Άρθρο στην εφημερίδα Καθημερινή
Αύριο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη μία νέα Τριμερής Σύνοδος Κορυφής με την Κύπρο και το Ισραήλ. Είναι ένα βήμα συνέχειας στην πολιτική που ξεκίνησαν και διαμόρφωσαν προηγούμενες κυβερνήσεις.
Στον τριμερή διάλογο Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, ο οποίος συστηματοποιήθηκε από τον Αύγουστο 2013, κεντρική θέση έχει η ενεργειακή συνεργασία, ιδιαίτερα μετά τον εντοπισμό σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της Κύπρου και του Ισραήλ. Οι συνεχιζόμενες έρευνες και το σοβαρό ενδιαφέρον διεθνών πετρελαϊκών κολοσσών είναι αψευδής μάρτυρας των δυνατοτήτων που υφίστανται για να αναδειχθεί η περιοχή μας σε σημαντικό παραγωγό ενέργειας για την Ε.Ε. Ανάλογα ισχύουν και για την τριμερή συνεργασία μας με την Κύπρο και την Αίγυπτο, την οποία, επίσης, θεωρώ παράγοντα ασφάλειας και ενισχυμένης οικονομικής συνεργασίας.
Η Ελλάδα μπορεί – και πρέπει – να έχει ρόλο στις εξελίξεις. Η γεωγραφική μας θέση, διαθέτει υψηλή προστιθέμενη αξία στο νέο, γεωπολιτικό ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, ο οποίος τώρα διαμορφώνεται.
Στο πλαίσιο αυτό, δύο είναι τα μείζονα σχέδια ενεργειακών υποδομών:
1. ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, προϋπολογισμού 5.2 δισ. ευρώ, ο οποίος θα συνδέσει τα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ με την ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας και
2. ο EuroAsia Interconnector, ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ και της Κύπρου με την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, έργο προϋπολογισμού 3.5 δισ. ευρώ.
Και στα δύο αυτά σχέδια ενεργειακών υποδομών, τα οποία έχουν την υποστήριξη της Ε.Ε., μέσω και του χρηματοδοτικού εργαλείου C.E.F. (Connecting Europe Facility), την πρωτοβουλία έχει ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος θα πρέπει να στηριχθεί ενεργά από τις τρεις Κυβερνήσεις.
Πρέπει να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα στην υλοποίηση αυτών των έργων, η προεργασία των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Είναι κρίσιμης σημασίας, να αφήσουμε τις αριστερές ιδεοληψίες και να δώσουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία ευκαιρίες να αναπτυχθεί και στον ενεργειακό τομέα, όπως έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει στην Ελλάδα.
Γιατί ο ενεργειακός τομέας είναι παράγοντας ανάπτυξης της δοκιμαζόμενης ελληνικής οικονομίας με υψηλή προστιθέμενη αξία.
Ας κινηθούμε, ως χώρα χωρίς ‘αριστερόστροφα’ φοβικά σύνδρομα και συμπλέγματα που έρχονται από το παρελθόν για να «ταλαιπωρούν» το μέλλον μας. Όπως, ακριβώς, κινηθήκαμε στην περίοδο 2004-2009 με την τολμηρή ιδιωτικοποίηση του εμπορευματικού λιμανιού του Πειραιά, για την οποία κατηγορηθήκαμε, αλλά οι εξελίξεις μας δικαίωσαν και σήμερα ο Πειραιάς είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα λιμάνια στην Ευρώπη.
Το ίδιο μπορεί να αναπτυχθεί και ο ενεργειακός τομέας στην Ελλάδα.
Έχουμε κομβική θέση στην ανατολική Μεσόγειο και τη νοτιανατολική Ευρώπη. Έχουμε μεγάλο ενεργειακό ηλιακό και αιολικό «πλούτο». Έχουμε την υποστήριξη της Ε.Ε. Έχουμε όλες τις δυνατότητες να γίνει η Ελλάδα ευρωπαϊκός παράγοντας ενεργειακής ασφάλειας.