Συνέντευξη ευρωβουλευτη ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου στο περιοδικό “Βουλή & Ευρωβουλή”
“Με την Νομισματική Ένωση και την ευρωζώνη, η ΕΕ έγραψε έναν καλό πρόλογο, που όμως έμεινε χωρίς συνέχεια. Σήμερα είναι αντιμέτωπη με την έλλειψη θάρρους και πολιτικής βούλησης” αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του στο περιοδικό “ΒΟΥΛΗ & ΕYPΩBOYΛH” ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη.
Αισιοδοξεί πάντως ότι το “πάθημα” θα γίνει “μάθημα για την Ευρώπη” και ότι σύντομα θα γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση μιας “ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης”. “Βέβαια η οικονομική κρίση δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις άλλες πολιτικές της ΕΕ”, υποστηρίζει ο κ. Κουμουτσάκος, εκτιμώντας ότι γι’ αυτό το λόγο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ενταθεί η “κόπωση διεύρυνσης” στην Ευρώπη. Με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβράδυνση της ενταξιακής διαδικασίας των γειτόνων μας.
Όσον αφορά ειδικότερα στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτηρίζει “ψευδοδίλλημα” το εάν η Τουρκία θα προτιμήσει έναν περιφερειακό ρόλο σε σχέση με την ένταξη της στην ΕΕ. “Πρόκειται για ψευδοδίλλημα. Δεν μπορείς να είσαι περιφερειακή δύναμη και ταυτόχρονα αποτυχημένη ως υποψήφια χώρα στην ΕΕ”.
Τέλος, αναφερόμενος σε έναν άλλο τομέα των δραστηριοτήτων του στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζει ότι η διαμόρφωση μιας ενιαίας Ευρωπαϊκής Τουριστικής Πολιτικής, που για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, μπορεί να έχει ευεργετικό αντίκτυπο για τον ελληνικό τουρισμό, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει έγκαιρα τις ευκαιρίες που δίνει η νέα αυτή ευρωπαϊκή πολιτική.
–Ακούμε καθημερινά αποσταθεροποιητικά σενάρια για κατάρρευση του Ευρώ και διάλυση της Ευρωζώνης. Εσείς που βρίσκεστε στις Βρυξέλλες, ποιο είναι το κλίμα εκεί; Κατώτερη των περιστάσεων n σημερινή ηγεσία της Ευρώπης;
Όταν έπρεπε, δηλαδή όταν διαμορφώθηκε η ζώνη του ευρώ, η Ένωση δεν έλαβε τις αναγκαίες θαρραλέες αποφάσεις για ενισχυμένο συντονισμό τις οικονομικής και φορολογικής πολιτικής, Γράφτηκε τότε ένας καλός, πρόλογος, που έμεινε όμως χωρίς συνέχεια.
Η διεθνής οικονομικά κρίση, με καταλύτη το “ελληνικό ζήτημα”, αποκάλυψε με δραματικό τρόπο τις αδυναμίες, τις δυσλειτουργίες και το έλλειμμα πολιτικής βούλησης τις Ευρωζώνης. Η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο μηχανισμό στήριξης τις Ελλάδας δείχνει ότι το ευρώ έχει ανάγκη την βοήθεια ενός διεθνούς οργανισμού στον οποίο οι Ευρωπαίοι δεν έχουν τη πλειοψηφία. Αυτό σε συνδυασμό με την καθυστερημένη απόφαση για δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης είναι αναμφισβήτητα ένα σοβαρό πλήγμα για την Ένωση.
Η έλλειψη πολιτικής βούλησης, αποφασιστικότητας και αλληλεγγύης “προκάλεσε” τους κερδοσκόπους να επιδοθούν σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τη βιωσιμότητα όχι μόνον του κοινού ενιαίου νομίσματος αλλά και “αδύναμων” χωρών με διαχρονικά προβλήματα όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία. Αισιοδοξώ ότι το “πάθημα” θα γίνει “μάθημα για την Ευρώπη” και ελπίζω σύντομα να γίνουν, έστω και τώρα, ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση μιας “ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης”.
Προς το παρόν, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να συζητήσουν τον Ιούνιο και όχι αργότερα το πως θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, με την υιοθέτηση περιορισμών, τις αρνητικές συνέπειες του short selling και των άλλων συναλλακτικών πρακτικών στις αγορές παραγώγων.
–Πιστεύετε ότι n έντονη οικονομική κρίση της ΕΕ θα επιβραδύνει και άλλο την πολιτική διευρύνσεων της Ένωσης;
Η μεγάλη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα ο πιο σκληρός πυρήνας της, η ευρωζώνη, είναι βέβαιο ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ήδη εξασθενημένη δυναμική των διευρύνσεων. Πόσο μάλλον όταν έχει προηγηθεί μια θεσμική κρίση που τελείωσε μόλις πριν από λίγους μήνες, με την θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισσαβόνας.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις ελλειμματικές για πολλούς και διάφορους λόγους υποψηφιότητες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας, ενισχύουν περαιτέρω την γνωστή “κόπωση διεύρυνσης” που παρατηρείται στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη καθώς και σε αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Πιστεύω ότι στην φάση αυτή ο πιο ασφαλής δρόμος για τη συνέχιση και την επιτυχή ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής πορείας των υποψηφίων κρατών είναι n διαρκής και ειλικρινής προσπάθεια για πλήρη προσαρμογή στα ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα, στη ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
Μόνον έτσι n ενσωμάτωση νέων χωρών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα μπορεί να γίνει χωρίς τριγμούς και δεύτερες σκέψεις.
–Στο πλαίσιο των καθηκόντων σας βρεθήκατε πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη και είχατε συνομιλίες με τον Ε. Μπαγίς. Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας; Έχει αλλάξει στρατηγική κατεύθυνση και προτεραιότητες n Τουρκία όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική n Τουρκία; Σας προβληματίζει αυτό;
Πράγματι, πολλοί υποστηρίζουν ότι n Τουρκία έχει αλλάξει προτεραιότητες. Αντιμέτωπη με την βήμα-σημειωτόν ενταξιακή της πορεία και τα αρνητικά μηνύματα ευρωπαϊκών λαών και κυβερνήσεων, n Άγκυρα φαίνεται να υποβαθμίζει την προοπτική ένταξης στην Ε.Ε. στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της και να στρέφει την προσοχή και τη δράση της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και τον Καύκασο. Εφαρμόζει μια νέου τύπου οθωμανική πολιτική ήπιας ισχύος με ανοίγματα, με συνεργασίες, με διαμεσολαβήσεις και όποτε και όταν κρίνει ότι την εξυπηρετεί, όπως στην περίπτωση του Ισραήλ, με αντιπαραθέσεις.
Η μετατόπιση αυτή του τουρκικού ενδιαφέροντος από τη Δύση προς την Ανατολή έχει ανησυχήσει πολλούς στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και στην Ουάσιγκτον, ενώ πρόδηλη είναι και n σημασία του ζητήματος αυτού για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Το δίλημμα “μέλος της ΕΕ ή περιφερειακή δύναμη” για την Τουρκία, πιστεύω ότι είναι Ψευτοδίλημμα.
Ο όποιος ρόλος και επομένως n εμπλοκή της Τουρκίας σε μια τόσο ταραγμένη και εύθραυστη περιοχή όπως n Μέση Ανατολή και ο Καύκασος, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ένταξη σε μια Ένωση σταθερότητας, ειρήνης δημοκρατίας και ευημερίας όπως n ΕΕ. Είναι γνωστό ότι n Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Όμως ταυτόχρονα θα ήταν λάθος της ελληνικής διπλωματίας να μην προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια. Ένα Plan Β είναι απαραίτητο.
-Πέρα από την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική παρακολουθείτε στενά και τα θέματα Μεταφορών και Τουρισμού, τομείς άμεσου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, μπορεί ο τουρισμός και n ναυτιλία να είναι πηγή καλών ειδήσεων;
Ειδικότερα υπό τις παρούσες δραματικές για την ελληνική οικονομία συνθήκες, ο τουρισμός και n ναυτιλία είναι τομείς ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα.
Ειδικά για τον τουρισμό, θέλω να τονίσω ότι πολλά αλλάζουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τη νέα Συνθήκη της Λισσαβόνας. Υπάρχει πλέον συγκεκριμένη νομική βάση για μια Ευρωπαϊκή πολιτική Τουρισμού. Βασική προτεραιότητα της νέας πολιτικής, που αναμένεται να διαμορφωθεί ως το τέλος 2010, είναι n ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τουρισμού. Οι σχετικές δράσεις θα ακολουθήσουν 4 άξονες:
-Ενθάρρυνση ανταγωνιστικότητας και καινοτομία,
-Προώθηση βιώσιμου και υπεύθυνου τουρισμού,
-Ενδυνάμωση της εικόνας της ΕΕ ως προορισμού ποιότητας για επισκέπτες από την Ευρώπη και από τρίτες χώρες,
-Ένταξη του τουρισμού στα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ.
Ευκαιρίες λοιπόν θα ανοίγονται πολλές. Αρκεί αυτήν τη φορά n κυβέρνηση να επιδείξει εγκαίρως τα απαραίτητα ανακλαστικά και να αποφύγει λανθασμένες αποφάσεις όπως n ακατανόητη κατάργηση και τριχοτόμηση Υπουργείου Ναυτιλίας!