Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, αμέσως μετά τη σημερινή τουρκική πρόκληση στο Φαρμακονήσι, απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά ζητώντας τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) για την πορεία των ελληνοτουρκικών.
Στην επιστολή του ο κ. Κουμουτσάκος επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Με ιδιαίτερο προβληματισμό παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα την επιμονή της Τουρκίας στην πρόκληση και διατήρηση κλίματος έντασης στο Αιγαίο.
Οι παραβάσεις των κανόνων κυκλοφορίας στο FIR Aθηνών και οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν γίνει συστηματικές, όπως φαίνεται στα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, με πιο πρόσφατες τις χθεσινές υπερπτήσεις στο Φαρμακονήσι.
Πέραν όμως των από αέρος προκλήσεων, η παρουσία τουρκικών πολεμικών και λιμενικών σκαφών στην περιοχή των Ιμίων εντάσσεται στο πλαίσιο των τουρκικών αβάσιμων αιτιάσεων περί “γκρίζων ζωνών”.
Ταυτόχρονα, σε συνέχεια των αναθεωρητικών δηλώσεων σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τούρκοι αξιωματούχοι υπενθυμίζουν επισήμως και μετ’ επιτάσεως, τις αμφισβητήσεις της γείτονος στο Αιγαίο. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της παραβατικής επιμονής της Άγκυρας είναι η πρόσφατη, πολύωρη παραμονή σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής κοντά στη νήσο Παναγιά και, βέβαια, η σημερινή κλιμάκωση με την επικίνδυνα προκλητική παραβίαση των χωρικών μας υδάτων και πάλι στο Φαρμακονήσι.
Ο συνδυασμός όλων αυτών προκαλεί εύλογη ανησυχία για τη στρατηγική πίσω από τις τουρκικές ενέργειες, αλλά και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ως εκ τούτου, απαιτείται ενδελεχής αξιολόγηση των δεδομένων και εκτίμηση της προβληματικής δυναμικής που αναπτύσσεται όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Λόγω της ιδιαίτερης σοβαρότητας των ζητημάτων που ανακύπτουν, εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητώ, επειγόντως, επίσημη ενημέρωση με τη σύγκληση του ΕΣΕΠ για την κατάσταση, την πορεία και τις προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σε όλα τα πεδία και τομείς (πολιτικό – διπλωματικό, ασφάλεια, προσφυγικό, οικονομία)».