Συνέντευξη ευρωβουλευτή ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου στην εφημερίδα “Ναυτεμπορική”
Ισχυρότερη τουριστικά Ευρώπη σημαίνει αυτόματα ισχυρότερη τουριστικά Ελλάδα. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει η χώρα μας να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες και ευκαιρίες που δίνουν οι νέες ρυθμίσεις της Συνθήκης της Λισαβόνας. Αυτό αποτελεί για τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του ΕΚ Γιώργο Κουμουτσάκο, έναν από τους βασικούς στόχους που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, καταλογίζοντάς της ταυτόχρονα σημαντική ευθύνη για την εικόνα που παρουσίασε τους τελευταίους μήνες καθώς «ακατανόητες και άστοχες αποφάσεις και ερασιτεχνικές παλινωδίες στοίχισαν ακριβά σε χρόνο και χρήμα» στην Ελλάδα.
Στη συνέντευξη που έδωσε στη «Ν» επισημαίνει:
-Ποιες είναι οι βασικές κατευθύνσεις της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής τουρισμού που εισάγει η Συνθήκη της Λισαβόνας;
Για πρώτη φορά έχουμε στην Ε.Ε. θεσμικά κατοχυρωμένη την πολιτική βούληση να υπάρξει ευρωπαϊκή πολιτική τουρισμού. Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει η Συνθήκη της Λισαβόνας για την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής τουρισμού έχουν ορθά χαρακτηριστεί ως «θεσμική επανάσταση στον τομέα του τουρισμού». Μια «επανάσταση» που άργησε να έρθει, αλλά -επιτέλους- ήρθε.
Η ευρωπαϊκή πολιτική τουρισμού θέτει ένα φιλόδοξο αλλά και απολύτως ρεαλιστικό στόχο: Να είναι και να παραμείνει η Ευρώπη ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο. Για να το πετύχει αυτό έχει καθορίσει 4 βασικούς άξονες-στόχους:
*Ενθάρρυνση της ανταγωνιστικότητας,
*Προώθηση της ανάπτυξης βιώσιμου, υπεύθυνου και ποιοτικού τουρισμού,
*Εδραίωση της εικόνας και της προβολής της Ευρώπης ως συνόλου βιώσιμων και ποιοτικών προορισμών,
*Μεγιστοποίηση του δυναμικού των πολιτικών και χρηματοδοτικών μέσων της Ε.Ε. για την ανάπτυξη του τουρισμού.
-Τι μπορεί να κερδίσει η Ελλάδα από την εξέλιξη αυτή;
Ο θετικός αντίκτυπος που μπορεί να υπάρξει και για τη χώρα μας είναι πιστεύω εμφανής. Εάν μεγαλώσει η τουριστική «πίτα» για την Ε.Ε. συνολικά, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει και να κερδίσει ένα μεγαλύτερο «κομμάτι».
Σε παραγωγική συνεργασία με την Ε.Ε. και τους βασικούς φορείς της τουριστικής βιομηχανίας, η χώρα μας οφείλει να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες και ευκαιρίες που δίνουν οι νέες ρυθμίσεις της Συνθήκης της Λισαβόνας. Υπάρχει όμως μια προϋπόθεση: Ότι θα μελετήσουμε καλά το νέο θεσμικό πλαίσιο. Θα εντοπίσουμε τις δυνατότητες που δίνει και με συνεχή παρουσία και δράση θα αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που δημιουργεί, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας μέσα σε μια τουριστικά πιο ανταγωνιστική Ευρώπη.
Με λίγα λόγια, ο στόχος είναι: Ισχυρότερη τουριστικά Ελλάδα σε μια ισχυρότερη τουριστικά Ευρώπη.
-Σύμφωνοι, ωραίο το μήνυμα, ωραίος ο στόχος. Πόσο εφικτός είναι όμως όταν η εικόνα που συχνά εκπέμπεται από τα διεθνή ΜΜΕ και καταγράφεται στο διεθνή Τύπο είναι επαναλαμβανόμενα αρνητική για την Ελλάδα; Θα επισκεπτόσασταν εσείς μια χώρα εάν κινδυνεύατε να μείνετε εγκλωβισμένος στο πλοίο με το οποίο θα ταξιδεύατε;
Εδώ υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να διακρίνουμε. Από τη μια πλευρά, οι δικές μας αδυναμίες, οι δικές μας ευθύνες και τα λάθη μας. Από την άλλη, οι σκοπιμότητες που συχνά υπηρετούνται από εμφανώς κακόβουλα, υπερβολικά και διαστρεβλωτικά δημοσιεύματα και ρεπορτάζ.
-Να είμαστε ειλικρινείς. Η εικόνα που συχνά εκπέμψαμε ως χώρα τη χρονιά που τελειώνει έδωσε άφθονη τροφή σε εκείνους που κυριολεκτικά «μας περιμένουν στη γωνία». Σε εποχές «ισχνών αγελάδων», όπως αυτή που βρίσκεται η διεθνής οικονομία, ο ανταγωνισμός γίνεται αδυσώπητος και συχνά αθέμιτος σε κάθε τομέα οικονομικής δράσης.
Ο τουρισμός δεν αποτελεί εξαίρεση. Κανείς δεν χαρίζεται σε κανέναν. Κάθε λάθος πληρώνεται πολύ ακριβά. Και δυστυχώς λάθη έγιναν πολλά. Η κυβέρνηση έχει το πρώτο και μεγάλο μερίδιο ευθύνης με ακατανόητες και άστοχες αποφάσεις και ερασιτεχνικές παλινωδίες που στοίχισαν ακριβά σε χρόνο και χρήμα.
Από την άλλη, δόθηκαν πολλές αφορμές για να μπούμε στο στόχαστρο. Οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις διάφορων κλάδων εξαιτίας των οικονομικών μέτρων και του μνημονίου, αν και κατανοητές, στην ουσία τους έφτασαν ή και ξεπέρασαν πολλές φορές το σημείο της υπερβολής.
Δεν έχουμε ως κράτος, ως κοινωνία, ως πολίτες την πολυτέλεια να «πυροβολούμε τα πόδια μας». Έτσι χάνουμε όλοι. Ειδικά όταν αυτό αφορά στις ατμομηχανές της οικονομίας μας: τον τουρισμό και τη ναυτιλία.
-Και για την επόμενη τουριστική περίοδο τι βλέπετε; Ποιες πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι οι ενέργειες εκείνες για να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες;
Δεν έχουμε επιλογή. Οφείλουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος με ξεκάθαρες κατευθύνσεις, συντονισμό και στοχευμένες πολιτικές. Και πάνω απ’ όλα με έγκαιρη δράση και διαρκή συνεργασία με όλους τους φορείς του ελληνικού τουρισμού.
Το τι οφείλει να κάνει η κυβέρνηση δεν απαλλάσσει όμως και τους επιχειρηματίες του κλάδου από το δικό τους καθήκον εκσυγχρονισμού, βέλτιστων πρακτικών ποιότητας και σεβασμού στο περιβάλλον, στην αισθητική, στην ιστορία και στον πολιτισμό των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιούνται. Παραδείγματα ευτυχώς υπάρχουν.
Σε αυτό το πλαίσιο είναι θετικό ότι αναγνωρίζεται πλέον η ανάγκη για την εκπόνηση και τον καθορισμό μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό. Αρκεί να μη μείνει μια ακόμα διακήρυξη χωρίς συνέχεια…