιθέσεις. Φαντάζομαι, μάλιστα, ότι μετά την εξαιρετικά σοβαρή αποκάλυψη των “New York Times”, περί χειρισμών και ρυθμίσεων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με μεγάλες αμερικανικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες, που το 2000 και 2001 οδήγησαν σε “καραμπινάτη” αλλοίωση των στοιχείων για το δημόσιο έλλειμμα, ο κ. Πρωθυπουργός δεν θα πρέπει να αισθάνεται πολύ άνετα”.
–Κατά τη γνώμη σας έρχονται σκληρότερα μέτρα στην οικονομία όπως η κατάργηση του 14ου μισθού, η αύξηση του ΦΠΑ, κ.α.;
“Όταν η ίδια η κυβέρνηση δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, θα μπορούσα να το αποκλείσω εγώ;”
-Το κερδοσκοπικό παιχνίδι που γίνεται σήμερα με “αδύνατο κρίκο” την Ελλάδα έχει – ως λέγεται – το ευρώ έναντι του δολαρίου. Υπάρχει πλέον κίνδυνος για το νόμισμα (και την ισχή του) της Ευρωζώνης;
“Δεν το πιστεύω. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρωπαϊκής Ένωση και τα κράτη-μελή της ζώνης του ευρώ θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να προασπίσουν τη μεγάλη κατάκτηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αυτό, όμως, δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει ως Έλληνες στην απολύτως εσφαλμένη αντίληψη ότι “πάλι θα μας σώσουν οι ξένοι”. Το παραμύθι αυτό πρέπει να τελειώσει. Χάσαμε την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τρια ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης της ελληνικής οικονομίας”.