Με νέα δομή και διευρυμένο περιεχόμενο συνεδρίασε χθες το απόγευμα ο Τομέας Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, σε μια ιδιαίτερη συγκυρία για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική εξωτερική πολιτική.
Στη συνεδρίαση, πέραν του Τομεάρχη, Βουλευτή Β’ Αθηνών κ. Γιώργου Κουμουτσάκου και των Αναπληρωτών Τομεαρχών κ. Σταύρου Καλαφάτη, κ. Σάββα Αναστασιάδη και κ. Σίμου Κεδίκογλου έλαβαν τον λόγο, για δύο λεπτά ο καθένας, 20 μέλη του τομέα με ειδικές γνώσεις σε επιμέρους ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.
Παρουσιάστηκαν σκέψεις και προτάσεις για θέματα όπως η πορεία των ελληνοτουρκικών, του Κυπριακού, του Σκοπιανού, οι σχέσεις με την Αλβανία, η σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο Οργανισμός του Υπουργείου Εξωτερικών, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στον τομέα της Άμυνας, οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ και η αξιοποίηση ενεργειακών κοιτασμάτων, οι προκλήσεις στα δυτικά Βαλκάνια, η ανάπτυξη της δημόσιας και πολιτιστικής διπλωματίας της χώρας.
Στην παρέμβασή του ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε: «Στον Τομέα Εξωτερικών υιοθετούμε μια πιο συμμετοχική διαδικασία. Αξιοποιούμε τα στελέχη μας. Δίνουμε βήμα για να ακουστούν νέοι προβληματισμοί και προτάσεις που φτάνουν αμέσως και με σαφήνεια στον πυρήνα των ζητημάτων. Πρόκειται για νέα μορφή, διαλόγου που αναδεικνύει τη συμμετοχή και συμβολή στελεχών του Τομέα στον σχεδιασμό μιας στιβαρής εθνικής εξωτερικής πολιτικής ανοικτών οριζόντων».
Ο Τομεάρχης Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι «Σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και τα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής η κυβέρνηση έχει επιλέξει να πορεύεται μόνη της, χωρίς ευρύ και ουσιαστικό διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου αλλά μόνο με εκ των υστέρων ενημέρωση αφού έχουν πια διαμορφωθεί κρίσιμα δεδομένα. Η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει τα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με την αντίστοιχη σοβαρότητα. Με αίσθημα εθνικής ευθύνης. Εγκαίρως επισημάναμε τις επιφανειακές προσεγγίσεις της κυβέρνησης, την επικίνδυνη έλλειψη συντονισμού και κοινής γραμμής μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, αλλά και τα πολλά ανοικτά μέτωπα που δημιουργούνται. Θα διασφαλίσουμε την εθνική ενότητα. Όμως στο λάθος δεν μπορούμε να συμπράξουμε».