Συνέντευξη ευρωβουλευτή ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου στην “Πρωϊνή Ενημέρωση” της ΝΕΤ με τους Κ. Αρβανίτη – Μ. Κατσίμη
Στο περιθώριο της Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο οι ευρωβουλευτές Μαριλένα Κοππά (ΠΑΣΟΚ) και Γιώργος Κουμουτσάκος (Ν.Δ.) μίλησαν στην ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ “Πρωινή Ενημέρωση” με τους Κ. Αρβανίτη και Μ. Κατσίμη, για την ένταση που έχει προκαλέσει η Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στο Αιγαίο, καθώς και για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Ο ευρωβουλευτής ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
• Για την Τουρκία και την ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στο Αιγαίο
«Η Τουρκία αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε μια δυναμική ανάπτυξη, με αναμενόμενη αυτοπεποίθηση και αυτό, σε συνδυασμό με μια εξωτερική πολιτική που έχει ως σταθερό χαρακτηριστικό της την εύκολη προσφυγή σε χρήση απειλών, δημιουργεί μια κατάσταση σαν αυτή που ζούμε.
Είναι μια επικίνδυνη κατάσταση.
Είναι βέβαιο ότι η Τουρκία επιχειρεί να διατηρήσει μια ελεγχόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο διότι πιστεύει ότι αυτή η ελεγχόμενη ένταση εξυπηρετεί τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα και στην Κύπρο αλλά και ευρύτερα.
Όμως, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ελεγχόμενης έντασης και ανεξέλεγκτης έντασης και κρίσης, είναι εξαιρετικά λεπτή. Η Τουρκία παίζει με τη φωτιά.
Είναι παρήγορο ότι αυτή τη στιγμή η διεθνής κοινότητα έως τώρα έχει εκφραστεί με κατηγορηματικό και καθαρό τρόπο. Αναφέρομαι στις καταδίκες που υπάρχουν κατά της χρήσης απειλών από πλευράς Τουρκίας, κατά ενός κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασκεί κυριαρχικά του δικαιώματα.
Η Κύπρος δεν μπορεί να πληρώσει με αναστολή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων το γεγονός ότι το μισό της τμήμα είναι κατεχόμενο.
Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Εδώ, στο Στρασβούργο, αυτό ήταν σαφές. Ήταν πολύ σημαντικό ότι αυτή η συζήτηση, που έγινε στην Ολομέλεια, έγινε τη στιγμή που εξελισσόταν η κρίση. Μάλιστα κάποιος παλαιότερος συνάδελφος είπε ότι ήταν η πρώτη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου από το 2004 με αυτό το θέμα…
Δεν πρέπει να δεχθούμε το μύθο μιας Τουρκίας που δε φοβάται κανέναν, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια και μεγάλος προβληματισμός σε πολλά κέντρα αποφάσεων, στις Βρυξέλλες, στην Ουάσινγκτον και στην περιοχή για τη γενικότερη στάση και συμπεριφορά της Άγκυρας. Βεβαίως, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια δυναμική ανάπτυξης και προβολής ισχύος στην περιοχή. Και αυτό θα το συνεχίσει. Εμείς πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι».
• Για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα:
«Αυτό που ζούμε στο εσωτερικό της χώρας αυτήν την περίοδο, δείχνει ότι τα πράγματα έχουν φτάσει στα όριά τους. Η κυβέρνηση πάσχει από ένα έλλειμμα νομιμοποίησης της πολιτικής της. Βρίσκεται εγκλωβισμένη. Έχει αδυναμία ουσιαστικής διακυβέρνησης. Πολλοί βλέπουν το μεγάλο πρόβλημα αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης και συνειδητοποιούν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει αδιέξοδο. Αν και εδώ στις Βρυξέλλες το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν είναι δημοφιλές, πρέπει να σας πω ότι πολλοί είναι εκείνοι που (παρά το γεγονός ότι δεν είναι δημοφιλές) το θεωρούν πλέον ως πιθανό ενδεχόμενο. Ορισμένοι θεωρούν ότι ίσως να είναι μια λύση. Χρειάζεται μια νέα ευκαιρία στους πολίτες να τοποθετηθούν».
• Για την “πολυφωνία” στην ΕΕ σχετικά με την οικονομική κρίση:
«Είναι καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλίσει τουλάχιστον την ενότητα του λόγου της και την ενότητα των μηνυμάτων της ειδικά όταν βρισκόμαστε σε μια τόσο κομβική στιγμή της κρίσης.
Η “Βαβέλ” μηνυμάτων που εκπέμπει πολλές φορές η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτείνει τη σύγχυση του ελληνικού λαού σε μια στιγμή που βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση.
Μιλάνε όλοι. Μιλάει η Επιτροπή, μιλάει το Συμβούλιο, Υπουργοί, Υφυπουργοί, σύμβουλοι, σύμβουλοι των συμβούλων, βοηθοί των βοηθών.. Δε γίνεται να συνεχίσει αυτή η κατάσταση. Πρέπει να σταματήσει».