Συνέντευξη του Τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή Β’ Αθηνών κ. Γιώργου Κουμουτσάκου
στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Σταθόπουλο
1. Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση καθώς εκτός από την οικονομία υπάρχει και η καθημερινότητα. Εκτιμάτε πως θα αντέξει; Συντάσσεστε και εσείς με τα στελέχη της ΝΔ που βλέπουν εκλογές το 2018;
Τέτοιες ημέρες, δυο χρόνια πριν, οι τράπεζες ήταν κλειστές και οι πολίτες σε ουρές ζούσαν, για πρώτη φορά, την οδυνηρή εμπειρία των capital controls. Σήμερα ακόμα αποξηραίνουν την οικονομία και βασανίζουν την κοινωνία.
Από τότε ξεκίνησε μια πορεία ατομικής και εθνικής βύθισης.
Από τότε πάμε κάθε μέρα και χειρότερα. Παντού. Στην οικονομία, στην παιδεία, στην υγεία, στη δημόσια τάξη. Προστέθηκε τώρα και η καταβαράθρωση του δημοσίου βίου σε αδιανόητες θεσμικές συμπεριφορές και εκτροπές.
Σε υπόγειες διαδρομές με κυβερνητικές εμπλοκές σε σκοτεινές υποθέσεις.
Η Κυβέρνηση αυτή παρέλαβε τη χώρα σε πορεία εξόδου από την κρίση και την έσυρε σε γενικευμένη παρακμή. Αυτό δεν την απασχολεί όμως. Θέλει να γευτεί και την τελευταία σταγόνα εξουσίας. Αυτός είναι ο υπέρτατος στόχος. Θα κάνουν τα πάντα γι’ αυτόν.
Όμως, με αυτήν την Κυβέρνηση, τα αδιέξοδα συσσωρεύονται συνεχώς και εκλογές μπορεί να προκληθούν ανά πάσα στιγμή.
Δείτε τι συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες. Το πολιτικό έλος με την εμπλοκή θεσμικών κυβερνητικών παραγόντων σε σκοτεινές υποθέσεις, μπορεί να αποδειχθεί πολιτική κινούμενη άμμος, στην οποία μπορεί να βυθιστεί η κυβερνητική πλειοψηφία.
Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι Κυβέρνηση αντίστροφης μέτρησης και σίγουρης ήττας.
2. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής με πρώτο και κύριο το Κυπριακό. Είμαστε κοντά στην επίλυση του;
Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν αγγίξει το σκληρό γεωπολιτικό πυρήνα του ζητήματος. Την ασφάλεια. Εδώ θα φανεί η πραγματική βούληση της Τουρκίας. Θέλει ή όχι λύση του Κυπριακού; Θέλει ή όχι επανένωση της Κύπρου; Για την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι δυνατόν μια επανενωμένη Κύπρος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ο.Η.Ε., να συνεχίσει να υφίσταται στην παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και να υπόκειται στην απαράδεκτη παρωχημένη λογική εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων. Ένα τέτοιο καθεστώς επιτήρησης κράτους μέλους της Ε.Ε. από τρίτο –εκτός Ένωσης- κράτος αντιβαίνει στη λογική και προσβάλλει την ίδια την υπόσταση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η Τουρκία φαίνεται ότι αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει. Εμμένει σε λογικές και πολιτικές άλλων εποχών.
Επομένως, η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις είναι δυστυχώς και πάλι ορατή. Εάν αυτό συμβεί θα βαρύνει αποκλειστικά την Τουρκία. Δική της θα είναι η ευθύνη. Απέναντι στην επίμονη τουρκική αδιαλλαξία, οφείλουμε να παρατάξουμε εθνική γραμμή ευθύνης.
Έχουμε εμπιστοσύνη στην εμπειρία και τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη. Η προσπάθεια επίλυσης δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί.
3. Ένα ακόμη θέμα είναι η ονομασία της ΠΓΔΜ και η ένταξη της στο ΝΑΤΟ την οποία είχε μπλοκάρει η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Πιστεύετε ότι πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια κοινά αποδεκτή λύση;
Πράγματι, μετά την Κυβερνητική αλλαγή στα Σκόπια, διαμορφώνεται μια καλύτερη ατμόσφαιρα, καθώς τα μηνύματα που εκπέμπονται από εκεί είναι πιο μετριοπαθή από ότι στο παρελθόν. Όμως, το κατά πόσον η καλύτερη ατμόσφαιρα θα μετεξελιχθεί και σε συγκεκριμένη διαλλακτικότερη στάση θα δοκιμαστεί στο τραπέζι των συνομιλιών όταν αυτές ξεκινήσουν.
Η Ελλάδα πάντα επιδίωκε και σταθερά επιδιώκει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.
Ακριβώς για αυτό πιέσαμε και πείσαμε στο Βουκουρέστι. Τόσο σε επίπεδο ΝΑΤΟ όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η ομόφωνη απόφαση των συμμάχων και των εταίρων μας συνοψίζεται σε τέσσερις λέξεις: «Πρώτα λύση, μετά πρόσκληση».
Αυτή η πολιτική που πιέζει για λύση δεν πρέπει να αλλάξει. Η Κυβέρνηση οφείλει να τη συνεχίσει.
4. Μπορεί να υπάρξει τελικά συναίνεση και ενιαία γραμμή στα εθνικά θέματα;
Η Νέα Δημοκρατία επιδίωξε και επιδιώκει τη σύμπλευση των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων σε κοινά αποδεκτούς στόχους για τα εθνικά μας ζητήματα. Αυτό βέβαια, δεν αποκλείει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο σε επιλογές και πρακτικές της κυβέρνησης. Εμείς – και είναι πάγια πεποίθησή μου αυτή – βάζουμε πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον. Φοβούμαι πως δεν γίνεται το ίδιο από την πλευρά τη
ς κυβέρνησης.
5. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ξεπλένει» την Χρυσή Αυγή, με αφορμή τα όσα είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ στο Politico. Τελικά, η Χρυσή Αυγή είναι ή δεν είναι οργάνωση που γεννά τη βία;
Η τελευταία που μπορεί να μιλά για απόπειρες «ξεπλύματος» της Χρυσής Αυγής είναι η κυβέρνηση. Επανειλημμένως έχουν ψηφίσει μαζί τους για σοβαρά θέματα. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αμετακίνητα απέναντι σε άκρα, ακρότητες και σε πολιτικές βίας και μισαλλοδοξίας.
Η Χρυσή Αυγή αποδεδειγμένα έχει ιδεολογικές και πολιτικές αναφορές σε δυνάμεις που έγραψαν τις σκοτεινότερες σελίδες της Ευρωπαϊκής ιστορίας.